Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

Dubaji Világkiállítás

Dubai Világkiállítás

A magyar programok összehozzák a látogatókat

Magyarország egyedülálló programjaival gazdagítja az expó sokszínű kulturális életét, de a részvétel rendkívüli lehetőség diplomáciai, gazdasági és turisztikai szempontból egyaránt.

Az expó központi helyszínein számos magyar vonatkozású programon vehet részt a nemzetközi közönség, a Magyar Pavilon pedig több mint 35 kulturális rendezvénynek ad otthont a kiállítás 24 hetében.

Hazánk egyedi és autentikus kulturális értékeire irányítják rá a külföldi közönség figyelmét azok a magyar produkciók, amelyek az elmúlt időszakban megtöltötték az expó központi helyszíneit.

A Fricska Táncegyüttes hat fellépéssel kápráztatta el a látogatókat három színpadon, de a nyitó nap estéjén, az expó főműsorában is helyet kaptak. Több ezer fős közönség előtt adott koncertet a kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band.

A magyarság, valamint a Kárpát-medence hangszeres és vokális zenei hagyományait az eMeRTon díjas és Kodály emlékdíjas Fonó együttes mutatta be négy fellépés alkalmával.

A Magyar Pavilonban látogatást tett többek között a Chanel divatmárka dubaji vezérigazgatója és menedzsmentje is, akik meghívást kaptak a Magyar Divat és Design Ügynökség novemberi, Dubajban megrendezésre kerülő divatbemutatójára.

A Klíma és Biodiverzitás tematikus héten előadást tartott dr. Ürge-Vorsatz Diana és dr. Steier József professzor. Ferenczi Orsolya miniszteri biztos pedig az űrkutatás hetén érkezett az expóra, ahol a Women’s Pavilion vendége volt, továbbá kétoldalú találkozón vett részt a UAE Space Agency képviselőivel.

A Magyar Operett Napja alkalmából a Budapesti Operettszínház gálaműsorral készül, a Makovecz emléknapon Lajkó Félix és Szalonna előadását láthatják az érdeklődők, a Magyar Pavilon éttermében megrendezésre kerülő Márton-napi lakoma hangulatáért pedig a Vivat Bacchus énekegyüttes felel.

Két, különleges magyar produkció is sikert aratott a világkiállítás látogatóinak körében.

A Söndörgő, első magyar zenekarként lépett fel az expó központi épületében, az Al Wasl-ben, amely az Expo 2020 Dubai egyik leglátványosabb építészeti alkotása. De nem csak az épület, hanem a tambura zenét játszó Söndörgő zenekar is elvarázsolta a világkiállítás közönségét.

Pál István Szalonna, Liszt Ferenc-díjas érdemes művész csatlakozott az expó egyik legkülönlegesebb kulturális produkciójához, a Jalsat Nigts-hoz. A koncertsorozat az emirátusok zenei sokszínűségét mutatja be 25 helyi zenésszel és meghívott művészekkel a világ minden tájáról. Ezúttal Szalonna és a libanoni származású emirátusi szupersztár, Diana Haddad állhatott egy színpadon, hidat emelve a zenei kultúrák közé.

Továbbá olyan kiemelt események is lesznek, mint a Havasi koncert, Magyar Állami Népi Együttes, vagy akár a Győri Balett.

Ahogy minden országnak, így hazánknak is lesz egy nemzeti napja a világkiállításon: 2022. március 18-án Magyarország kerül a reflektorfénybe.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.