Search
szerda 24 július 2024
  • :
  • :

Makovecz Imre

MAKOVECZ IMRE (1935-2011) „ég és föld közötti építészet” kerítéskiállítás

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Makovecz Imre Alapítvány közös kiállítással és installációval emlékezik Makovecz Imre halálának 10. évfordulójára. Az eseményen részt vett: L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Rétvári Bence, miniszterhelyettes, az EMMI parlamenti államtitkára, valamint Makovecz Pál, a Makovecz Imre Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

MAKOVECZ IMRE (1935-2011) időszaki kerítéskiállítás a magyar organikus építészet legnagyobb alakja, Makovecz Imre emléke előtt tiszteleg. A múzeum kerítésén elhelyezett tablókon páratlan életművének egy részét mutatják be. A tárlat egy utazó oszlop installációval is kiegészült, mellyel az építész szellemiségét, munkásságát szeretnék közelebb vinni az emberekhez. A kiállítást Rétvári Bence miniszterhelyettes, az EMMI parlamenti államtitkára nyitotta meg, majd köszöntőt mondott L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

A kerítéskiállításon 48 tabló mutatja be Makovecz életét, és életművének egy részletét

A fotókiállítás Makovecz által tervezett templomokról, közösségi épületekről készített fotók, mint például a csíkszeredai római katolikus templom, a sevillai magyar pavilon, valamint az egyelőre csak terveken és maketten látható feltámadás temploma mellett Bartók Béla egyetlen, ám világhírű operájának, A kékszakállú herceg várának díszlete, és ezek tervei láthatók. Emellett a látogatók az adott építményhez kapcsolódó idézeteket is olvashatnak a művésztől azzal a céllal, hogy az adott épületen keresztül még jobban megismerhessék magát az embert.

„A képek kiválasztásánál törekedtünk arra, hogy minél átfogóbban mutassuk be édesapám életművét. Úgy hisszük, méltó emléket állítottunk egy nagy művésznek. Ez hatalmas megtiszteltetés, valamint önmagában a Nemzet Múzeumával való együttműködés szimbolikus értékű az alapítvány számára” – mondta Makovecz Pál, a Makovecz Imre Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

A megnyító ünnepségen Herczku Ágnes énekét Nikola Parov hangszeren kísérte.

MAKOVECZ IMRE (1935-2011) „ég és föld közötti építészet” című kerítéskiállítás november 20. és január 15. között tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeum külső kerítésén.

Utazó digitális oszlop

A kiállítás másik eleme egy olyan utazó oszlop, mellyel a szervezők a mester szellemiségét, munkásságát szeretnék közelebb vinni az emberekhez. A két és fél méter magas installáció mind a négy oldalán fotók és tervrajzok láthatók Makovecz épületeiről, valamint a falakba épített monitorokon különböző digitális tartalmak, tematikus filmek, légi felvételek engednek betekintést e páratlan életműbe.

Az oszlopot – mely teljesen külön mozog a kiállítástól – még idén az ország nagyobb városaiban, Tatán, Győrben és Székesfehérváron állítják fel két-három hétre egy frekventált, gyakran látogatott helyszínen. Az utazás jövőre is folytatódik, a Múzeum hamarosan újabb városokba juttatja el a tárlatot.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.