Search
péntek 21 június 2024
  • :
  • :

Wittelsbachok – Sisi

Magyar Nemzeti Múzeum – Wittelsbachok – Sisi családja kiállítás

2021 november 27. – 2022. február 20.

A Wittelsbachok a sokak által rajongásig szeretett Erzsébet királyné családja. Az utolsó bajor király, III. Lajos száz évvel ezelőtt Magyarországon halt meg.

A Magyar Nemzeti Múzeum a kerek évfordulóról időszaki kiállítással emlékezik meg.

A megnyitó ünnepségen köszöntőt mondott L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Tordai-Lejkó Gábor, Magyarország müncheni főkonzulja és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A háziasszony Dancs Annamari az Operettszínház művésznője volt.

Az eseményt nagy érdeklődés övezte, melynek hangulatát – a királyné által köztudottan kedvelt muzsika – a 100 Tagú Cigányzenekar játéka fokozta.

A Wittelsbachoknak ismert és kevésbé ismert tagjai is szerepelnek a kiállításon, olyanok, akik fontos szerepet töltöttek be hazánk türténelmében. A legismertebb, és a magyar nép rajongását leginkább élvező Wittelsbach természetesen Erzsébet királyné, akit közeli családtagjai Sisinek becéztek.

A látogatók betekintést nyerhetnek a fiatal Erzsébet bajorországi életébe, és néhány, egykor Erzsébet tulajdonában lévő tárgyat is megcsodálhatnak, amelyek műtárgyvédelmi okokból csak nagyon ritkán láthatók. „Megjelenik” a kiállításon Zsófia főhercegné és egy kedves nagynéni, a magyarok által nagyra becsült Karolina Auguszta királyné is.

A „Wittelsbachok – Sisi családja” című kiállításon közel 100 eredeti műtárgy, köztük festmények, ötvöstárgyak, porcelánok, korabeli fényképek és viseletdarabok láthatók, mint például Erzsébet királyné kalapja, főkötője, alsószoknyája, személyes rendi ékszere. Rangos hazai gyűjtemények válogatott tárgyai között láthatók Münchenből érkezett műalkotások is. Két festményt egyenesen egy Wittelsbach herceg palotájának faláról akasztottak le.

Megtekinthető a Múzeum egyik legfontosabb idei vásárlása is, a koronázási palást töredéke, amelyet I. Ferenc József és felesége, Erzsébet királyné koronázása előtt végzett javításakor tett el emlékbe az egyik mesterember.

Látható még a palást egy másik töredéke is, melynek segítségével a szakemberek az idén előkerült darabot azonosították. A legjelentősebb magyar textilemlék két szempontból is kötődik a kiállítás témájához. A hagyomány boldog Gizella magyar királynéhoz köti a palást alapját képező miseruha készítését és adományozását, aki bajor hercegnőként lett első királyunk, Szent István felesége.

A Múzeum gazdag gyűjteményeiből kiválasztott tárgyakat úgy egészítették ki közgyűjtemények és magángyűjtők segítségével, hogy a látogatók látványos képet kaphassanak a bajor–magyar kapcsolatok 1000 éves történelméről, és kiemelten a Wittelsbach családról. 

Tordai-Lejkó Gábor, Magyarország müncheni főkonzulja köszöntő szavai …

A Wittelsbach család a legjelentősebb és leghosszabban regnáló európai dinasztiák egyike. Szerteágazó és szövevényes családfájuk 2 császárral, 16 királlyal és 37 választófejedelemmel büszkélkedhet. Több mint 700 éven át álltak Bajorország élén, de becsvágyuknak, kiterjedt diplomáciai és dinasztikus kapcsolataiknak köszönhetően számos más európai országra is igyekeztek kiterjeszteni hatalmukat. Magyarországnak is volt egy Wittelsbach királya, igaz, csupán két évig. Ottó az Árpád-házzal való rokonsága révén formált jogot a trónra, hatalmát azonban nem sikerült megszilárdítania. Bajorországba visszatérve sem feledte magyarországi kalandját, és élete végéig viselte a magyar királyi címet.

A Wittelsbach címer jellegzetes kék-fehér mezői (rutái) Bajorország modern jelképrendszerében is fontos szerepet játszanak, de ismerősek lehetnek az Oktoberfest (amit szintén a Witteslbachoknak köszönhetünk) díszítéseiről, vagy olyan ismert cégek emblémáiról, mint az FC Bayern München labdarúgócsapat vagy a BMW.

A megnyitó után a kiállítást L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Tordai-Lejkó Gábor, Magyarország müncheni főkonzulja és Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter is megtekintették.

Mi is megnéztük a kiállítást, amit szívesen ajánlunk másoknak is, mert nem csak szép és igényes, de informatív is!

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.