Search
szombat 13 április 2024
  • :
  • :

Családi ügyek

ZimmerFrei: Családi ügyek – Videoinstalláció kiállítás

Az Olasz Kultúrintézetben Xenia Galériában videoinstalláció kiállítást nyitottak Családi ügyek címmel december 7-én, amely az Olasz Kortársművészeti Múzeumok Egyesülete által szervezett Kortársművészet Napja, valamint az Olasz Külügyminisztérium és az Olasz Kulturális Minisztérium által indított Cantica21 elnevezésű kezdeményezés.

A művészeti, dokumentarista és antropológiai projekt eredeti módon mutatja be korunk olasz családjának a helyzetét. A projekt ötletét a Family Affair – egy 2015 és 2018 között nyolc európai városban, valamint Egyiptomban, Görögországban és Kínában megvalósított performansz-sorozat – adta.

A videóinstalláció mintegy száz, eltérő összetételű, Olaszország különböző területein élő család többféle korosztályhoz tartozó tagjairól készült videóportrét tartalmaz. A portrék mindegyike azonos módon készült: a portré alanyai a kép közepén, megszokott otthoni környezetükben, olyan testhelyzetben helyezkednek el, mintha egy hosszú exponálási idejű fényképhez állnának modellt.

A portréalanyok mindegyike egy-egy, a saját családjában megtörtént esetet mesél el. A szereplők ahelyett, hogy a kamerába néznének, mint egy átlagos portré esetén, lehunyják a szemüket és egyszerre tűnnek saját gondolataikba merültnek és ébernek, miközben gondolataikat és az emlékeik áramlását, valamint a ház többi részéből behallatszó zajokat hallgatják.

Az egyre inkább szétszórt és hálószerű családi szerkezet mögött felszínre tör az együttélés értéke, ami nem más, mint megélt társas kapcsolatok, a hétköznapi élet jelentősége, a jövőre vonatkozó tervek, az élettér megosztása, az időgazdálkodás kifinomult logisztikája, az elkerülhetetlen konfliktusok helyszíne, ugyanakkor váratlan lehetőségek és megújulások színtere is.

A Cantica21 az Olasz Külügyi és Nemzetközi Együttműködési Minisztérium (MAECI) és a Kulturális Minisztérium (MiC) közös kezdeményezése, amely a kortárs olasz művészetet népszerűsíti azáltal, hogy feltörekvő vagy már ismert művészek alkotásainak megvalósításához nyújt támogatást, valamint ezen műveket az Olasz Kultúrintézetekben, a Nagykövetségeken és a Konzulátusokon egy nagyszabású kiállítás-sorozat keretén belül mutatja be.

A ZimmerFrei egy 2000-ben, Bolognában alapított művészcsoport, tagjai Massimo Carozzi (zenész és hangdesigner), Anna de Manincor (művész és filmkészítő), valamint 2019-ig Anna Rispoli (művész és rendező).

A ZimmerFrei hang- és videóinstallációkat, performanszokat, dokumentumfilmeket és fotósorozatokat készít, a valós és elképzelt városi tereket kutatja a filmművészet, a színház és a zene eszközeinek ötvözésével.

A legújabb munkáik városok és városrészek portréi – a genfi Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a Marseille-i kikötőnegyed, Mutonia művésztelepe, egy brüsszeli utca, a Terschelling sziget, egy koppenhágai domb, egy átalakulóban lévő budapesti negyed, Chalon-sur-Saône folyópartja, Bologna mint befogadóváros és egy újfajta városi létforma kialakulása -, olyan narratívák, amelyek egyesítik a dokumentarizmust, a hangírást, valamint a képzeletet és a köz és magánterületek közötti határokat kutatják.

2019-ben a ZimmerFrei elnyerte az Olasz Kulturális Minisztériumnak a kortárs művészetet segítő Italian Council díjat. 2011-ben a bolognai MAMbo múzeum egy egyéni kiállítást szentelt a ZimmerFrei-nek és az állandó gyűjteménye számára megvásárolt egy fényszobrot, amelyet a Bolognai Filmintézet bejáratánál helyeztek el. 2008-ban a ZimmerFrei a Pagine Bianche – Fehér Oldalak díjnak köszönhetően részt vehetett a New York-i Nemzetközi Stúdió és Kurátori Program (ISCP) műteremprogramjában. 2002-ben Anna de Manincor/ZimmerFrei kiállított az 50. Velencei Művészeti Biennálén (kurátor: Francesco Bonami) a fiatal művészeknek szentelt pavolinban (kurátor: Massimiliano Gioni).

A Családi Ügyek – Videoinstalláció kiállítás megtekinthető az Olasz Kultúrintézetben 2022. január 7-ig a következő napokon és órákban: December 8-22-ig: hétfőtől péntekig, 14-19 óráig December 23-án, valamint 27-30-ig 10-15 óráig Január 3-7-ig 14-19 óráig.

A kiállítás megtekintéséhez kötelező a maszk viselése.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.