Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

14. Cirkuszfesztivál

14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

Négy kontinens mintegy száz artistaművésze részvételével rendezik meg 2022. január 12 és 17 között a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált. A nagyszabású eseményhez kapcsolódva két tudományos programot is szerveznek.

Fővárosi Nagycirkuszban tartott sajtótájékoztatón Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, hogy az első Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált 1996-ban rendezték meg a Magyar Cirkusz és Varieté (MACIVA) szakemberei. Az akkori igazgató Kristóf István és fia, Kristóf Krisztián munkájában és a fesztivál létrejöttében sokat segített Varjasi LászlóEduardo Murillo impresszárió és Franz Czeisler Tihany, magyar származású cirkuszigazgató.

Idén immár 14. alkalommal kerül megrendezésre a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában, az egész évben üzemelő Fővárosi Nagycirkuszban. A világ legjobbjai között számon tartott, rangos, nemzetközi elismerésekkel kitüntetett artistaművészek négy kontinensről érkeznek, hogy összemérjék egymással kimagasló tudásukat, és bemutassák a magyar közönségnek a cirkuszművészet sokszínű művészeti értékeit.

A produkciókat rangos szakmai zsűri bírálja el: több, mint száz cirkuszigazgató, impresszárió, cirkuszi szakember és művészeti vezető érkezik több, mint húsz országból.

A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál egyik különlegessége, hogy a magyarországi utazócirkuszok igazgatói egy külön zsűrit alkotnak, akik szintén díjazzák az általuk legjobbnak ítélt artistaművészeket.

Január 11-én a fesztivál nulladik napján, 19 órától a Circustheatrum Szentivánéji álmodók című workshopját tekinthetik meg az érdeklődők a MűvésztelepenShakespeare klasszikus színpadi műve elevenedik meg a cirkuszban. A színház, a cirkusz, a zene és a tánc ötvöződik különleges összművészeti produkcióvá a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium produkciós projektje, a CircusTheatrum új előadásában.

Január 12-én 17 órától kezdődik a Red Carpet Show, az artistaművészek ünnepélyes bevonulása a Fővárosi Nagycirkusz előtt.

A cirkuszművészet rajongóinak több alkalommal nyílik lehetőségük megtekinteni az „A” és a „B” versenyprogramokat, melyekben a világ legjobb artistaművészei mérik össze a tudásukat.

Január 14-én 18 órától az ígéretes magyar artistatehetségek mutatkoznak be nem csak a közönségnek, hanem a szakmai kiválóságoknak, cirkuszigazgatóknak és impresszárióknak a Newcomer Show keretében.

Január 17-én 19 órától kezdődő Gála Show-és díjátadó ceremóniával ér véget a cirkuszfesztivál, melynek műsorvezetője Kelly Endrész Bánlaki, aki többgenerációs, híres magyar és angol cirkuszi családok leszármazottja, színésznő, énekesnő, előadóművész és Maka Gyula, a Fővárosi Nagycirkusz konferansziéja.

A FESZTIVÁLHOZ KÉT TUDOMÁNYOS PROGRAM KAPCSOLÓDIK

Január 11-én

10 órakor Cirkuszépület történeti kiállítás megnyitója után kezdődik a „Cirkuszépületek Európában” című nemzetközi tudományos konferencia a Szépművészeti Múzeum Barokk csarnokában. A kiállítás a fesztivál végéig ingyenesen megtekinthető.

A konferencia témájának középpontjában az európai cirkuszépületek keletkezésének, fennmaradásának, átalakulásának, funkcióváltásának, pusztulásának és megújulásának folyamatai, kérdései – kutatott és kutatásra váró európai példái és dokumentumai állnak. A meghívott cirkuszi szakemberek, tudományos kutatók, közgyűjteményi szakemberek több nézőpontból mutatják be a cirkuszépületek helyét és szerepét az európai építészetben, a cirkuszépületek sajátosságait a szórakoztatóipar és az előadóművészet jellegzetes építészeti kultúrájával összefüggésben.

Január 13-án

10 – 13 óra között a Magyar Mezőgazdasági Múzeum dísztermében „A cirkuszpedagógia lehetőségei a magyar oktatási rendszerben” címmel rendeznek tudományos és módszertani konferenciát.

Az esemény fókuszában a cirkuszművészet pedagógiai aspektusainak, a cirkusz és az oktatás kapcsolódási pontjainak kutatása és felhasználása áll, amelyek arra keresik a választ: hogyan, milyen eszközökkel és módszerekkel képes a magyar oktatási rendszert hatékonyabbá, sokszínűbbé, érdekesebbé tenni a cirkuszpedagógia. A meghívott cirkuszi szakemberek, tudományos kutatók és oktatási vezetők számos szemszögből vizsgálják és mutatják be a magyar oktatási rendszer és a cirkuszművészet összefüggéseit, a cirkuszpedagógia felhasználási lehetőségeit, területeit az alap- és középfokú oktatás-nevelésben, valamint a felsőoktatásban.

Nemzeti Cirkuszművészeti Központnak mint nemzeti előadó-művészeti intézménynek egyik kiemelt feladata, hogy Magyarországra hozza és megismertesse a világ távoli kultúráit, amelyekből az adott országra jellemző egy-egy szeletet kapunk az artistaprodukciók által.

A 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál részletes programja a www.budapestcircusfestival.hu weboldalon érhető el.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.