Search
vasárnap 21 július 2024
  • :
  • :

Bartók Világverseny

Megnyílt a jelentkezés a 2022-es Bartók Világversenyre

Megnyílt a jelentkezés a 2022-es Bartók Világversenyre, amely ismét zeneszerzői fordulóval folytatódik: ezúttal hegedű-zongora duóra írt műveket vár a szervező Zeneakadémia. A rangos nemzetközi zsűrit a világhírű amerikai Oscar-díjas komponista, John Corigliano vezeti majd.

Az ötszörös Grammy-díjas John Corigliano A vörös hegedű (The Red Violin) című Francois Girard-film zenéjéért 1999-ben Oscar-díjat vehetett át, az anyagból néhány évvel később hegedűversenyt is írt. Műveinek száma meghaladja a százat, köztük van három szimfónia, nyolc versenymű, valamint a Metropolitan Opera megbízásából készült The Ghosts of Versailles (Versailles kísértetei) című opera, amelyhez a komponista és szövegkönyvírójának kiindulópontja Beaumarchais színműve, a Figaro-trilógia harmadik darabja, A bűnös anya volt. A zeneszerző továbbá számos kórus-, kamara-, dal- és szimfonikus művet is jegyez, emellett a Juilliard School tanára és a City University of New York részeként működő Lehman College professzora.

A hatéves ciklusokban megvalósuló, 10 000 euró összdíjazású Bartók Világverseny idei, zeneszerző fordulójára 40 év alatti komponisták jelentkezhetnek 2022. augusztus 23-ig, a részletes versenykiírás a bartokworldcompetition.hu  portál címlapjáról már elérhető.

A beküldött művek közül kerül majd ki az egyik kötelező darab a Bartók Világverseny következő hangszeres fordulójára, a hegedűsök 2023-as megmérettetésére. A nyertes kompozíciók első alkalommal 2022. november 26-án, a díjkiosztó gálakoncerten hangzanak majd el a Zeneakadémia Solti termében.

Az előválogató testületben Fekete Gyula, a Zeneakadémia tanszékvezetője és rektorhelyettese, a zeneszerző fordulók művészeti vezetője mellett az intézmény neves tanárai ülnek majd. Az általuk továbbjuttatott művekről rangos nemzetközi zsűri dönt majd, amelynek tagja lesz idén is Unsuk Chin, a Németországban élő, elismert dél-koreai komponista, Chaya Czernowin izraeli-amerikai zeneszerző, a Harvard Egyetem professzora, az orosz Kuzma Bodrov zeneszerző-zongoraművész, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium tanára, valamint Fekete Gyula és Baráti Kristóf világhírű magyar hegedűművész.

A Világverseny sajátossága, hogy a Bartók életmű legjellemzőbb vonulataira: a hegedűre, a zongorára és a kamarazenére, valamint a zeneszerzésre épülve teljesedik ki az egymást követő években. Bartók Béla születésének 135. évfordulóján, 2017-ben vette kezdetét a hegedűsök megmérettetésével. A hangszeres versenyek közötti, páros években a Zeneakadémia zeneszerzőversenyt rendez, és az itt díjazott művek közül választja ki a zsűri azt, amelyik bekerül a következő hangszeres verseny repertoárjába.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.