Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Marton Éva Nemzetközi Énekverseny

Megnyílt a jelentkezés az ötödik Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre

Fiatal énekesek jelentkezését várja április 25-ig a szervező Zeneakadémia a szeptember elején megrendezendő, 70 000 euró összdíjazású megmérettetésre, amelyen idén is előadnak Liszt-dalt a versenyzők.

A nagyszabású és világszerte elismert nemzetközi verseny élő fordulói, az elő- és középdöntők, valamint a döntő 2022. szeptember 5-től 11-ig zajlik majd a Zeneakadémián, az internetes közvetítésnek köszönhetően a világ minden pontjáról követhetik az érdeklődők. A helyezések mellett számos különdíjat – köztük koncert-felkéréseket és ösztöndíjakat – vehetnek át a legkiválóbbnak bizonyuló versenyzők.

Az előválogatóra legkésőbb 2022. április 25-ig jelentkezhetnek a verseny honlapján, a www.martoncompetition.hu oldalon a 18-32 éves hölgyek, illetve 18-35 éves urak.

Ennek részeként fel kell tölteniük egy barokk és egy más korszakból származó, szabadon választott, zongora- vagy zenekari kísérettel előadott ária, illetve oratórium- vagy kantátarészlet videofelvételét.

Marton Éva vezette előzsűri a benyújtott anyag alapján dönt majd, a továbbjutókról várhatóan 2022. május 20-ig küld tájékoztatást a verseny titkársága.

A magyar kormány által biztosított támogatásból megrendezendő verseny élő fordulóinak nemzetközi zsűrijét Marton Éva elnökli. A rangos testületbe ismét az operavilág magyar és külföldi kiválóságai kaptak meghívást: Miguel Lerín, az egyik legbefolyásosabb művészeti menedzser; Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera House casting directora; Anatoli Goussev ukrajnai születésű, Olaszországban élő és dolgozó tenor, énekmester; Peter Dvorsky szlovák tenor; Vittorio Terranova olasz tenor; Dmitrij Vdovin, a Bolsoj Színház ifjúsági operaprogramjának igazgatója; Meláth Andrea mezzoszoprán, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője; valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A részletes versenykiírás, a jelentkezéshez szükséges tudnivalók, és az online jelentkezési felület a verseny honlapján találhatók meg.

https://martoncompetition.hu/marton_eva_enekverseny_2022/az-v-marton-eva-nemzetkozi-enekverseny-jelentkezesi-feltetelei-es-szabalyai-122928

Marton Éva Nemzetközi Énekverseny egyre több tehetséget vonz, és egyre nagyobb figyelem övezi külföldön is: a legutóbbi, 2020-ról a járvány miatt tavalyra halasztott negyedik megmérettetésre már 47 ország 255 fiatal énekese jelentkezett, a rendezvény pedig 2018-ban felvételt nyert a rangos Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetségébe (WFIMC).

Fotók: Marton Éva portréja – Emmer László, gálakoncert Zeneakadémia – Mudra László, díjak – Felvégi Andrea.

Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.