Search
péntek 1 március 2024
  • :
  • :

Budapest, XIII. kerület – Jász utca 72.

ÚJABB ÖNKORMÁNYZATI BÉRHÁZ A XIII. KERÜLETBEN

Átadták a 35 lakásos passzívházat a Jász utca 72. alatt

Az átadóünnepségen Dr. Tóth József polgármester elmondta, hogy 2020. február 11-én tették le az épület alapkövét, majd 2020. augusztus 28-án tartották a bokrétaünnepséget és most, 2022. január 13-án átadják a Jász utca 72. szám alatti új passzívházunkat. A száz százalékban önkormányzati tulajdonú beruházás során fontos szempont volt, hogy az épület megfeleljen a passzívház kritériumainak, az önkormányzat elkötelezte magát a korszerű és környezetbarát energetikai megoldások mellett.

A Jász utca 72. szám alatti 35 lakásos passzív bérháznak 1 pinceszintje, 2 felszín feletti, ötemeletes (liftes) lakótömbje van.

Az épületen belül 1, 2 és 3 szobás, jellemzően 35–40, 50–55 és 65–70 négyzetméter alapterületű összkomfortos lakásokat alakítottak ki. A lakások alapfelszereltségének része a beépített konyhabútor elektromos tűzhellyel és sütővel. A homlokzati nyílászárókon elektromos működtetésű roló biztosítja a védelmet a nyári túlmelegedés ellen.

Az önkormányzat esélyegyenlőségi szempontjai szerint 2 lakást mozgáskorlátozottaknak terveztek.

A lakásokhoz egy-egy parkoló is tartozik, amelyből 2 szintén akadálymentesített. A földszinti lakások kertkapcsolatos kialakítással, a „B” épületszárny nyugati tájolású lakásai nagy erkéllyel épültek.

Az új bérház területe a Jász utca – Fáy utca – Forgách köz – Zsinór utca által határolt tömb közbenső része: érdekessége és egyben külön értéke is, hogy a hátsó kertje a Forgách köz játszóterével szomszédos, amely közvetlenül megközelíthető a parkosított udvar felől. Az épület zöldfelületei teret adnak a lakók közösséggé formálódásához. A két épület közötti belső udvaron intenzív zöldtetőt hoztak létre.

A 35 lakásos, száz százalékban önkormányzati tulajdonú épület megvalósítása során fontos szempont volt, hogy az épület megfeleljen a passzívház kritériumainak: az épületgépészeti és elektromos rendszerek részben megújuló energiaforrásokat használnak, levegő-víz hőszivattyús fűtés- és hővisszanyerős lakásszellőző rendszert.

A polgármester az átadóünnepségen arról is beszélt, hogy a rövid és a hosszú távú kerületstratégiának része a lakáskoncepciójuk, amelynek példaértékűségét az is bizonyítja, hogy számos pénzügyi elemzés is kitér arra: változtatni kell azon, hogy a lakáskérdést Magyarországon rábízzák a piaci mechanizmusokra. Az  elmúlt két étvizedben is ezt képviselte és képviseli jelenleg is az önkormányzat a  lakásprogramjával, amelynek néhány elemét említette: bérlakásépítés, lakóépület felújítási program épületanalízis alapján, fecskeház program fiataloknak, lakbér- és a lépcsőzetes lakáshoz jutási koncepció, utóbbi lényege, hogy egy lakás megépítésével több család lakhatási helyzete is javul.

Majd hozzátette: „A XIII. Kerületi Önkormányzat tehát következetesen képviseli a lakásügy nem csak piaci ügy. Várospolitikai is – egy megépített lakás hatással van a környezetre –, városfejlesztési is – jelentősen hozzájárul az alulhasznosított területek fejlesztéséhez –, és térségi is, mivel ezek a házak kiindulópontjai a további, akár tömbös fejlődésnek, odavonzzák a magánbefektetőket is. Mi nemcsak tulajdonosi szempontból vizsgáljuk a lakásügyet, hanem társadalmi, várospolitikai, szociális és egyéb kérdések felől is.”

A Jász utca 72. passzívház kivitelezését közbeszerzési eljárás keretében az FK-RASZTER Zrt. nyerte el; tervezője: CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt. A költsége 2,7 milliárd forint volt.

A XIII. Kerületi Önkormányzat egyedülálló bérlakásépítési programja idén 20 éves. 

2002 óta eddig 12 helyszínen 667 önkormányzati lakást épített az önkormányzat, minderre több mint 18 milliárd forintot fordított, és 34 ezer négyzetméternyi lakásfelületet adott át a bérlőknek. Több mint 1500 családnak tette lehetővé idáig – a lépcsőzetes lakáshoz jutás elve alapján –, hogy jobb életkörülmények között lakhassanak az új bérlakásokban.

Bérlakás-beruházások a XIII. kerületben 2002-től

2002 és 2010 között összesen 8 önkormányzati bérházat adtak át a kerületben. Időrendben: Petneházy utca 61-63. (68 lakás) Bulcsú utca 11. (66 lakás), Dévai utca–Szabolcs utca (109 lakás), Béke utca 7. (34 lakás), Lőportár utca 7. (54 lakás), Reitter Ferenc utca 13. (30 lakás), Ambrus utca 6. (45 lakás), Zsinór utca 38-40. (70 lakás).

Az előző önkormányzati ciklusban – a Lendületben a XIII. kerület program keretében – épült fel a Kartács utca 14. szám alatti ötemeletes lakóház, amely ugyancsak száz százalékban önkormányzati tulajdonú. Benne a 23 lakás jellemzően egy- és kétszobás. Az épület szintén megfelel a passzívház kritériumainak. Az udvar parkosított.

Az előző ciklushoz kötődik a többszörösen díjazott Klapka Központ megvalósítása is. Az épület újrafogalmazta a Kassák Lajos utca, Klapka utca, Tüzér utca, Pattantyús utca által határolt terület mikrokörnyezetét. A száz százalékban önkormányzati beruházásban felépült Klapka Központ a legkorszerűbb építészeti elképzelések megvalósítása mellett a környezettudatos gondolkodást is tükrözi. A beruházás része 33 magas minőségű önkormányzati bérlakás.

Az önkormányzat 2014-ben építette az első magyar, minősített, százlakásos passzívházat – Jász utca 91. A legnagyobb nemzetközi ingatlanszövetség, a FIABCI Nívódíjával világszínvonalúnak ismerte el a beruházást. A környezettudatos technológiájú vállalkozás máig úttörőnek számít a budapesti, a magyar, a kelet-európai lakáspiacon is. 2014-től minden új önkormányzati bérház már passzív technológiájú épület a XIII. kerületben.

A következő bérlakás-beruházás a XIII. kerületben

A polgármestertől megtudtuk, folytatódik a XIII. kerület bérlakásépítési programja, ezen a héten már alá is írták a szerződést a Petneházy utca 90. szám alatti, 67 lakásos, ugyancsak passzív bérház kivitelezésére.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.