Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

Esterházy Péter és Gitta Könyvtár

Felavatták az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárat

A magyar kultúra napjához kapcsolódva avatták fel január 21-én az Esterházy Péter és felesége, Gitta Könyvtárat (EPGK) Budapesten, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos központjának épületében.

Mint az Evangélikus Országos Gyűjtemény (EOGY) különgyűjteménye a kutatók és a nagyközönség számára is nyitva áll – emellett izgalmas közösségi tér is egyben, amelyben igazi kuriózumokkal találkozhat a látogató.

A nagy értékű kollekció az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával kerülhetett új helyére.

A megnyitóünnepségen Prőhle Gergely országos felügyelő, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Kemény István költő, író mondott köszöntőt, Gryllus Dorka és Simon Kornél színművészek Esterházy-művekből olvastak fel részleteket.

Esterházy Péter és felesége, Gitta tizenkétezer-száztizennyolc kötetes könyvtárának feldolgozásában az EOGY munkatársai vettek részt. Ennek során minden kötetet megvizsgáltak, számítógépes katalógust készítettek a könyvészeti adatokról; még azt is jegyzékbe vették, hogy milyen egyéb tárgyak – például villamosjegy, cédula – találhatók egy-egy kötetben, és melyik van dedikálva.

Az Eszterházy Péter és Gitta Könyvtár gerincét a magyar és a német szépirodalom adja, a magyar klasszikusok mellett a legnagyobb számban a kortárs magyar irodalom alkotóinak művei vannak jelen.

Az EPGK védett különgyűjtemény, tehát nem kölcsönkönyvtár, csak helyben olvasásra van lehetőség az  Evangélikus Országos Könyvtár hivatalos nyitvatartási idejében. Előre egyeztetett időpontban csoportokat is fogadnak.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.