Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Danubia Zenekar

Ősbemutatóval veszi kezdetét a Danubia Zenekar bérleti sorozata

Bach Kunst der Fuge című művét – amit talán nem is előadásra szánt Bach, egy afféle zenei Biblia – teremti újjá három fiatal zeneszerző – Tornyai Péter, Horváth Balázs és Balogh Máté – a zenekar felkérésére január 30-án, a Zeneakadémián. Ősbemutató és találkozás is egyben, avagy J. S. Bach meets 2022. A koncerten a művek tételei keverve, egymásba fonódva hangzanak el, melyeknek sorrendjét a zeneszerzők közösen komponálták. A Danubia Zenekart Benjamin Bayl vezényli.

A koncert előtt 17.45-től Beavató előadást tart Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus.

„Amikor Hámori Máté megkeresett bennünket a Die Kunst der Fuge átírásának tervével, rögtön kiderült, hogy mi, szerzők is látunk lehetőséget a projektben. Én még aznap este felvázoltam 6–8 tervet. Amikor hónapokkal később befejeztem az öt darabot (ezek akár külön is játszhatóak), egyeztettem szerzőtársaimmal, Tornyai Péterrel és Balogh Mátéval. Kiderült, hogy ők is olyan lelkesedéssel dolgoztak a darabjukon, mint én, és munka közben mind a hárman egyre többet éreztünk meg abból, mit kell átvenni Bach művéből, és miként kell módosítani, értelmezni, hogy önálló, saját kompozíció születhessen. Az is kiderült, hogy mindhárman hasonló jellegű megoldásokat találtunk ki egymástól függetlenül. A komponálás során arra is rájöttem, hogy a darabok mindegyike egyfajta hommage régebbi vagy még élő zeneszerző kollégák irányába. Így minden egyes darabom két címzettet kapott. De a fő kérdés persze az volt, mit kezdjek egy alapvetően csak papíron létező, de konstrukciójában és muzikalitásában mégis zseniális művel, amelynek megszólaltatásához szükség van valamilyen kompozíciós megoldásra. Én öt olyan technikai megoldást találtam ki, mely teljesen különböző verziókhoz vezetett. Darabjaim egyike az adott Bach-fúga hangjait tömöríti össze egy rövid tételbe. Egy másikban elektronikus zenére emlékeztető hangszínmódosulás, hangzási összemixelés dominál. A harmadik a kiválasztott fúgák ritmusából és disszonáns akkordjaiból alkot új egységet. A negyedikben minden hangszer csak egyféle hangmagasságot játszik, és ebből jön létre sokszínű kamarazenei hangzás. És van egy darab, amelyben a bachi anyagok különböző stílusban (hangszalag módjára lelassított-felgyorsított hangzások, swing, barokk ouverture, menüett, rock) szólalnak meg, kollázs-szerűen egymás mellé rakosgatva. Bízom benne, hogy ez a sokszínűség (a három szerző 12 különböző darabja) ismét rávilágít, mekkora géniusz volt J. S. Bach, akinek e műve még ma is rengetegféle hangzási lehetőséget sugall.”

(Horváth Balázs zeneszerző)

Ősbemutató – (J. S. Bach: Die Kunst der Fuge c. műve alapján) – Balogh Máté – Tornyai Péter – Horváth Balázs Vezényel: Benjamin Bayl 2022. január 30. 19.30 Zeneakadémia

BALOGH MÁTÉ zeneszerző a budapesti Zeneakadémia zeneszerzés szakán tanult Jeney Zoltán osztályában, ahol 2014-ben kitüntetéssel diplomázott. Ugyanott Vidovszky Lászlótól, Wilheim Andrástól és Serei Zsolttól is tanult. 2013 novemberétől a trieszti Conservatorio di Musica „Giuseppe Tartini” ösztöndíjas hallgatója volt Fabio Nieder irányításával, majd 2016-ban Eötvös Péter mentoráltja volt. 2017 decemberében a Shanghai Conservatory of Music hangversenytermében mutatták be Odes című zeneművét, amelyet kínai népi hangszerekre, fabékákra és énekes szólistára komponált. E kínai nyelvű dalok a Si King konfucionista versgyűjtemény szövegére készültek.

Számos rangos nemzetközi és hazai fesztiválon és koncertteremben szólaltak már meg kompozíciói. 2017 óta a kecskeméti Nemzetközi Kodály Intézet zeneelmélet tanára, 2018 óta a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanársegédje. Az Artisjus Komolyzenei Véleményező Bizottságának és a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnökségi tagja. Számos díja és elismerése közé tartozik többek között a Színház- és Filmművészeti Egyetem zeneszerzőversenyének 1. díja (2010), a Zeneakadémia zeneszerzőversenyének 1. helyezése (2011), az UMZF zeneszerzőverseny kamarazenei kategóriájának 1. díja, a nagyzenekari kategória 1. díja, valamint Eötvös Péter, a Danubia Zenekar és az Editio Musica Budapest különdíjai (2015). 2016-ban Artisjus-díjat vehetett át Az év junior komolyzenei alkotója kategóriában; az I. Budavári Beethoven Zeneszerzőverseny 2. díját Játék c. művével nyerte el (2018). 2018-ban Junior Prima Díjban részesült, 2019-ben pedig a Fidelio Kult50-díját kapta.

HORVÁTH BALÁZS zeneszerző zeneszerzői tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium Zeneszerzés szakán kezdte Fekete Győr István vezetésével, majd felvételt nyert a Zeneakadémia zeneszerzés szakára, ahol Jeney Zoltán, Bozay Attila és Vajda János növendéke volt. 1999-ben diplomázott, majd 2002-ig a Zeneakadémia zeneszerzés DLA programjának doktorandusz hallgatója volt. 2002 szeptemberétől az Egyetem adjunktusaként zeneszerzést, ellenpontot, zeneelméletet tanít. DLA fokozatát 2005 októberében szerezte meg. Számos nemzetközi kurzuson vett részt 1994 és 2007 között, 2003-ban pedig a szombathelyi Bartók Szeminárium zeneszerzés programjának asszisztense volt Michael Jarrell és Jonathan Harvey mellett. 2013-ban Eötvös Péter, Luca Francesconi és Almási-Tóth András asszisztenseként tanított az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítvány szervezésében létrehozott „Out at SEA” kamaraopera kurzuson.

Több bemutatója hangzott el már Magyarországon és külföldön egyaránt, kompozícióit számos fesztivál keretében játszották itthon és világszerte. Szerzőként neves hazai és külföldi szerzőkkel, együttesekkel dolgozott. 2004-ben és 2007-ben a Zeneakadémia és a New York-i Juilliard School of Music közös projektjének szervezője, valamint egyik művészeti irányítója volt, és a projekt keretében karmesterként is közreműködött. Hat fiatal muzsikussal együtt 2009-ben megalapították a THReNSeMBLe együttest, amely kortárs zene előadására specializálódott, akik elsősorban fiatal szerzők műveit mutatják be. Az együttes 2019-ben összekapcsolódott az UMZE együttessel. Számos hazai és nemzetközi zeneszerzőversenyen ért el rangos helyezést, emellett több elismerés birtokosa, pl.: 2000–2002 között Kodály Zoltán zeneszerzői ösztöndíjas volt; a Magyar Zeneszerzők Egyesülete 2004-ben MAGNETS IV (round and round), 2007-ben Waiting for… című darabjáért Istvánffy Benedek-díjjal jutalmazta; 2007-ben Erkel Ferenc-díjjal tüntették ki. 2012-től az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítvány kuratóriumi tagja, 2019-től pedig az UMZE Egyesület elnöke.

TORNYAI PÉTER zeneszerző, kamarazenész zeneszerzői tanulmányait Huszár Lajosnál és Fekete Győr Istvánnál kezdte. 2012-ben a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Jeney Zoltán növendékeként diplomázott, a zeneszerzéssel párhuzamosan ugyanitt hegedű szakot végzett Kertész Istvánnál. Kamarazenét Arnóth Balázs, Csalog Gábor, Rolla János, Wagner Rita irányításával tanult. 2012 novemberétől a római Conservatorio di Santa Cecilián folytatott ösztöndíjas tanulmányokat Matteo D’Amico vezetésével. 2013-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájának hallgatója, 2015-től a zeneszerzés tanszék óraadó tanára, 2019-től kinevezett tanársegéd. 2015-ben egy évig Eötvös Péter mentoráltja volt.

Számos mesterkurzuson vett részt, a magyar és nemzetközi zenei élet aktív szereplője hegedűsként és brácsásként különböző kamaraegyüttesekben. 2013 óta az Anima Musicae Kortárs Zenei Műhely művészeti vezetője, emellett a CentriFUGA Kortárszenei Műhely és a Hermina Galéria Hang-kép alkotócsoportjának alapító tagja. Több ősbemutató és magyarországi bemutató fűződik nevéhez; művei az utóbbi években elhangoztak számos európai országban, az Egyesült Államokban és Új-Zélandon.

Darabot rendelt tőle többek között a Klangforum Wien és a Staatskapelle Dresden. 1., 2. és 3. díjakat szerzett a Zeneakadémia Zeneszerzőversenyein, 2008-ban megnyerte a Szépművészeti Múzeum zeneszerző-pályázatát. QuatreQuatuors című darabja a 2011-es Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny kamaraegyüttes kategóriájának első díjasa lett, és felkérést kapott az I. Nemzetközi Végh Sándor Vonósnégyes Verseny kötelező darabjának megírására. 2012-ben vonószenekari darabja (Ach Gott und Herr) 1. díjat kapott a bécsi Konzerthaus „Towards the Next 100 Years” elnevezésű zeneszerzőversenyén. 2013-ban az Új Magyar Zenei Fórum 2. díjasa volt, és megkapta az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítvány különdíját, ugyanebben az évben Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban részesült. 2016-ban az ostravai Generace Zeneszerzőversenyen 1. díjat, 2017-ben 2. díjat szerzett. Szintén 2016-ban Junior Príma Díjjal jutalmazták, 2017-ben Artisjus-díjjal tüntették ki Az év junior komolyzenei alkotója kategóriában. A 2017-es UMZF zenszerzőversenyen a nagyzenekari kategória 1. díjasa lett.

BENJAMIN BAYL holland-ausztrál karmester az Ausztrál Romantikus és Klasszikus Zenekar (Australian Romantic & Classical Orchestra – ARCO) társalapítója és művészeti vezetője, a Hanover Band társigazgatója. Szintén alapítója és hat évadon át művészeti igazgatója volt a londoni Orchestra of the City együttesnek, hosszabb ideig pedig a Saraband Consort kórusnak. Ő volt a King’s College Cambridge első ausztrál orgonatudósa, ezt követően a baseli Schola Cantorumban, valamint a londoni Királyi Zeneakadémián tanult. 2006-ban Fischer Iván karmesterasszisztenseként tevékenykedett a Budapesti Fesztiválzenekarnál és a berlini Konzerthausorchesternél. Mentorai voltak: Sir John Eliot Gardiner, Yannick Nézet-Séguin, Richard Hickox, Harry Christophers és Ivor Bolton. 2007–2010 között a Gabrieli Consort & Players helyettes művészeti igazgatója volt.

A legfontosabb európai színházak számos produkciójában közreműködött, olyan zenekaroknál mutatkozott be, mint például a Mahler Kamarazenekar, a Royal Philharmonic Orchestra a Hongkongi Filharmonikus Zenekar, a Malajziai Filharmonikus Zenekar, a Tajpeji Szimfonikus Zenekar, a bolzanói Haydn Zenekar, az RTV Szlovén Szimfonikus Zenekar, a Filharmonica di Torino vagy a Collegium Vocale Gent. Repertoárján megtalálhatók a bécsi nagy klasszikusok művei mellett a barokk és romantikus zeneszerzők művei. Gyakran kérik fel Bach, Händel, Mozart és Haydn nagy oratóriumainak bemutatására.

Benjamin Bayl otthonosan mozog a modern és a historikus repertoárban, a szimfonikus és kamarazenekarok mellett az operavilág vezető intézményeivel tart fenn kapcsolatot, bemutatkozott már többek között Bécs, Berlin, Krakkó, Varsó, London, Amszterdam, Párizs, Madrid, Barcelona, Valencia, Strasbourg, Koppenhága és Sydney dalszínházaiban. A Magyar Állami Operaházban A tündérkirálynő és a Così fan tutte előadásokban dolgozott, a Danubia Zenekarnál is visszatérő vendégművész.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.