Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Shunmyo Masuno: Zen

Shunmyo Masuno: Zen – Az egyszerű élet művészete

21. Század Kiadó

A könyv írója zen szerzetes, aki segít rátalálni a jó irányra belső utunkon. Olyan praktikus ötleteket ad az élethez, melyeket a modern, rohanó ember is meg tud valósítani.

A világot nem könnyű megváltoztatni, és ha nem úgy működik, ahogy szeretnénk, jobb, ha önmagunkon változtatunk – tanítja Shunmyo Masuno.

Százféle információ zúdul ránk, felőrli napjainkat a szüntelen sietség és a jövőtől való szorongás. Nem szívesen gondolunk arra, hogy az élet egyszer véget ér, félresöpörjük a múlandóság apró jeleit. Azonban a kis változásoknak is van hatásuk.

Ha mindennap szánunk néhány percet arra, hogy ne gondoljunk semmire; ha evés közben nem figyelünk másra, csak az ételre; ha megszabadulunk a felesleges tárgyaktól, de az igazán fontosakat becsben tartjuk; ha elfogadjuk a valóságot olyannak, amilyen – korábban nem tapasztalt nyugalomban és békességben lehet részünk.

NÉZD A VILÁGOT ZEN – ÜVEGEN KERESZTÜL!

100 zen gyakorlat a szebb és nyugalmasabb hétköznapokért

A zen filozófiája azért alkalmazható kényelmesen, mert egyszerűségét és részletfókuszú módszereit könnyű alkalmazni. Egyszerűsége nem jelenti azt, hogy ne lenne következetes, következetessége pedig nem jelenti azt, hogy túl szigorú lenne. Csupán segít az igazán fontos dolgokra fókuszálni azzal, hogy átállítja élet-optikánkat. Mintha onnantól kezdve egy különleges zen-üvegen keresztül néznénk a világot. Általa felfedezhetjük, hogyan tud töltődni a lélek, a szív, a szellem, és miként találhatunk rá önmagunkra és a valódi kapcsolatokra.

Shunmyo Masuno, a kötet szerzője, élni tanítja az olvasót. Változtatni tanítja. Megtudjuk a könyvből azt a 30 módot, amellyel „mostani énünket” fel tudjuk tölteni energiával.

Ehhez kicsiket kell változtatni, mint például: hagyjunk időt az ürességre, keljünk fel tizenöt perccel korábban, ízlelgessük a reggeli levegőt, erőteljesen fújjuk ki a levegőt …

Megtudjuk azt is, mivel ösztönözhetjük a bizalmat és a bátorságot az életben. Ezekre néhány példa: ne azt kutassuk, mi hiányzik nekünk, aggódás helyett mozduljunk meg, gondolkodás helyett érezzünk és becsüljük meg önmagunkat!

Végül megoszt az olvasóval 20 módszert az aggodalom enyhítésére, és 20 módszert arra, hogyan tehetjük minden napunkat a legjobb nappá.

A végén rájövünk, hogy mivel a világot nem tudjuk megváltoztatni, jobb, ha magunkat változtatjuk meg. Így aztán találkozzunk bármilyen világgal, könnyedén és kényelmesen mozgunk benne.

Ez a könyv erről szól: egyszerű élet, zen stílusban. Az életstílus megváltoztatása nem szükségszerűen nehéz.

Shunmyo Masuno egy négyszázötven éves zen buddhista templom főpapja Japánban, és díjnyertes zen kerttervező, aki világszerte kap megbízásokat ügyfeleitől. Japán egyik vezető művészeti iskolájában környezettervezést oktat.

Számos helyen adott már elő, egyebek között a Harvard Egyetem dizájntovábbképző szakán, továbbá a Cornell és a Brown Egyetemen.

Könyve elméletek helyett praktikus, egyszerű gyakorlatokat ajánl: tanácsaival apró lépésekben, finoman hangolja át a gondolkodásunkat.

A könyvet fordította: Laik Eszter

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.