Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Aphrodité gyémántszelencéje

Legyen újra divat a kulturális célú adományozás

A Magyar Nemzeti Múzeumban a Hónap kincse kamaratárlat megnyitóján L. Simon László főigazgató bejelentette, hogy szeretné újra divatba hozni a kulturális célú adományozást.

A Hónap kincse Aphrodité szelencéje, amelyet cserepesteknős páncéljából készült, rózsa csiszolású gyémántberakás díszít és platinából készült csapok tartják helyén a fedelét. Január 26-tól egy hónapig látható a Nemzeti Múzeum Kupolatermében.

A főigazgató hangsúlyozta, az intézmény gyűjteménye már a kezdetekkor adományokból jött létre és azóta is számos magán felajánlásból gazdagodott. A most bemutatott műtárgy, Aphrodité gyémántszelencéje szintén magánfelajánlásnak köszönhetően lett a Múzeum tulajdona, amelyet a BÁV Zrt. saját gyűjteményéből ajándékozott oda. Szerinte a kulturális területen – hasonlóan a sporttámogatáshoz – sokkal nagyobb hangsúlyt kell kapnia a magánmecenatúrának. „Legyen a kultúra támogatása polgári erény!” – mondta L. Simon László, kiemelve, hogy a rendszerváltás óta eltelt három évtizedben Magyarországon kialakult egy olyan vállalkozói réteg, amelyik megtehetné, hogy a kiegyezéstől a második világháborúig tartó időszak iparosaihoz, nemeseihez, tehetős polgáraihoz hasonlóan támogathatnák a magyar kultúrát. Ennek érdekében a nemzet múzeuma mecénás programot indít és partnerséget kínál a magyar vállalkozói világnak.

„Legyen a kultúra támogatása polgári erény!” – mondta L. Simon László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója

A Kamaratárlatot Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg, aki szintén kiemelte, hogy a Múzeum alapítása is egy adományozáshoz köthető: 1802. november 25-én gróf Széchényi Ferenc úgy döntött, hogy gazdag gyűjteményeit „édes hazámnak és a közösségnek hasznára és javára mindörökre és visszavonhatatlanul adományozom, átadom és átruházom”.

Az államtitkár asszony a megnyitójában elmondta, egy csodálatos műtárgy elkészítése is összefogás eredménye, hiszen a most kiállított Aphrodité szelencéje is több szakember, ötvösművész munkája.

Nagy Elek, a BÁV Zrt. elnöke és tulajdonosa elmondta, a BÁV Aukciósház tevékenységét mindig is meghatározta a kulturális örökségünk megóvása, ápolása, ennek a felelősségnek a tudatában végzik munkájukat. A BÁV és a Nemzeti Múzeum közötti szakmai kapcsolat több mint 100 éves, és a vállalat is abban érdekelt, hogy ez a jó viszony fennmaradjon.

Nagy Elek, a BÁV Zrt. elnöke és tulajdonosa.

Szalai Zoltán, a Mandiner főszerkesztője elmondta, hogy örömmel vállalták a szakmai partnerségét a Hónap Kincse kiállításnak, mert számukra is kiemelt szerepet tölt be a magyar kulturális örökség megismerése, védelme és népszerűsítése. A főszerkesztő szerint a Nemzeti Múzeum élharcos a magyarság ezeréves történelmi hagyományainak bemutatásában.

Kiss Erika, a Nemzeti Múzeum kurátorának tárgyleírásból megtudhatják az érdeklődők, hogy a szelence az 1900-as években készült. Fő anyaga, fedele és alja a jellegzetesen foltozott mintájú, vékonyra vágott, csiszolt teknőcpáncél. Ez a finom, drága nyersanyag már az ókori Egyiptomban és Rómában is ismert volt.

A szelence a Történeti Tár Ötvösgyűjteményébe került. Immár beleltározott emléke annak, hogy a szakmai párbeszéd a gyűjtők, műkereskedők és a közgyűjtemények működésének is elengedhetetlen része.

Aphrodité gyémántszelencéje január 26-tól, egy hónapig látható a Nemzeti Múzeum Kupolatermében.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.