Search
szerda 24 április 2024
  • :
  • :

Kovács Gergely zongoraestje

Kovács Gergely zongoraestje

MVM Koncertek – A Zongora-sorozat a Zeneakadémia Nagytermében február 4-én

Az MVM Koncertek Zeneakadémia-bérletének idei első hangversenyén Kovács Gergely, a 2021-es Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny harmadik és közönségdíjasa lép fel teljesen új műsorával. A koncerten Maurice Ravel, Liszt Ferenc, Alexander Szkrjabin és Szergej Rahmanyinov művei hangzanak el.

Kovács Gergely ezúttal egy tőle nem megszokott repertoárt tűzött programjára. Ravel élete egyik legnehezebb szakaszában írt öt tételes műve a Miroirs, mely egy-egy látvány tökéletes megfestése a zenén keresztül. Liszt Spanyol rapszódiája erre reflektál, hisz Ravel is a spanyol zene csodálója volt, ez a Miroirsban is fellelhető az Alborada del Gracioso tételben. Szkrjabin második szonátája a szerző első, Chopin hatását tükröző korszakában született, a Szonáta-Fantázia címet viselő két tételes mű.

A koncert második felében az orosz vonalat folytatva Rahmanyinov második szonátájának első verziója hangzik el, melyet a szerző 1913-ban vetett papírra. Bár a darab bemutatója nagy sikert aratott, Rahmanyinov 18 évvel később átdolgozta, mert úgy gondolta, túlzásba esett, és egy egyszerűbb verzió került ki a keze alól. Azonban a két verziót összehasonlítva kiderül, hogy az első sokkal eredetibb és érzelemdúsabb, rendkívüli technikai nehézségei ellenére is sokkal többen tűzik műsorukra a zongoristák közül.

Kovács Gergely Junior Príma-díjas zongoraművész a feltörekvő zongorista generáció egyik legkiemelkedőbb alakja. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Zongoraművész majd Zongoraművész-szólista mesterdiplomát szerzett, jelenleg a Doktori iskola DLA hallgatója.

„A 2021-es Liszt emlékév – és a zongoraverseny miatt is – jelentős részben a mester műveit játszottam koncertjeimen. Ezzel semmi baj nem volt, hiszen nagyon közel áll a szívemhez, de 2022-ben mindenképp válogatott zeneszerzők műveit szerettem volna műsorra tűzni. Olyan kompozíciókat válogattam össze, melyeket évekkel ezelőtt már volt alkalmam előadni, viszont kifejezetten rossz élmények fűződnek hozzájuk. Volt, hogy versenyekről estem ki velük, illetve nem voltam elégedett az előadásukkal. Úgy éreztem, hogy sok idő elteltével eljött az ideje, hogy megváltoztassam ezeket az emlékeket, és összeraktam egy válogatott sorrendbe eme darabokat, melyek mind a szívem csücskei. Ravel Miroir (Tükröződések) című ciklusa változatos képeket fest elénk a természetről és különböző karakterekről. Liszt Spanyol rapszódiája a szerző Ibériai félszigeten tett turnéjának állít emléket, Szkrjabin második szonátája pedig a Chopin által inspirált korszak gyöngyszeme, melyet Beethoven Holdfény szonátája ihletett. Rahmanyinov b-moll szonátája az egyik legnehezebb műve, át is dolgozta 18 évvel később, mert a korban senki nem akarta műsorára tűzni. Különleges zenei utazásra invitálom a kedves nézőket és hallgatókat, melyben megelevenednek életünk különböző érzelmei és helyzetei.” – Kovács Gergely.

  1. február 4. (péntek), 19:30 óra – Zeneakadémia Nagyterem

Kovács Gergely zongoraestje – „MVM Koncertek – A Zongora”

Műsor:

Ravel: Miroirs, Liszt: Spanyol rapszódia  ***  Szkrjabin: 2. gisz-moll szonáta (Szonáta-fantázia),

Rahmanyinov: b-moll szonáta, op. 36 (1. verzió)

Jegyárak: 2, 2,5, 3-4-5-6-8.000 Ft. A koncert rendezője a Jakobi Koncert Kft és a Besszer Koncert Kft.

Jegyvásárlás a Zeneakadémia jegypénztárában és a www.azongora.hu honlapon.

Az MVM Koncertek – A Zongora-sorozat Zeneakadémia-bérletében a továbbiakban Berecz Mihály, Palojtay János és Balázs János szólóestjeit hallgathatják meg az érdeklődők 2022-ben.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.