Search
vasárnap 14 április 2024
  • :
  • :

Bernini élete és művészete

Aki életet lehelt a márványba – Bernini élete és művészete a mozivásznon

A művészet templomai sorozat a barokk Róma egyik legnagyobb hatású művésze, Gian Lorenzo Bernini munkásságát mutatja be átfogó módon, a római Borghese Galéria nagyszabású életmű-kiállításán készített exkluzív felvételekkel kísérve, amelyek feltárják a mesterművek finom részleteit is.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban a díszbemutatón köszöntő beszédet tartott Gabriele La Posta az Olasz Kultúrintézet igazgatója.

A díszbemutatón részt vett Francesco Invernizzi a film rendezője, producere, aki a filmmel kapcsolatban elmondta, párbeszédet szerettek volna kialakítani a nézők és a Galleria Borghesében kiállított munkák között …

Nincs még egy olyan művész, aki akkora hatással lett volna a 17. századi Rómára, mint Gian Lorenzo Bernini (1598–1680), akiről ifjúkorában egy mecénása azt jósolta, hogy a maga korának Michelangelója lesz. Sok tekintetben be is váltotta ezt a jóslatot, lenyűgöző szoborcsoportjaiban márványba tudta faragni a megfoghatatlant, a kővel szinte ábrázolhatatlan puhaságot, tüzet, szelet, vagy a babérbokorrá váló női testet.

A szobrász, építész és festőművész hosszú élete során kilenc pápát szolgált, megalkotva Róma számos világhírű nevezetességét, kitörölhetetlenül nyomot hagyva az Örök Városban.

Bernini tehetségének és zsenialitásának csodálatára nem is találhattak alkalmasabb helyszínt, mint a római Borghese Galéria, amelynek épületét eredetileg a művész patrónusa, Scipione Borghese bíboros építtette a 17. század elején. Itt teljesedett ki Bernini valódi tehetsége: szó szerint kőbe tudta vésni az élet minden rezdülését és drámaiságát. A Galéria által rendezett “Bernini – A szobrász” című életmű-kiállítás a The New York Times kritikája szerint “minden látogató számára életre szóló élményt nyújt.”

Közel öt évszázad telt el azóta, hogy Bernini megalkotta fenséges szobrait és szoborcsoportjait, amelyek mára a világon szétszórva, a legnagyobb múzeumok gyűjteményeiben láthatók. A Borghese Galéria 2018-ban megrendezett nagyszabású életmű-kiállítására olyan neves intézményekből érkeztek Rómába a műkincsek mint a párizsi Lourve, a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum, a londoni National Gallery, a Berlini Nemzeti Múzeum, a bergamói Carrara Akadémia, és a Vatikáni Múzeum. A hatvan mesterművet felvonultató grandiózus tárlat a műértők szerint nem más, mint Bernini hazatérése.

A látványos ismeretterjesztő film a sorozat többi részéhez hasonlóan a művész élettörténetét feltáró szakértői interjúk és a műalkotásokról készített, páratlanul részletgazdag felvételek segítségével mutatja be Bernini gazdag életművét február 3-tól.

Budapesten kizárólag az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható, emellett országszerte számos további art moziban, többek között Szegeden, Pécsett, Debrecenben, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen, Kecskeméten és Miskolcon is bemutatják, eredeti nyelven, magyar felirattal a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.