Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Szepesi György szobrának avatása

A legendás sportriporter, Szepesi György szobrát felavatták a XIII. kerületben

Szepesi György újságíró, sportriporter, a XIII. kerület díszpolgára születésének 100. évfordulója alkalmából Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzata szobrot állított. Az emlékmű alkotója Erős Apolka Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész.  

Dr. Tóth József polgármester a köszöntő beszédében kiemelte, hogy az Aranycsapat 12. tagjának állítottak szobrot, aki minden idők leghallgatottabb rádiós sportriportere.

Szepesi életútjáról megtudtuk, hogy 1945 áprilisában jelentkezett a Magyar Rádiónál. Öt hónappal később, augusztus 20-án már ő közvetítette a magyar–osztrák labdarúgó-mérkőzés adásba kerülő tizenöt percét. Győzelemmel debütált, az első gólt szerző Puskás Ferenccel együtt –, 5:2-re nyert a magyar válogatott.

Tizenöt nyári olimpián és tizennégy labdarúgó-világbajnokságon közvetített, nagyrészt a Magyar Rádió, esetenként a FIFA képviseletében. Jelentős részt vállalt abban, hogy 1958-ban a magyar sportújságírók ismét csatlakozhattak a Nemzetközi Sportújságíró-szövetséghez, az AIPS-hez.

1979 és 1986 között ő volt a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, 1982 és 1994 között a FIFA végrehajtó bizottságának tagjaként tevékenykedett. 1975 és 1978 között bonni tudósítóként dolgozott. 1981 és 1992 között a Magyar Rádió Szórakoztató- és Sportfőosztályának vezetője lett.

A számos állami és szakmai díjat és elismerést kapott rádiós sportriportert a polgármester a gólok királyának nevezte, akinek népszerűsége a leghíresebb focistákéval vetekedett. Mint mondta, a sportközvetítései felejthetetlen, lelkesedése magával ragadó volt.

A Pulitzer-emlékdíjas és Prima Primissima-díjas újságíró sokszor mondta magáról: Sportriporter vagyok, se több, se kevesebb.

Szepesi György egykori futballvezetőként 90 évesen, 2012. május 24-én, Budapesten átvette a világszövetség legmagasabb kitüntetését, a FIFA-érdemrendet, 2015-ben az Év Sportolója Gálán pedig Csányi Sándortól az MLSZ-életműdíját. 2018. július 25-én hunyt el.

A magyar sportért, a magyar sportolókért rajongó, szakszerű és közkedvelt közvetítései, sportvezetői kvalitásai és eredményei Szepesi Györgyöt a hazai sport- és médiatörténet meghatározó, megkerülhetetlen szereplőjévé, örökké idézett és időtálló életműve kultúrtörténetünk fontos alakjává teszik. Sportújságíró nemzedékek példaképe és mentora volt.

A polgármester elmondta, hogy Szepesi György XIII. kerületi kötődése meghatározó: itt született a Váci út 97-ben, a Váci út 87-be járt általános iskolába, majd a Váci út 197-ben is lakott. Interjúiban gyakran beszélt gyerekkorának világáról, az egykori Tarnai rét környékéről, a grundokról, ahol a futball szeretetét igazán magába szívhatja az ember. 1941-től a Vasas pártoló tagja volt. A kerület 1997-ben díszpolgárává választotta.

Az eseményen részt vett Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Szepesi György egyszerűen, szakszerűen, lélekemelő módon tudta a magyar sportsikereket tolmácsolni. Ugyanolyan zseni volt, mint a pályán játszó társai. A 20. században nagyon ritkán és kevesek tudták egyesíteni a nemzetet, de Puskásnak és Szepesinek ez sikerült.


Az ünnepség végén, Szepesi György fiának, Jánosnak a társaságában megkoszorúzták a szobrot.

Az eseményen részt vett Hiszékeny Dezső, országgyűlési képviselő, Dr. Puchner Gábor, Csiga Gergely, Holopné Schramek Kornélia a XIII. kerület alpolgármesterei, önkormányzati képviselők, a sajtó képviselői, és a kerület lakói.

A szobor Budapest, XIII. kerület, Hajdú utcai pihenőparkban látható – megközelítése a Hajdú utca-Rozsnyay utca sarkától gyalogosan, vagy a Hajdú köz felől a Rákos-patak gyalogoshídján keresztül.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.