Search
péntek 19 július 2024
  • :
  • :

Bogányi Gergely zongoraestje a Müpában

Bogányi Gergely zongoraestje a Müpában

Az MVM Koncertek – A Zongora-sorozat Bogányi Gergely zongoraestjével folytatódik a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben február 22-én.

A koncert különlegessége, hogy Bogányi a saját maga által fejlesztett zongoráján fog játszani. A zongoraművész szólóestjén Chopin híres h-moll szonátája mellett Scarlatti és Debussy műveit, valamint egy saját kompozíciót is műsorra tűz.

A Kossuth-díjas zongoraművészt az 1996-os Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny győztesét jól ismeri a hazai közönség, visszatérő vendége a nagysikerű sorozatnak.

Bogányi Gergely 2002-ben Liszt Tizenkét transzcendens etűdjét és Chopin szólózongorára írt összes művét előadta, s ezzel elnyerte az év legjobb hangversenysorozatának járó Gramofon-díjat. Repertoárján több mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom jelentős része szerepel.

1999-ben a Bogányi–Kelemen Trióval (Kelemen Barnabás – hegedű, Bogányi Tibor – cselló, Bogányi Gergely – zongora) a finnországi Kuhmóban rendezett nemzetközi trióverseny első díját nyerte el, 2000-ben Liszt-díjat kapott, 2002-ben a finn köztársasági elnök a „Fehér Rózsa Lovagrend érdemkeresztje” kitüntetést adományozta neki. 2003-ban Pest Megye Közgyűlése egyhangúlag neki ítélte a „Pest Megye Kultúrájáért” kitüntetést; 2004-ben Kossuth-díjjal tüntette ki Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság akkori elnöke. 1996-ban szülővárosa, Vác, 2007-ben pedig Zebegény avatta díszpolgárává. 2008-ban Junior Prima-díjjal, 2011-ben Prima-díjjal ismerték el munkásságát.

2022. február 22. (kedd), 19:30 óra

Müpa Budapest, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Bogányi Gergely zongoraestje – „MVM Koncertek – A Zongora”

MŰSOR:

Scarlatti: Három szonáta, Debussy: Suite Bergamasque, Bogányi: Richter capriccio ***  Chopin: Berceuse, op. 57, Chopin: h-moll szonáta, op. 58

A koncert rendezője a Jakobi Koncert Kft. Honlap: www.azongora.hu

Jegyvásárlás a Müpa és a Zeneakadémia jegypénztáraiban, valamint a www.azongora.hu honlapon.

A Zongora-sorozat március 23-án folytatódik a Zeneakadémián Berecz Mihály szólóestjével.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.