Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Vizafogó ökopark

Vizafogó ökopark – a nyugalom szigete

Csaknem 1 hektáros közparkot adtak át a XIII. kerületben

A Vizafogó lakótelep szomszédságában, az Esztergomi út és a Párkány utca között március 8-án ünnepélyesen átadták a csaknem 1 hektáros Vizafogó közparkot, amely a XIII. Kerületi Önkormányzat kiemelt zöld beruházása. A mintaértékű ökopark okos élménytér is –rekreációs funkciókkal, smart city (okos város) szolgáltatásokkal.

Dr. Tóth József, polgármester az átadó ünnepségen a Vizafogó ökoparkot a nyugalom szigetének nevezte egy rohanó világban. Mint mondta, a csaknem 1 hektáros területen az egyediséget és az organikus összhangot teremtették meg a tervezők jelentős zöld felülettel, amely lehetőséget nyújt a szabadidő igényes eltöltésére, feltöltődésre, aktív kikapcsolódásra, sportolásra. Majd hozzátette, az ökopark a magas szintű vizuális-esztétikai értékei mellett komoly ökológiai funkciót is betölt a városrész életében, nem beszélve a lényeges egészségügyi hatásairól: a természetes felületképzés, a klímavédelem és a fenntarthatóság révén hozzájárul a városi hőszigethatás ellensúlyozásához, a környezeténél hűvösebb mikroklíma megteremtéséhez. A kerület az ökológiai egyensúly fenntartására törekvő fejlesztéseivel a következő generációkra sem ró terheket – hangsúlyozta a polgármester.

Megtudtuk, hogy a rendkívüli zöldfejlesztést az tette lehetővé, hogy 2020-ban az önkormányzat ezt a 9290 négyzetméternyi területet a beépítésre szánt besorolásból közparki területté minősítette a Kerületi Építési Szabályzat módosításával. A fejlesztők figyelembe vették a lakók véleményét, ötleteit is. A „zöld gondolat” és a partnerség, a társadalmi egyeztetés, az együttműködés az itt élőkkel – szintén prioritás a XIII. Kerületi Önkormányzat számára, amely szisztematikusan végzi a lakótelepi területek és azok környékének komplex revitalizációját, felújítását. A Vizafogó lakótelep korszerűsítése, humanizálása egy évtizeddel ezelőtt kezdődött, ennek része – az AngyalZÖLD 3.0 zöldfejlesztési stratégia egyik nagyprojektje – a Vizafogó park létrehozása. A munkálatok 2021. július 21-én indultak, 2022. március 8-án pedig birtokba vehették a lakók a csaknem 1 hektáros rekreációs területet.

A park központi látvány- és élményeleme a másfél méter mély, mesterséges dísztó állandó vízi növényzettel; ide került Lestyán-Goda János szobrászművész Halak című alkotása.

A víz fölött híd ível át. A tó körüli fősétányon 50 négyzetméteres pavilont építettek – kávézóval, büfével, nyilvános illemhellyel és pelenkázóval. A szolgáltatóépülettől vendéglátó stégterasz nyúlik a víz fölé. A tóba a pavilon tetőfelületéről váparendszeren keresztül folyik bele az összegyűjtött csapadékvíz, pótolva a párolgási veszteséget. Hosszabb csapadékmentes időszakban a parkban lévő ivókútról pótolható a vízveszteség. A tó megfelelő vízszintjét automata vízszintjelző-rendszer ellenőrzi.

Összesen 3200 cserjét, 9200 évelőt és 7200 díszfüvet, 850 hagymás dísznövényt, több mint 110 örökzöld dísznövényt ültettek a parkba; a locsolást automata öntözőrendszerrel, két újonnan létesített talajvízkútról oldják meg. A park északi oldalára virágos, ligetes, 59, többször előnevelt lombos fából és 4 örökzöldből álló „kis erdőt” telepítettek. Figyelmet fordítottak az ökologikus csapadékvíz-elvezetésre: a burkolt felületekre hulló esővizet a zöldfelületek irányába vezették.

A parkba 31 kerékpártámaszt, 2 ivókutat, 24 pihenőpadot, 9 nyugágyat, 17 hulladékgyűjtőedényt, 2 csocsóasztalt, 2 pingpongasztalt is elhelyeztek, valamint kialakítottak öntött gumiburkolatú kültéri fitneszt, a park körül pedig ugyancsak öntött gumiburkolatú futókört.

A közvilágítást 35 közvilágítási oszlop és klasszikus lámpatest biztosítja; az oszlopokra állítható kamerákat, WIFI-t, hangszórót is felszereltek. A lámpatestek szabályozható fényáramú LED fényforrásúak, így a kisebb forgalmú időszakokban – energiát megspórolva – csökkenthető a fényerő.

A Klímabarát Díjas XIII. Kerületi Önkormányzat közel 700 millió forintot fordított a közpark teljes beruházására.

A Vizafogó park reggel 6-tól este 10-ig tart nyitva.

A parkot az Objekt Tájépítész Iroda tervezte (hozzájuk kötődik a kerületben a Dagály sétány kialakítása is) az Archikon Építésziroda bevonásával. A tervezők a XIII. Kerületi Önkormányzattal közösen arra törekedtek, hogy az ökológiailag intenzív közpark ne csak kerületi, hanem fővárosi léptékben is jelentős közjóléti és egyben zöldreprezentációs beruházás legyen.

Beszéde végén Tóth József, polgármester szólt arról is, hogy egy terület mindig fejlődik, állandóan változik, fejlesztése sosem lehet befejezett, ezért a XIII. Kerületi Önkormányzat hamarosan elkezdi a Vizafogó lakótelepi úgynevezett „udvaros házak” belső kertjeinek a felújítását. Ennek kapcsán is figyelembe veszik a lakók igényeit, véleményét.

A Vizafogó park okos térfigyelőrendszere

A XIII. Kerületi Önkormányzat integrált városfejlesztési politikájának része a smart city (okos város) szemlélet gyakorlati alkalmazása. Ezzel összefüggésben a legmodernebb digitális térfigyelőrendszert, biztonsági technológiát építették ki a Vizafogó parkban. Az önkormányzat itt alkalmazott először hőkamerát. A felszerelt intelligens kamerák képesek úgynevezett járőrfunkciót is ellátni: folyamatosan megfigyelik a park egész területét. Vészhívás (segélyhívás) kezdeményezésére szolgáló kommunikátort is kihelyeztek a park három frekventált pontjára, melynek hívásai a Közterület-felügyelethez futnak be.

A Vizafogó városrész fejlesztései az elmúlt években

2004-2005-ben a Vizafogó sétány játszóterét, a parkolást és forgalomtechnikát fejlesztette az önkormányzat. 2007-ben megkezdődtek a Vizafogó „udvaros házainak” fejlesztési munkálatai; 2011-ig a Vizafogó sétány korszerűsítése zajlott. 2009-ben a Népfürdő szervízúton a Viza utca és a Dunavirág utca közötti szakasz, 2011-ben a Vizafogó sétány Viza utca és a Dunavirág utca közötti szakasza kapott új útburkolatokat. Megújult ekkor a Vizafogó sétány parkolója is. 2012-ben a Párkány utca Révész utca és Viza utca közötti szakaszát aszfaltszőnyegezték. 2013-ban újabb útépítési munkálatok kezdődtek a Vizafogó sétányon.

A 2014 és 2018 közötti időszakban a Vizafogó lakótelepen szabadtérépítészeti korszerűsítések zajlottak. A „Kulturált ebtartás” program keretében új típusú ebürülékgyűjtőedényeket is kihelyeztek a közterületeken, felújították a Vizafogó sétány kutyafuttatóját.

2020-ban lakossági vélemények és igények alapján hozzáfogtak a Vizafogó lakótelep „udvaros házai” zöldterületi felújításának előkészítéséhez.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.