Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

A művészet templomai: Palladio

A művészet templomai: Palladio

Elég ritka, hogy érdeklődésünk homlokterébe egy építész karrierje álljon. A művészet templomai sorozat most rendhagyó módon mégis egy építész pályaképével foglalkozik. A Pannonia Entertainment kultúrtörténeti dokumentumfilm-sorozatának legújabb tagja Andrea Palladio építészről szól.

A díszbemutatót a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban, a budapesti Olasz Kultúrintézettel együttműködésben tartották március 9-én, ahol köszöntő beszédet mondott az Olasz Kultúrintézet igazgatója Gabriele La Posta, majd bemutatta hazája szülöttét Andrea Palladio építészt.

Andrea Palladio építésszel foglalkozó dokumentumfilm arra világít rá, mennyire meghatározta egy késő reneszánsz európai építész a további évszázadok és más kontinensek, például Amerika gondolkodásmódját, milyennek is kell lennie egy demokratikus hatalmat és polgári jólétet sugárzó, mégis arányos, otthonos, élhető háznak vagy intézménynek!

Ha New York-i középületek sorát idézzük fel emlékezetünkben, mint amilyen a Legfelsőbb Bíróság vagy a Tőzsdepalota, esetleg a washingtoni Capitolium és Fehér ház épülete, ki gondolná, hogy ezeken is Palladio, egy 450 évvel ezelőtt élt itáliai mester erős hatása érhető tetten?! Hogy lehet, hogy akik sosem jártak Itáliában, még azok is ismerik hagyatékát, mint Thomas Jefferson?

 

Egy brüsszeli egyetemi tanár egy Yale-en tanító kollégájával és tanítványaikkal, valamint restaurátorokkal és kortárs építészekkel együtt járnak utána, hogyan lehet egyetlen személynek ilyen megkerülhetetlen öröksége, mivel magyarázható a szellem- és építészettörténetben játszott megkerülhetetlen volta, miért érdemes máig tanítani megoldásait, amelyeket az  úgynevezett Négy könyv az építészetről című könyvben fektetett le.

A képen egy profeszor beszélget a restaurátor diáklánnyal …

A dokumentumfilm rendezője: Giacomo Gatti. Főszereplők: Marine Butera és Andrea Crociani.

A film producere Francesco Invernizzi, akinek a nevét már jól ismerik a magyar filmrajongok a Leonardo 500 és a Bernini alkotások kapcsán.

A művészet templomai: Andrea Palladio című dokumentumfilmet március 9-től országszerte vetítik a művészmozikban olasz nyelven, magyar felirattal.

Forgalmazó: Pannonia Entertainment.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.