Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

Érték és Minőség Nagydíj Pályázat

Érték és Minőség Nagydíj Pályázat

A gazdaság szinte teljes palettáját felölelő, 45 főcsoport több mint 100 témakörében lehet pályázni az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatra a Kárpát-régió egész területén – jelentették be március 17-én. 

A sajtótájékoztatón részt vett a Kiírók Tanácsa: Kiss Károlyné Ildikó elnök – DIAMOND Szervezőiroda Bt. Bálint Ágnes a zsűri elnöke – ügyvezető igazgató ExVA Vizsgáló és Tanúsító Kft. Kanizsai Tóth Csaba cégvezető – PAN Group Kft. Varga Ildikó minőségirányítási vezető – Hajnal Húskombinát Kft. Károlyi László vezérigazgató – Legrand Magyarország Villamos Rendszerek Zrt.  Csalló Andrea – tulajdonos, ügyvezető igazgató SZÁM – PONT Számítástechnikai és Oktató Központ Kft. és Dr. Pap Csaba Gábor titkárságvezető – Országház Alelnöki Titkársága.

Az Érték és Minőség Nagydíj kitüntető cím azon termékek, szolgáltatások, gazdasági szervezetek elismerése és díjazása, amelyek tevékenységük során bizonyíthatóan elkötelezettek a minőség ügye iránt és kiemelt fontosnak tartják az egyetemlegesen jó minőségű termékek előállítását, illetve a magas színvonalú szolgáltatások nyújtását.

Pályázni május 31-ig lehet minden természetes és jogi személynek, jogi személyiségnek, egyéni vállalkozónak vagy alkotóközösségnek.

A pályázat nyílt jellege lehetővé teszi a jelentkezést az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy és a kitüntető cím használatára a legtöbb gazdasági és kulturális vállalkozás számára, a pályázat tárgya azonban csak a gazdasági életben már ténylegesen testet öltött termék, szolgáltatásban megvalósult ötlet, innovatív elképzelés lehet.

A meghirdetett 45 pályázati főcsoport érinti többek között a nehézipar több üzletágát; gépipar, vegyipar, építőanyag-ipar, a könnyűipar számos ágazatát; fa-, papír-, textil-, bőripar, nyomdaipar, kézmű- és háziipar, továbbá az élelmiszeripar szinte valamennyi ágazatát.

De legalább ilyen hangsúlyosak a dinamikus iparágak, a valóban gyorsan fejlődő húzóágazatok csoportjába tartozó; mikroelektronika, finomvegyipar, számítógépipar, biotechnológia és gyógyszeripar.

A főcsoportok között természetesen a különböző szolgáltatások is megtalálhatók; szabadidős és kulturális tevékenységek, rendezvények, oktatás, vendéglátás, közétkeztetés, szállítmányozás …

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat kitüntetéseit, a tanúsított „minőség jelképét” szeptember 8-án a Gazdaság Ünnepén, a Parlament Felsőházi Termében adják át.

Kiss Károlyné Ildikó, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat alapítója elmondta: „Az elmúlt időszak megmutatta, hogy egy kilátástalannak tűnő vírus-helyzettel nehezített időszakból is van kiút. Nemrég még azt gondoltuk, nem jöhet ennél nehezebb feladat, de be kell lássuk, a közeli szomszédságban dúló orosz-ukrán háború újabb nehézség elé állítja a gazdaság több szereplőjét. „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent és munkálkodhass a jövőn”. Idén Széchenyi István gondolataival, a verseny fontosságát hangsúlyozó mottó szellemében fogalmaztuk meg a saját magunk és a reménybeli pályázók előtt álló feladatokat, kihívásokat. Örömmel számolhattunk be már 2021-ben arról, hogy a szereplők nagy része megtanult a hátrányból előnyt kovácsolni és nem csak talpon maradt, hanem tovább is lépett. Ez mindenképpen pozitív irányba mutat és minket kiírókat is lelkesít. Alapvetően a pályázati rendszert nem változtatjuk meg, hiszen a minőségtanúsításnak szigorú feltételei és szabályai vannak. Továbbra is kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy hozzájáruljunk a vállalkozások termékei és szolgáltatásai piacképességének elősegítéséhez, a versenyképesség növeléséhez. A jövő pályázóit pedig arra buzdítom, hogy bízzanak, higgyenek magukban, termékeikben/szolgáltatásaikban és bátran mérettessék meg magukat, mert így tudják a legbiztosabban megítélni helyüket a gazdasági versenyben, és fejlődési irányukat meghatározni.”

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázati Rendszer célja, hogy elismerje a pályázaton megfelelő áruk és szolgáltatások magas minőségi színvonalát, elősegítse a nemzetközi piacon versenyképes, kiemelkedő minőségű, magas hozzáadott szellemi értéket képviselő áruk előállítását, ösztönözze a szolgáltatások fejlesztését. Fontos feladata, hogy segítséget nyújtson a fogyasztóknak a minőségtudatos választásban, hogy eszközrendszerével hozzájáruljon az egészségtudatos, energia-hatékony termékek és szolgáltatások fejlesztéséhez és forgalmazásához. Támogatja a tudásalapú termékek megjelenését és a szellemitulajdon-intenzív iparágakban tevékenykedő vállalkozások érvényesülését, valamint szolgálja a gyártók, a forgalmazók és szolgáltatók aktív minőségpolitikájának fejlesztését.

A kiírók törekednek arra, hogy a vidéki városainkban, valamint határainkat átlépve a Kárpát-medencében legaktívabban működő vállalkozások egyaránt bekapcsolódjanak a pályázati rendszer munkájába, erősítve ezzel a gazdasági kapcsolatokat, melyben a közös kreativitás és kvalitás jelenti a siker zálogát.

Kiírók Tanácsa döntése alapján a legkiemelkedőbbnek ítélt pályázatok elnyerik az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy használatát, ezzel együtt a védjegyhasználat tartama alatt az Érték és Minőség Nagydíj Kitüntető Címet. A védjegyhasználatot magyar és angol nyelvű, Balázs Károly grafikus művész által tervezett kitüntető oklevél tanúsítja. Jelképe a Ferenczy Noémi Díjas dr. Szőcs Andrea iparművész, egyetemi docens által tervezett egyedi, az Érték és Minőség Nagydíj emblémával díszített trófea.

A tárgyévben védjegyhasználatot nyert pályázatok és pályázók különdíjakat is kiérdemelhetnek:

Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Vállalkozási Nívódíj, Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Innovációért Nívódíj, Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Digitalizációért Nívódíj, Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Év Felfedezettje, Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Lokálpatrióta Különdíj, valamint az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kárpát Hazáért Nívódíj, mely elismerések odaítélése konkrét ajánlások alapján történik.

A Kiírók Tanácsa az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kommunikációért Nívódíjat azon nyomtatott és elektronikus médiának ítéli oda, amely megítélése szerint a kiírás évében legtöbbet tette a minőségi értékek bemutatásáért, ezen belül az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat népszerűsítéséért.

A védjegyekkel történő minőségtanúsítás immáron negyedszázados múltra tekint vissza. Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy elődje a Magyar Termék Nagydíj Tanúsító Védjegy 1998 tavaszán indult útjára. E védjegyet – a megváltozott gazdasági körülményeket figyelembe véve – követte 2018-ban a korszerű, nemzetközileg is bevezethető Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatot 2022-ben ötödik alkalommal írta ki és valósította meg a DIAMOND Szervezőiroda Bt., az ExVA Vizsgáló és Tanúsító Kft., a Hajnal Húskombinát Kft., a LEGRAND Magyarország Villamos Rendszerek Zrt. és a SZÁM-PONT Számítástechnikai és Oktató Központ Kft., mint a pályázati rendszer Kiírói Tanácsa.

Kiemelt támogatója a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága, szakmai támogatója az Agrárminisztérium.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.