Search
kedd 30 április 2024
  • :
  • :

Év Gyógyszerésze és Kedvenc Patikám 2020

Átadták az Év Gyógyszerésze és Kedvenc Patikám díjakat 

Idén tizedik alkalommal hirdették meg az Év Gyógyszerésze és Kedvenc Patikám pályázatokat, melyet a sajtó jelenlétében 2020. október 15-én ünnepélyes díjátadás követett az Aria Hotelben. 2Gyogyszeresz

A díjátadón – melyen néhány újságíró is részt vehetett – köszöntőt mondott és értékelést adott dr. Mikola Bálint a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke, dr. Samu Antal a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége, elnökségi tagja, Torjai Gábor a Nero Solution Kft. ügyvezető igazgatója. A pályázatok támogatója dr. Hodossy Lajos, a Roche Magyarország Kft. képviselője továbbképzést tartott, ezért nem tudott részt venni az eseményen.3Gyogyszeresz

Torjai Gábor, a Nero Solution Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a pályázatokkal idén is az egészségügyi szolgáltatások javítását tűzték ki célul. A lakossági és a szakmai közönség is megszólításra került mindkét kampány során, így minden eddiginél intenzívebb érdeklődés övezte mind a gyógyszerészek, mind a gyógyszertárak versengését. Mint mondta, az idei rendezvény rendhagyó volt, hiszen a díjátadóra minden évben a MOSZ Kongresszuson szokott sor kerülni, de a vírushelyzet miatt a Kongresszus online került megrendezésre. A díjátadó kapcsán pedig úgy döntöttek, hogy a megfelelő távolságtartás érdekében a sajtóorgánumok részvételi létszámát is korlátozzák, de aki most nem tudott részt venni az eseményen, online élő közvetítésen követheti az eseményt.

Dr. Mikola Bálint (Magángyógyszerészek Országos Szövetsége alapító elnöke) a pályázat 10 éves jubileumát emelte ki. Mint mondta, ez alatt rengeteg olyan pályamunkával találkoztak, amelyek komoly értéket teremtenek a gyógyszerész szakma számára.

Az idei pályázatokkal kapcsolatban pedig azt mondta, annyira értékes és változatos pályamunkák érkeztek be – amelyeket anonim módon bíráltak el -, hogy a bíráló bizottság mind az 4 tagjának nagyon nehéz dolga volt. Az Év Gyógyszerésze pályázaton résztvevő kollégák nagyszerű teljesítményt nyújtottak, amelyek azt is bizonyították, mennyire képezi ezt le a társadalom a Kedvenc Patikám szavazataival. Majd hozzátette, az elmúlt időszakban a Covid19 miatt megváltozott az egészségügyi alapellátó rendszer igénybevétele, ami a gyógyszerész szakma számára is nagy nyomást jelent. Ilyen feszített munka mellett, hogy valaki még tanulmányt is írjon, egy területben elmélyedjen, és ezt közkincsé tegye más kollégák számára, óriási elismerést érdemel. A társadalom részéről bejött hihetetlen számú szavazatok és jelölések valószínűleg ezt az erőfeszítést ismerték el.

Végül köszönetet mondott dr. Hodossy Lajosnak (Roche), aki az évek alatt a pályázat gazdasági fent tartásában vállalt szerepet, és Torjai Gábornak (Nero Solution Kft.) aki a folyamat szervezését magas szinten biztosította azzal, hogy felkereste a jelölteket a pályázat elkészítésének felkérésével, és ezzel a gyógyszerész szakma számára kincseket tárt fel.

Dr. Samu Antal (Magángyógyszerészek Országos Szövetségének zsűri elnöke) arról beszélt, hogy a gyógyszerészet egyre inkább klinikai orientáltságúvá vált, és ez megfigyelhető nemzetközi viszonylatban is. A ’70-es évek elején elkezdődött a klinikai gyógyszerészi szerepvállalás, ami elsősorban a kórházak gyógyszerellátásáról szólt, majd ez átjött a közforgalmi, vagyis a lakossági gyógyszerellátásba. Ezt a kifejezést „gyógyszerészi gondozásként” vagy „gyógyszerész terápia managementként” ismerjük, ami a vény nélküli és a vényköteles gyógyszeres terápiára, és azok biztonságos alkalmazására vonatkozik.

Felhívta a figyelmünket arra, hogy fontos odafigyelni a gyógyszerek hatására, mellékhatására, esetleges interakciókra gyógyszer-gyógyszer, gyógyszer-táplálék, gyógyszer-betegség között. Az adherencia kérdése krónikus betegek esetében pedig kiemelten fontos, hiszen a gyógyszerészek segíthetnek elviselhetővé tenni a páciensnek egy-egy betegséget, és annak érdekében is mindent megtesznek, hogy a különböző szövődmények minél később jelenjenek meg. Sajnos a betegek több mint 50%-a nem úgy szedi a gyógyszereit ahogy azt az orvos előírja, így nem lesz sikeres a terápia, emellett komoly egészségügyi és anyagi veszteséget is okoz a társadalomnak és az egyénnek egyaránt. A Magyar Gyógyszerészi Kamara a programjában az adherenciát kiemelten kezeli, és a gyógyszerészek is egyre szélesebb körben csatlakoznak hozzá.

Majd hozzátette, az elmúlt 10 év során a programok fókuszába azokat a területeket tették, amelyek a gyógyszerész szakma számára rendkívül fontosak – diabétesz, hipertónia, adherencia. Az idei pályázók ezekre a területekre hangolódtak rá, és nagyszerű pályamunkákat adtak le, amelyeket a mindennapi gyakorlatban is lehet hasznosítani.

1GyogyComjo

2020-ban az Év Gyógyszerésze

 Dr. Hertelendy Márta, Hajmáskér

Betegek adherenciájának elősegítése (gyakorlati tapasztalatok), Kreatív és innovatív megoldások a gyógyszerellátásban.

2. hely megosztva

Dr. Csaba Miklós, Kőszeg

Kreatív és innovatív megoldások a népegészségügyi programok megvalósításában: a gyógyszertár,

mint véradó-toborzóhely.

Dr. Papp Tamás, Fadd

Várandós gondozás: A gastrooesophagealis-reflux kezelése terhesség alatt.

3. hely

Dr. Juhász Klaudia, Budapest

Gyógyszerészi szerepvállalás és tapasztalatok az intenzív osztályon az új koronavírus (SARS-CoV-2)

okozta fertőzéssel kezelt betegek farmakoterápiájában.

Különdíjak

Bergerné Dr. Jakab Emese

Gyógyszerész szerepvállalás a farmakoterápia menedzselésében, Betegek adherenciájának elősegítése, Kreatív és innovatív megoldások a gyógyszerellátásban.

Dr. Kovács Barbara

A várandósgondozás gyógyszerész szemmel.

Kedvenc Patikám (a pályázatra több mint 25.000 szavazat érkezett be) győztesei

1. Zafír Gyógyszertár – Gárdony

2. Menta Gyógyszertár – Szekszárd

3. Szent Katalin Gyógyszertár – Budapest

Az elismeréseket dr. Mikola Bálint a Bíráló Bizottság elnöke, dr. Samu Antal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége, elnökségi tagja és Torjai Gábor, a Nero Solution Kft. ügyvezető igazgatója adták át.

A győztes pályamunkát beadó gyógyszerész és a legtöbb szavazatot kapott győztes patika, egy kortárs műalkotást is magáénak tudhat, mely méltóképpen jelzi az elért eredményt a patikalátogatók számára.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.