Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

Hungarikum sziget a Belvárosban – Fazekas Sándor, miniszter és Rácz Péter, tulajdonos …

Hungarikum sziget

Budapest legnagyobb alapterületen működő Hungarikum boltjának megnyitóján vettünk részt.  A Paprika Market a turisták és a budapestiek központi találkozóhelyén, a Vörösmarty téren, a Vigadó utcában nyílt meg, amely csak minőségi magyar élelmiszereket és hungarikumokat kínál az érdeklődőknek, vásárlóknak.

Az üzletet és az ott található egyedülálló Hungarikum-szigetet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Szakáli István Loránd, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár, Lipcsey György a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese és Rácz Péter, a Paprika Market tulajdonosa együtt nyitották meg. Részt vett a megnyitón Konrád Istvánné, a Magyar Piac Szövetkezet elnöke is.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elmondta, hogy a következő években növelni kívánják az évi mintegy 500 millió forint összegű keretet a hungarikumok támogatására. A hungarikum nemcsak rangot és piaci presztízst jelent, hanem egyben piacvédelmet is nyújt. A magyar államnak megvannak a lehetőségei arra, hogy érvényesítse a jogvédelmet mind a szellemi termékek, mind az élelmiszerek esetén. A hungarikumok egy része a megmaradásért küzd, mint például a makói hagyma, amelyet kis mennyiségben termelnek, vagy a debreceni páros kolbász … Van igény arra, hogy a külföldről hazánkba érkező turisták jó minőségű élelmiszert vigyenek haza melyeken keresztül újra átélhetik a magyar ízeket, vagy egy jó magyar bort felnyitva emlékezhetnek az itt eltöltött időre.

Lipcsey György, a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese szerint a cél, hogy egyre több helyen ismerjék meg a magyar termékek legjavát, ehhez pedig jelentős segítséget nyújt egy olyan ajándékbolt, ahol ezek mindegyikét megtalálhatják a vásárlók.

Rácz Péter, a Paprika Market tulajdonosa a megnyitón elmondta: a most átadott üzletben a teszt-üzem hét hónapja alatt 18 ezer vásárló fordult meg, és 53 ezer terméket vásárolt, ami jelzi a külföldiek érdeklődésének intenzitását is. A különleges üzletben megkóstolhatók a legjobb minőségű magyar élelmiszerek, a hungarikumok. A boltban több őstermelő terméke is elérhető, van kolbász, lekvár, bor, pálinka, ajándéktárgyak …

Több interjút is készítettünk, így hungarikumok készítőivel, a miniszter úrral, a Paprika Market tulajdonosával, Horváth Mariannával a Spiritus Primus Pálinka, ügyvezetőjével …

Az ünnepi megnyitóra a Hungarikumokról egy kiadvány is készült, mely a jelenlegi 54 hungarikumot részletesen bemutatja. A sajtótájékoztatót vezette: Gerhardt Máté.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.