Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Kormányinfo 41

Kormányinfó 41

Mit, miért tesz a kormány? sajtótájékoztató, melyet Lázár János miniszter Kovács Zoltán kormányszóvivő közösen tartottak.


Magyarország nem utasítja el a segítséget, de ha itt, Magyarországon segítünk ezeknek az embereknek, akkor ide fognak jönni, ha ott segítünk, ahol a baj van, ott maradnak. A magyar kormány kész nemzetközi segélyprogramok finanszírozásában is közreműködni.

1LazarFaceA Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal indokolta a kvótáról szóló népszavazási kezdeményezést, mivel a kötelező betelepítés érdemben változtatná meg Magyarországot és befolyásolná minden magyar életét, ezért mindenkinek meg kell adni a jogot még idén, hogy maga döntsön erről. A referendum ügyében a Kúriához forduló baloldali pártok meg akarják változtatni az ország nemzetiségi viszonyait. Ebben éles ellentét van, mert a kormány szerint nincs szükség befogadásra.

A visegrádi négyek meggyőződése, hogy a Balkánon egy második védvonal is szükséges Macedóniánál az illegális bevándorlás miatt. Ma már Ausztria képviseli leghangosabban és legkarizmatikusabban a közép-európai álláspontokat. Magyarország kifejezetten kötelességének tartja az unió jogszabályainak betartását és határainak védelmét: a bevándorlás kezelése eddig a magyar adófizetőknek 80 milliárd forintjába került, amiből az EU 3 milliárdot térített meg. Idén januárban és februárban háromezer migráns érkezett a déli határhoz, s közülük mintegy 150-en vallották magukat szírnek.

A kormánynak nem dolga, hogy állást foglaljon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) státusáról szóló vitában, de ha kell – Trócsányi László igazságügyi miniszteren keresztül – kész közreműködni a Kormány a probléma megoldásában. A Kormány tiszteletben tartja, hogy a parlament milyen jogszabályokat fogad el a központi bank működéséről. Ami nem magánpénz, az közpénz -, a közpénzre vonatkozó szabályok lehetnek azért különbözőek. A postatörvény módosításánál – Péterfalvi Attilának, az adatvédelmi hatóság elnökének az aggályai után sikerült megtalálni a jó megoldást.

Lázár János beszámolt arról is, hogy a magyar kormány megegyezett Brüsszellel a paksi beruházás nyilvánosságával kapcsolatban, a Paks2 projekttörvény rövidesen az Országgyűlés elé kerül. Tájékoztatása szerint az elmúlt hetekben felgyorsultak a tárgyalások a tiltott állami támogatásra és a kereskedelempolitikai szerződéskötési jogra vonatkozóan is.

A 2014 és 2020 közötti uniós keret pályázatainak 46 százalékát már meghirdették, s 2017. július 1-jéig valamennyit kiírják. Március 2-ig 4151 milliárd forint értékben voltak kiírások, ez 167 pályázatot jelent.

A miniszter szerint az első körnél is nagyobb az érdeklődés a március 1-jén indult új földárveréseken, amelyeken összesen 140 ezer hektár föld kerülhet a gazdálkodók birtokába. Az első napon 10 ezer hektár termőföld kelt el, 13 milliárd forint értékben. A feltételek változatlanok. 10 milliárd forinttal segítik a hazai tejtermelőket, ami azt jelenti, hogy a lehető legmagasabb szintre emelik a támogatás mértékét.

A Miniszterelnökség vezetőjétől megtudtuk, Palkovics László oktatási államtitkár húsvét után tesz javaslatot arra, milyen változások legyenek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működésében. A kormány szerint az állam és az önkormányzatok közötti osztott felelősség elve megbukott. A bürokráciacsökkentéssel összefüggésben a tervezett 73 állami, kormányzati, központi hivatal és háttérintézmény felülvizsgálatának részeként Orbán Viktor miniszterelnök szerdán döntéseket hozott a nemzetgazdasági tárca és az Emberi Erőforrások Minisztériumának intézményeivel kapcsolatban.

Lázár János kérdezték a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezések múlt heti benyújtásakor kialakult jelenetekről is. Ő is méltatlannak minősítette a történteket. A kormány felkérte a Nemzeti Választási Bizottságot, tegyen javaslatot az eljárási szabályok módosítására. Megkérdezték a kollégák Lázár Jánost, hogy a

Saul fia című film bármely alkotóját kitüntetik-e március 15. alkalmából. Lázár János azt válaszolta, hogy a kormánynak nincs felterjesztési joga, de akinek erre joga van, az óhajtja, tekintettel arra, hogy óriási nemzeti sikerként értékeli a kormány az Oscar-díjat. A Krónika munkatársa a Kormány alkotmányos stratégiája változásairól kérdezte a minisztert.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.