Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

Óbudai Danubia Zenekar

Óbudai Danubia Zenekar – Szabadok vagyunk

Az Óbudai Danubia Zenekar ismertette 2016/17-es évadát a Budapest Music Centerben tartott sajtótájékoztatóján, ahol megtudtuk, nemcsak a repertoárjuk, hanem a Flórián téri próbatermük is új, ahol most akusztikus mérnök hangolja a burkolatot. Nem hittem volna – a kemény hangzást kemény fával, a puha hangzást puha fával érik el.

obudaidanubiaIdén is lesz tematikus koncertsorozatuk a Zeneakadémián, a szlogen ezúttal – Szabadok vagyunk. Hámori Máté karmester magyar költők ismert versei köré fűzte a műveket, akik közül nem egy maga is olvasott már föl a Nyugat tündöklésekor a helyszínen. Többek között Bálint András, Mácsai Pál és Lázár Kati fog szavalni.

Mozarttól Kodályon át Nino Rotáig széles szerzői palettából merít a Danubia, az egyik legizgalmasabb estének a Karácsonyi ének ígérkezik, ahol elhangzik Duke Ellington Csajkovszkij-átirata, a Diótörő szvit a Budapest Jazz Orchestra közreműködésével.

Atya, Fiú(k) és Szentlélek címmel Johann Sebastian Bach és családja áll az idei zeneszerző-portrésorozat középpontjában, Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus vetítéssel és anekdotákkal átszőtt vezetésével tudhatunk meg mindent ismert és ismeretlen remekművekről.

A Vigadó nagytermében debütál október 16-án a posztapokaliptikus világban játszódó Bélamese, melyben a Legkisebb Fiú álmában teremt újra erdőt, vizet, réteket és csodaszarvast is. Bartók Béla zenéjére Hámori Máté írt librettót, és a Moha táncművészei is játszanak a darabban. A Danubia 6 éves kortól ajánlja, lehet rá csődíteni az iskoláscsoportokat, és elhinni végre, hogy Bartók zenéje nem valami modern “izé”, hanem egyértelmű, varázslatos színekben feltárt mesevilág.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.