Search
kedd 23 április 2024
  • :
  • :

Utazás 2019

Megnyílt az Utazás 2019 kiállítás

3UtazasMegnyílt az Utazás 2019 kiállítás február 21-én a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban, ahol 24-ig 30 ország 300 kiállítója várja a látogatókat turisztikai kínálatával. Az idei, immár 42 éves rendezvénysorozatot a Budapest Boat Show-val együtt tartják, a Karaván Szalonon a hazai lakókocsi és lakóautó kínálatot ismerhetjük meg. Az Utazás kiállítással egy időben tartják az Afrika Expót, valamint a Járatlan Utakon Fesztivált.

A szakmai programok közül részt vettünk a KKVHÁZ Turisztikai Csúcstalálkozón, melyet Gulyás József, vezérigazgató vezetett. A turizmus hazánk egyik legprosperálóbb szektora. A GDP-ből 10 % felett veszi ki a részét. Különösen értékes az ágazat munkahely teremtő képessége, az hogy hazai piacon exportál, de jelentős a közhangulatot befolyásoló szerepe is. Rengeteg ága boga van ennek a szakmának. A belföldi diák turizmustól, a világszínvonalú konferencia turizmusig, a piros kockás abrosztól a Michelin csillagokig, vagy a rom kocsmáktól a Széchenyi fürdőig rengeteg a részterület, és persze sok az érdek.

A KKVHÁZ idén is a Hungexpo Utazás Kiállításhoz igazítva, szervezte meg az ágazat csúcstalálkozóját. A rendezvényre meghívást kapott az ágazat állami irányítása, érdekvédelme, képző intézményi rendszere és természetesen a szolgáltató vállalatai. Helyet kaptak azok a vállalatok is, akik kiszolgálják ezt a szektort egyebek mellett élelmiszerrel, műszaki termékekkel, vagy tudással.  Az esemény díszvendége a természet részéről a Duna, a határon túli magyarság részéről Észak-Komárom (Komarno). A rendezvényen a turizmus négy fő témájáról mondták el a véleményüket a résztvevők: az ágazat szabályozása, finanszírozása, munkaerővel való ellátottsága és a nemzetközi versenyképessége.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője elmondta, hogy az összefogásnak köszönhetően a főváros nagyszerűen teljesít. Az állami és az önkormányzati együttműködés eredményeképpen ki tudták használni a fejlesztési lehetőségeket – beruházások, építkezések, infrastruktúra-fejlesztés –, amivel Budapest 2019-ben elnyerte a European Best Destinations címet. A nemzetközi szervezet egy éven keresztül olyan marketing eszközökkel segíti a magyar fővárost, amellyel akár más kontinensen élő turisták számára is vonzóvá válhat.

1SzalaySzalay-Bobrovnicky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese  a megnyitón elmondta, hogy a kiállítás a turisztikai szakma legnagyobb összejövetele, a stratégiai ágazat seregszemléje, Budapest házigazda városként presztízskérdésnek tekinti a részvételt minden évben. A város és a Hungexpo méltó gazdái a programnak, a folyamatos megújulás mellett a fejlődést is mutatja az, hogy évente 30-35 ezer ember látogat ki a kiállításra. Az Utazás 2019 kiállítás és a kiállítók reagálnak a turizmus terén zajló, egyre fokozódó nemzetközi versenyre, és a digitalizációra, amiben látszani és láttatni kell magunkat! Ezt átgondolt stratégiával lehet elérni az állammal, a kerületekkel, a turisztikai szolgáltatókkal közösen.

1GanczerGanczer Gábor, a főszervező Hungexpo Zrt. vezérigazgatója szerint az ágazat újabb sikeres évet zárt tavaly; a robogó magyar gazdaság egyik húzóágazata a turizmus, amely a multiplikátor hatásokat is figyelembe véve a magyar GDP mintegy 10 százalékát termeli meg. Az idei külföldi díszvendég Algéria, a belföldi díszvendég Bács-Kiskun megye és Kecskemét, a kiállítás kulturális díszvendége a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram – ismertette a vezérigazgató, hozzátéve: a kiállítás egyik fő standja a fővárosé, amely az idén Európa Sportfővárosa. Idén a sportot, az aktív turizmust, a fenntarthatóságot állították a kiállítás középpontjába, amivel az egyre népszerűbb belföldi turizmusra is ráirányítják a figyelmet.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke a megye szlogenjével kezdte köszöntőjét: “Bács-Kiskun boldoggá tesz”, amit a megyék közötti boldogság-felmérés kiemelkedő eredménye miatt választottak. A kiállításon megmutatják, hogy mitől boldogok az ott élők. A megye rendelkezik a legtöbb termálfürdővel és gyógyhellyel Magyarországon, és az ország ötödik legnagyobb tava mellett Európa legnagyobb pincefaluja is ott található, 1200 pincével. A hungarikumaikból kóstolót is hoztak a kiállításra.

Gaál József, Kecskemét alpolgármestere azt emelte ki, hogy Kecskemét az ország egyik legdinamikusabban fejlődő városa, ahol az üzleti turizmus az autógyár miatt jelentős, és számos konferenciát is tartanak. Két év múlva megnyílik a kecskeméti repülőtér polgári használatra is.

Virág Zsolt, a Nemzeti Várprogram és Nemzeti Kastélyprogram miniszteri biztosa elmondta, hogy 20 kastély, 19 vár kapott támogatást. A tervek szerint már nyáron elkezdődik a kivitelezés. Magyarországon már több mint másfél tucat kastély és vár működik nyereségesen.

Abdelkader Dehendi, a díszvendég Algériai Népi Demokratikus Köztársaság budapesti nagykövete kiemelte, hogy Algéria stabil, biztonságos ország, az ENSZ jelentése szerint a kontinens legbiztonságosabb országa. Néhány napon belül átadják az országban Afrika legnagyobb repülőterét, ami lehetővé teszi a gyorsabb eljutást Magyarországról Algériába.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.