Search
kedd 16 április 2024
  • :
  • :

Grigorij Szokolov

Aki kiszállt a testéből és hangokká változott – Grigorij Szokolov

1SzokolovAz MVM Koncertek, a Zongora-sorozatban már hagyományosan lép fel Grigorij Szokolov orosz zongorista, a ma élő, talán egyik legmegfoghatatlanabb művész, akinek muzsikálása közben megáll az idő a hangversenytermekben. Játéka a művek hamisíthatatlan, letisztult interpretációja, billentésének kristályos-tökéletes technikája új dimenziókat nyit a hallgatók számára.

Csoda ez, melyről a magyar közönség minden évben megbizonyosodhat. Idén sem lesz másképp, a mester április 29-én tér vissza a Művészetek Palotája Nagytermébe az MVM-Koncertek A Zongora-sorozatán belül.

Az 1950-ben Leningrádban született művész rendkívüli tehetségével már ötéves korában felhívta magára az orosz zenei élet figyelmét. Speciális zeneiskolába járt, majd 1960-ban a Leningrádi Konzervatórium tanulója lett. Tizenhat évesen az Emil Gilelsz vezette zsűri egyhangú döntésével megnyerte a 3. Nemzetközi Csajkovszkij Zongoraversenyt, s ez a siker előadóművészi karrierjét is elindította. Rendszeresen koncertezik a világ legjelentősebb koncerttermeiben, s együtt dolgozott a világ vezető karmestereinek nagy részével.

2SokolovcimSokolov játszott a bécsi Musikvereinben, a berlini Filharmóniában, az amszterdami Concertgebouwban, a New York-i Carnegie Hallban, Tokióban, Párizsban és még számos nagyvárosban. Olyan zenekarok voltak a partnerei, mint a New York-i Filharmonikus Zenekar, a lipcsei Gewandhaus Zenekara, a Drezdai Filharmonikus Zenekar, a Müncheni Filharmonikus Zenekar, a Bambergi Szimfonikusok, a Varsói Filharmonikusok, a Zürichi Tonhalle Zenekara, a Helsinki Rádiózenekar, a Milánói Scala Filharmonikus Zenekara; együtt dolgozott a világ vezető karmestereinek nagy részével.

Ma Grigory Sokolov egyike Oroszország legünnepeltebb művészeinek. Széles repertoárja (Bachtól Schönbergig), a zene értelmezésének komolysága és eredetisége, előadásmódjának pontossága megragadják mind a közönséget, mind a kritikát, bárhol is játszik.

Grigorij Szokolov az április 29-i estjét (hétfő), 19.30 óra, Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem – Beethoven és Brahms művészetének szenteli.

Műsoron: Beethoven: C-dúr szonáta, op. 2 no. 3, 11 új bagatell, op. 119 ***
Brahms: Hat zongoradarab, op, 118, Négy zongoradarab, op. 119

A Müpaban az MVM Koncertek – A Zongora -sorozatban még ebben az évben 3 koncert kerül megrendezésre: Ránki Dezső, Jevgenyij Kiszin és Arkagyij Volodosz lesznek a sztárvendégek.

A koncert rendezője a Jakobi Koncert Kft. Jegyvásárlás a Müpa és a Zeneakadémia jegypénztáraiban, az interneten a www.jakobikoncert.hu honlapon a Jegyvásárlás menüpontban.

Bővebb információ a koncertekről a www.azongora.hu honlapon olvasható.