Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

26. Könyvfesztivál

26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

1KnausgardjoÜnnepélyesen megnyitották a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált április 25-én a Millenárison. Idén Norvégia a díszvendég és Karl Ove Knausgard az európai irodalom egyik legeredetibb szerzője.

A Könyvfesztivált Romsics Ignác Széchenyi-díjas történész nyitotta meg, melyet Frank Rossavik norvég író, újságíró, a Fritt Ord Alapítvány kuratóriumi tagjának köszöntője követett.

Majd Pódiumbeszélgetés következett, a Könyvfesztivál díszvendégével Karl Ove Knausgard-al Bősze Ádám beszélgetett. Megtudtuk, hogy a világhírt hatkötetes önéletrajzi regényével szerezte meg, melyben saját életéről írt. A Harcom sorozatból eddig négy könyvet adott ki a Magvető Kiadó: Halál, Szerelem, Játék és Élet, az utolsó két rész Álmok és Harcok fordítása a következő két évben készül el.

A Budapest Nagydíjat Budapest Főváros Önkormányzata és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése díját Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest humán területért felelős főpolgármester-helyettese és Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke adta át Karl Ove Knausgardnak. Laudációt mondott: Tóth Krisztina.

Köszöntőt mondott Olav Berstad, Norvégia budapesti nagykövete a Norvég pavilonban, aki elmondta, hogy az irodalmi életen kívül rengeteg fontos kapcsolódási pont van Norvégia és Magyarország között.

Koncertet adott a Huld együttes, tagjai: Kyrre Franck, Christoffer Skauge Eid és Barát István Zsolt.

1VinceA Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál – a világirodalom és a hazai szellemi élet kiemelkedő képviselői, 25 ország közel 100 neves alkotója, 400 hazai és határon túli magyar író, tudós, művész részvételével – kulturális programok sokaságát kínálja.

Író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, művészkönyv-bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, koncertek, színházi bemutatók, kiállítások, filmvetítések várják az érdeklődőket.

1MagvetoA Fesztivál könyvszakmai és üzleti fórum is, a régió könyvpiaci problémáival kapcsolatos szakmai tanácskozásokkal, konferenciákkal, az olvasáskultúrát középpontba állító előadásokkal. Népszerű programjuk a Könyvtáros Klub, a több száz könyvtárost megmozgató szakmai fórum.

A Könyvfesztivál a nagyközönség számára nyitott vásár, évente több tízezer látogató fordul meg a pavilonok körül, ahol közel 50000 kötet és több száz újdonság közül válogathatnak az érdeklődők.

Gyerek(b)irodalom várja a családosan kilátogatókat a Millenáris felújított színház épületében, a Nemzeti Táncszínházban, ahol gyermekeknek kialakított külön szekció, a gyermekkönyvek népszerűsítése mellett, színes programok is szórakoztatják a látogatókat.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.