Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Fertőrákosi Barlangszínház

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház 2019-es nyári programjai

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. sajtótájékoztatón mutatták be a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház 2019-es nyári programjait Budapesten a Marriott Hotelben április 26-án. A tájékoztatón részt vett Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere is, aki a programok sokszínűségére hívta fel a figyelmet.

3FertoA Barlangszínház programját bemutatták: Pataki András a Pro Kultúra Sopron ügyvezető igazgatója, Jászai Mari-díjas igazgató, főrendező, Oberfrank Péter Liszt Ferenc-díjas karmester, érdemes művész, zongoraművész, a Soproni Petőfi Színház zenei vezetője, Horváth Kornél Kossuth-díjas ütőhangszeres előadóművész, a SopronDrum művészeti vezetője, Kollmann Gábor jazz-szaxofonművész, zenetanár, a Magyar Jazz Szövetség vezetőségi tagja, a Budapest Jazz Orchestra tagja, Rácz Zoltán Liszt Ferenc-díjas, Kossuth-díjas ütőhangszeres előadóművész, az Amadinda együttes vezetője. A moderátor Seregély Dóra, marketing igazgató volt.

2019. június 2-án indul a szezon a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban, ahol világsztárokkal és magyar kedvencekkel egyaránt találkozhat a közönség: Incognito, Nik West, Tommy Campbell, Dennis Chambers, Amadinda, Budapest Bár, Csík Zenekar, ExperiDance, Mikó, Zorán, Badár és Aranyosi, a klasszikus zenétől, az operától a musicalen, népzenén és a táncszínházon át a slágerekig és a jazzig ível a gazdag programkínálat.

Másodszorra rendezik meg június 10. és 17. között a SopronDrum Nemzetközi Ütősfesztivált. A Kossuth-díjas Horváth Kornél, a fesztivál megálmodója és művészeti vezetője a fesztivál legnagyobb erényének és értékének, Európában is egyedülállónak azt tartja, hogy a meghívott világsztárok és a hozzájuk csatlakozó nemzetközi hírű zenészek, oktatók nem csak koncerteznek, hanem mesterkurzusokat is tartanak a Sopronba érkező magyar és külföldi diákoknak, művészeti tanulmányaikat végző hallgatóknak, tanároknak, a műfaj iránt érdeklődőknek, valamint a nagyközönségnek is.

Mesterkurzusokat tart: Dennis Chambers (június 14. és 15.), Michael Schack (június 15.), Gordon Stout (június 15. 16. 17.) és Tommy Campbell (június 15.). A fesztivál klasszikus zenei sztárja, Gordon Stout három napos aktív kurzusának szokásos eleme a játék, a párbeszéd, így a diákoknak arra is lehetőségük nyílik, hogy a tudásuk bemutatásán túl együtt játszhassanak a mesterrel.

A Budapest Jazz Orchestra és Malek Andrea, Tóth Vera, valamint Náray Erika Ella 100 elnevezésű műsora nyitja június 10-én este a fesztivált, akik előadásukkal a jazz nagyasszonnya, Ella Fitzgerald előtt tisztelegnek. Pénteken, június 14-én, igazi bulihangulattal és táncra perdítő zenével várja az érdeklődőket a jazz-funk jeles képviselője, az Incognito együttes. 2019-es turnéjuk során Amerikában, majd Európában több állomáson lépnek színpadra, például a londoni Royal Albert Hallban. Stílusuk, hangszeres tudásuk, dalszövegeik tartalmassága és mélysége a műfaj csillagai közé emelte őket.

A hangulat június 15-én tovább fokozódik, amikor a ma már fogalomnak számító ütőegyüttes, a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő Amadinda (Rácz Zoltán, Holló Aurél, Bojtos Károly, Váczi Zoltán) lép színpadra. A Kossuth-, Bartók-Pásztory-díjas együttes mára kivívta a nemzetközi kortárs zenei és ütőhangszeres élet legnagyobb tekintélyét. A kezdeti modern és kortárs zenei repertoárt, saját zeneszerzői invenciókkal és átiratokkal, valamint az egyetemes világkultúra ütőhangszeres zenéivel egészítették ki.

A fesztiválra érkeznek a modern zenei stílusok képviselői is, ugyanezen az estén még alkalom nyílik csatlakozni a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban Michael Schack, az elektromos dobolás legelismertebb előadójának 21.00 órakor kezdődő DJ show-jához, a produkcióban DJ Andrew J is közreműködik.

A SopronDrum talán legnagyobb szenzációjának ígérkezik a Nik West Band szereplése június 16-án este. Westet napjaink legjobb női basszusgitárosai közé sorolják, de emellett énekel és zenét szerez. Fellép Dennis Chambers, a világ egyik legnagyobb dobosa, aki autodidakta módon tanult meg dobolni, késsel, villával utánozta a ritmusokat, majd kapott egy dobfelszerelést.

Visszatérő vendég az ExperiDance társulata, akik június 9-én kétszer is fellépnek a Lúdas Matyi történetét feldolgozó Revans című produkciójukkal. Nemzetközi különlegességként lép fel Fertőrákoson a Szaranszkból érkező Orosz Nemzeti Balett, a társulat Bizet Carmen című produkcióját mutatja be június 22-én.

Dohnányi Ernő előtt tisztelegve – elsőként ő ruházta fel kulturális funkcióval a kőfejtőt – indítja útjának Ötórai Hangoló címmel a vasárnap délutáni klasszikus kamarazenei koncertsorozatát és egyben nyitja meg a Barlangszínházban a szezont a június 2-i koncertjével a Soproni Szimfonikusok kamarazenekara. A világhírű zeneszerző, karmester, zongoraművész és pedagógus művei mellett Liszt, Mozart, Haydn, Borodin, Ravel, Schubert darabjai csendülnek fel majd ezeken az alkalmakon.

2FertoA klasszikus zene az operával folytatódik július első hétvégéjén. Pénteken, július 5-én a Kassai állami Opera előadásában mutatják be Puccini Bohémélet című operáját, Mimi szerepében Lucie Kašpárková illetve Janette Zsigová, Rodolfo szerepében pedig Jaroslav Dvorský illetve Jozef Gráf, a karmester Maroš Potokár illetve Jan Novobilský.

Szombaton, július 6-án a Co-Opera szervezésében, a Győri Nemzeti Színház és a Szegedi Nemzeti Színház koprodukciójaként, Szabó Máté rendezésében, Mozart Figaro házassága című vígoperáját hallhatja a nagyközönség, ez utóbbit német felirattal ellátva. Almaviva gróf szerepében Kovács István, Rosina grófné szerepében Schnöller Szabina, Don Bartolo szerepében Bátki Fazekas Zoltán, Susanna szerepében Rácz Rita, Figaro szerepében Cseh Antal, Don Basilio szerepében Balczó Péter, Cherubino szerepében Kálnay Zsófia Marcellina szerepében, Lázin Beatrix, Antonio szerepében Schwimmer János, Barbarina szerepében Szabó Alexa míg Don Curzio szerepében Takács Zoltán lesznek hallhatók.

4CiganyA fennállásának 35. évfordulóját jövőre ünneplő 100 Tagú Cigányzenekar minden bizonnyal feledhetetlen élményt nyújt majd a kőfejtő színpadán. A világon egyedülálló zenei formáció előadásában a komolyzenei művek mellett tradicionális cigány muzsikát, magyar nótát és népdalt is játszik az augusztus 9-i és 10-i koncerteken.

A magyar népzene több mint harminc éve meghatározó interpretálója, a Kossuth és Prima Primissima-díjas Csík Zenekar június 23-án érkezik. A zenekart 1988-ban alapította Csík János Kecskeméten. Fertőrákoson minden bizonnyal felcsendül a 30. Szülinapra, Grecsó Krisztián szövegére közösen íródott Boldogság című jubileumi dal is, a közönség igazi örömzenére számíthat a koncert alatt.

A Soproni Petőfi Színház idei saját produkciója ezen a játszóhelyen Dés László – Nemes István Valahol Európában című musicalje lesz, Mikó István, Vastag Tamás, Kisfaludy Zsófia, Savanyu Gergely és soproni fiatalok főszereplésével. A rendező Halasi Imre. Az előadást összesen öt alkalommal láthatják a nézők a nyáron, először július 26-án. További előadások: július 27., augusztus 16., 17. és 18.

5aranyosi-badarA humor nagyágyúi Badár Sándor és Aranyosi Péter augusztus 2-án lépnek fel a Barlangszínházban. Azt mesélik el két részben, hogy milyen, amikor egy szentesi és egy borsodi együtt látogat el Vietnámba. A nagy közönség kedvenc, a bármely generációnak különleges élményt nyújtó, rendkívül sokoldalú Budapest Bár előadásában, filmslágerek, kuplék, táncdalok és más híres dalok csendülnek fel, mívesen hangszerelt cigányzene kíséretében augusztus 3-án este. Csodálatos érzelem dús utazás időben, emlékekben és nagyszerű zenei élmény vár a hallgatóságra.

A szervezők megemlékeznek a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulójáról, ebből az alkalomból augusztus 19-én nagyszabású programot tartanak ezen a játszóhelyen. A szezont szeptember 14-én két előadással Zorán Ti kértétek című koncertje zárja.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.