Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

SZEOSZ

Egymást segítik a szabadidős sportesemények szervezői

Megalakult a SZEOSZ, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége, melynek célja a hazai szabadidős sportrendezvények színvonalának emelése és a szervezők segítése érdekképviselet, illetve szakmai és anyagi támogatás formájában – jelentették be július 3-án, a Rozmaring Kertvendéglőben.

1AktivAz eseményen részt vett Péter Attila a SZEOSZ elnöke (Kaposvári Szabadidő Egyesület), Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Zelcsényi Miklós SZEOSZ alelnök (Balatonman Triatlon Kft.), Kocsis Árpád SZEOSZ alelnök (Budapest Sportiroda Kft.), Szemán Róbert SZEOSZ alelnök (Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft.) és Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere.

A sajtótájékoztatón elmondták, hogy a szövetség 27 alapító tagja 2018-ban több mint 80 sportrendezvényt szervezett, és közel 240 ezer szabadidő sportolót mozgatott meg. Az alapítók szervezőként mindennapi munkájuk során felismerték, hogy nagyon hasonló kihívásokkal küzdenek, legyen szó akár egy Ultrabalaton-szintű óriásrendezvényről, vagy egy kisvárosban rendezett húsvéti nyuszi futásról. Így organikus igény mutatkozott arra, hogy tapasztalatot cseréljenek, és összefogva hatékonyabban érvényesítsék az érdekeiket. Bíznak benne, hogy együttműködésük révén valóban jelentős dolgokat visznek véghez minden egészséges életre vágyó magyar ember érdekében.

1AktivPeterPéter Attila, a SZEOSZ elnöke bejelentette, hogy első szakmai együttműködésük keretében tizenkét futópálya építésére kerülhet sor a fővárosban és országszerte. A kezdeményezés finanszírozása – amelyre a kormány 450 millió forintot különített el – fele-fele arányban állami, illetve önkormányzati forrásból valósulhat meg. A kedvezményezetteket az önkormányzatok által benyújtott szakmai anyagok alapján választották ki.

A pályázat elbírálása során fontos volt, hogy a legalább egy kilométer hosszú és 120 centiméter széles futópályákat ne keresztezze forgalmas országút, ne tartalmazzon éles kanyarokat, és lehetőség szerint minél parkosítottabb területet jelöljenek ki az építésre.  A minimum 1 km hosszú futóköröket csak rekortán borítással lehet megépíteni, de alapvető szempont volt az ivókút jelenléte és a környék kivilágítottsága is.

Révész Máriusz kormánybiztos elmondta, az a cél, hogy a fiatal generáció az online közösségi élet helyett a szabadidősportban találja meg a kikapcsolódást. Ennek érdekében hirdették meg a futókör-építési programot is. Majd bejelentette a nyertes pályázatokat: A tervek szerint Budapesten két pálya épül majd, Kőbányán és Békásmegyeren. Ezen kívül Baja, Esztergom, Fót, Gödöllő, Hajdúböszörmény, Kecskemét, Pápa, Szeged, Székesfehérvár és Szolnok lakói is ingyen róhatják majd a köröket az új futópályákon.

A SZEOSZ elnöke felhívta a figyelmet, hogy a következő időszak legfontosabb feladata a szövetség bázisának növelése és megerősítése lesz, ezért szeretettel várják szervezőtársaik jelentkezését. A szövetségnek bármely magyarországi székhelyű, szabadidősport-események szervezésével minimum 2 éve foglalkozó jogi személy a tagja lehet, amely a SZEOSZ weboldalán benyújtja csatlakozási kérelmét, és befizeti az éves tagdíjat.

Zelcsényi Miklós azt mondta, optimistán tekint a szövetség működése előtt álló időszakra.

1RozmaringA SZEOSZ egyik legnagyobb támogatója a magyar állam, operatív szinten pedig az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosság. Az általuk kitűzött egyik kiemelt cél hazánkat Európa legélhetőbb országává fejleszteni 2030-ra. Ennek érdekében számos területen igyekeznek javítani az emberek életminőségén. Az egyik legfontosabb lépés egyre több lehetőséget teremteni a szabadidő minőségi, egészségtudatos eltöltésére, legfőképpen a sportolásra.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.