Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

MNB – FIE Emlékérem

FIE Vívó-Világbajnokság tiszteletére 50 forintos emlékérmet bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank

1MNB

A Vívó Világbajnoksághoz kapcsolódva 50 forintos emlékérmét bocsájtott ki a Magyar Nemzeti Bank, melynek felső félköriratban a „VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG” szerepel, a tematikus oldalán pedig a párbajtőr összecsapás egyik klasszikus mozdulata, a tus elevenedik meg. Az ünnepélyes eseményen részt vett és köszöntőt mondott Dr. Szabó Tünde az EMMI sportért felelős államtitkára, Csampa Zsolt a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) elnöke és Pataki Tibor az MNB igazgatója.

Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) elnöke arról beszélt, hogy az egy hét múlva kezdődő olimpiai kvalifikációs világbajnokságon egyaránt cél a versenyzők és a nézők professzionális kiszolgálása. Köszönetet mondott a Magyar Nemzeti Banknak, az érmét tervező Kósa Istvánnak és a Magyar Pénzverő Zrt.-nek a vívó-vb tiszteletére megjelent 50 forintos érméért. Mint mondta, egy sportesemény akkor jó, ha ötvözni tudja a versenyzők, valamint a nézők, a szurkolók maximális kiszolgálását.

Dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára arról beszélt, hogy nem csak a vívó sportágnak, de a teljes magyar sportnak fontos, hogy minél több felületen emlékezzünk meg sikereinkről. A budapesti világbajnokság rangját és méltóságát is emeli a most kibocsátott érme. Ezzel is népszerűsíthetjük a sportágat és általában a magyar sportot. Fontos, hogy ez az érme az esemény hírét vigye, ugyanakkor a visszaemlékezésben is segít. Majd később, amikor a kezünkbe vesszük, akkor az eszünkbe juttathat egy szép találatot, vagy magát az esemény hangulatát.

Pataki Tibor, az MNB igazgatója elmondta, hogy a hazai rendezésű FIE Vívó-Világbajnokság tiszteletére 2 millió példányban kerülnek forgalomba az új 50 Ft-os érmék. A névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 50 forintos érmecímletével, a tematikus oldalon azonban a megszokott kerecsensólyom helyett a párbajtőr összecsapás egyik klasszikus mozdulata, a tus pillanata elevenedik meg. Felső félköriratban a „VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG” szerepel, melyet a szöveg ívét követő, egy helyen kissé megszakadó vonal határol el a vívójelenettől.

A jelenet alatt a pástot is szimbolizáló vízszintes vonalak húzódnak, köztük középre rendezve a pénzérmék kötelező alaki kelléke a „MAGYARORSZÁG” felirat, mint kibocsátó, illetve az alsó vonal alatt, szintén középre rendezve a „2019” verési évszám olvasható. Az érmeoldalt gyöngysor szegélyezi. Az 50 forintos új érmével a lakosság a készpénz fizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat majd.

Mint mondta, az utóbbi években kiemelt jelentőséget kaptak a hazai rendezésű világversenyek a forgalmi érmék emlékváltozatain. 2017-ben a FINA világbajnokság, tavaly pedig a Divízió I/A jégkorong világbajnokság, valamint a hazai rendezésű birkózó világbajnokság tiszteletére jelent meg az 50 Ft-os forgalmi érmének emlékváltozata.

A hivatalos érmekibocsátás befejezéseként Pataki Tibor, MNB igazgató  az új 50 Ft-os forgalmi érme emlékváltozatának első tiszteletpéldányait átadta az ünnepség kiemelt vendéginek – Dr. Szabó Tündének, Csampa Zsoltnak, az érmét tervező Kósa Istvánnak, a háromszoros paralimpiai bajnok Szekeres Pálnak, valamint a néhány hete Európa-bajnoki ezüstérmet szerző férfi párbajtőr csapatnak, és az egyéni versenyben hetedik helyezést elérő Andrásfi Tibornak.

Rédli András, aki a hat évvel ezelőtti hazai világbajnokságon az akkori párbajtőrcsapat tagjaként aranyérmet szerzett az ünnepségen azt mondta, kiváló emlék a vívó-vb tiszteletére kibocsájtott új 50 forintos. Ők pedig a magyar szurkolóknak a budapesti vb-t egy világbajnoki éremmel is szeretnénk emlékezetessé tenni.

FIE World Fencing Championships Budapest 2019. július 15- 23. Helyszín: BOK Sportcsarnok (korábbi nevén SYMA Sport- és Rendezvényközpont).

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.