Search
kedd 23 április 2024
  • :
  • :

Huszonöt év Provence-ban

Peter Mayle: Huszonöt év Provence-ban

Partvonal Kiadó

25EvAttól a pillanattól kezdve, hogy Peter Mayle elhagyva Angliát áthaladt a La Manche csatornán, soha nem nézett vissza egykori hazájára. Az író és felesége azonnal beleszeretett a csodálatos dél-franciaországi tájba, az időjárásba és az ott lakók nyugodt és derűs életmódjába.

Provence-ban az év 10 hónapjában süt a nap, csak egy-egy alkalmi vihar kedvéért hagyja abba. Amikor annak vége, visszatér a ragyogó kék égbolt, és a gyémánttisztasággal szikrázó fény, amely minden valamirevaló festőt arra ösztökél, hogy ecsetet ragadjon.

Peter Mayle írt már könyvet kutyákról, a reklámról, az élet dolgairól gyerekeknek, de kedvenc témája mindig Provence maradt, részben annak a helyi szokásnak köszönhetően, amely szerint az íróknak is abba kell hagyniuk a munkát, hogy nyugodtan megebédelhessenek.

Provence nagy része mezőgazdasági terület szőlőkkel, olajligetekkel és dinnyékkel, másik része vad és lakatlan, ráadásul az egész szemérmetlenül dekoratív. Ha az ember megpillant egy tízhektáros virágzó levendulamezőt, akkor megtapasztalta a nyár egyik legszebb látványát.

És ha maga a természet nem lenne elég, ott vannak a több évszázados, gyakran dombtetőre épült apró falvak, ahonnan nyáron szinte sohasem hiányoznak a háromlábú állványaik fölé hajló művészek, kifacsarva a festői szépség utolsó cseppjét is a falus terekből, templomokból és piacokból. Bárhová nézel, mindig van valami, amit érdemes megcsodálni. (részlet a könyvből)

MayleA provence-i élet 25. évfordulójára írt könyve tulajdonképpen egy szerelmes levél az örökbefogadott otthonnak, teli a szerzőre jellemző érzelmességgel és humorral.

PeterMayleAz író utolsó regényében tisztelettel ad hangot franciaországi életének – a vidám pillanatoknak, a falusi élet bájos és kitörölhetetlen parádéjának, a puszta szépségnek és az ősi történelemnek.

Peter Mayle további művei: Egy év Provence-ban és a Bor, mámor, szerelem.

Mr. Mayle 2018 januárjában hunyt el.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.