Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Budapesti Nyári Fesztivál 2019

Sikeres évadot zárt a Budapesti Nyári Fesztivál

Kiosztották a 2019. évi Városmajori Színházi Szemle díjait

Évadzáró sajtótájékoztatón jelentette be Bán Teodóra a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója, hogy a három hónapon át öt helyszínen, összesen 120 produkcióval és programmal zajló nyári színházi évad, az öt nemzetközi társulatot, négy nagybemutatót, valamint a legkiválóbb hazai és nemzetközi sztárokat felvonultató idei Budapesti Nyári Fesztivál ismét sikeres évadot zárt.

1BnyfCim

Mint mondta, a választékos és színvonalas szezon nagyszabású opera-, operett- és musical bemutatóit, látványos tánc- és színházi előadásait, klasszikus-, könnyűzenei- és crossover koncertjeit és változatos kiegészítő eseményeit – a gyerekelőadásokat, kiállításokat és sétákat – idén már mintegy 120 ezer néző élvezhette Budapest két patinás nyári színházában, a Margitszigeti- és a Városmajori Szabadtéri Színpadon, valamint az interaktív meseszínpadon, a Szent Margit romoknál és a margitszigeti műemlék Víztoronyban.

Programgazdagság és minőség tekintetében a fesztivált szervező Szabad Tér Színház most is igyekezett túltenni az előző évadok eredményein, és ez újra sikerült is. A világklasszis sztárfellépőknek és a nagyon sokféle, eklektikusnak látszó, valójában érzékenyen átgondolt, de tudatosan felépített, minden korosztályt megszólító kínálatnak köszönhetően a Budapesti Nyári Fesztivál hazai közönsége mellett, évről évre egyre több külföldi látogatót vonz a Margitszigeti Szabadtéri Színpad programja, amellyel egész nyáron élénk turizmust generál a főváros számára.

Megtudtuk, hogy a Margitsziget patinás színpadán idén is világsztárok sokaságát, a legkiválóbb hazai és külföldi operaénekesek, zeneművészek fellépését ünnepelte a közönség. José Cura, Cristina Pasaroiu, Rálik Szilvia, Carlo Ventre, Komlósi Ildikó, Pasztircsák Polina, Miklósa Erika, Marcelo Álvarez, Vittorio Grigolo, és a neves hegedűvirtuózok Nigel Kennedy, valamint Nicola Benedetti a San Francisco-i Ifjúsági Zenekar kíséretében igazán emlékezetes élményt varázsoltak az attraktív nyári színházi környezetbe.

A Nemzeti Filharmonikusok koncertjén Goldmark Falusi lakodalmát és Muszorgszkij örökzöldjét az Egy kiállítás képeit, Hamar Zsolt vezényletével élvezhették a nézők, amelyet a kiváló képzőművész, Cakó Ferenc homokanimációi tettek felejthetetlenné.

Az operák sorát Giacomo Puccini utolsó és talán legcsodálatosabb műve, a Turandot nyitotta meg, a nyár derekán pedig Mascagni és Leoncavallo párban járó egyfelvonásos ikeroperái a Parasztbecsület és a Bajazzók került színre a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara közreműködésével, Kocsár Balázs vezényletével. Idén is folytatódott a népszerű Operagála világsztárokat felvonultató sorozata is Vittorio Grigolóval és az operairodalom legszebb áriáival, a sztár vendége, Sáfár Orsolya operaénekes volt.

1Csardas

A nagyoperett műfaját idén Kálmán Imre operettje a Csárdáskirálynő nagyszabású, a Budapesti Operettszínházzal közös bemutatója képviselte Vidnyánszky Attila rendezésében, Bozsik Yvette koreográfiájával, Pfeffer Gyula karmester közreműködésével. Az előadást ősztől a Budapesti Operettszínházban lesz látható.

A táncművészet képviseletében valódi nemzetközi nagyágyúk érkeztek: itt volt a Novoszibirszki Állami Akadémiai Opera és Balettszínház sztártáncosaival és a klasszikus balett alapdarabjával, a Giselle-el, valamint a Compagine Hervé Koubi a mediterráneum népeiről szóló nagyszabású és szívmelengető tánctablójával, a Barbár éjszakákkal, majd két augusztusi estén a hagyományos és klasszikus táncokat ötvöző Grúz Nemzeti Balett, a Sukhishvili társulat a csak rá jellemző egyedülálló látványvilágú, hihetetlenül bravúros produkciójával.

A könnyűzenei szcénát a népszerű nemzetközi bulizenekar, a Pink Martini és a magyar zenei élet olyan meghatározó zenekarai, és előadói képviselték, mint a Margaret Island zenekar, az Anna and the Barbies a Heuréka Pop Orchestrával, az elektronikus zene éllovasa, a Zságer Balázs vezette Žagar formáció pedig első alkalommal erős vizuális látvány kiegészítéssel adtak koncertet margitszigeti színpadon. A sort a Budapest Bár és Fenyő Miklós „CSÓKKOKTÉL” című fergeteges koncertjei zárták.

Augusztus 20-i nemzeti ünnepre a Szabad Tér Színház immár hagyományos ünnepi eseménnyel készült, a Tolcsvay-fivérek egy korábbi grandiózus művével, a Magyar Misével és egy, erre az alkalomra született ősbemutatóval Tolcsvay László „Új Magyar Rapszódia”- val. A szerző első szimfonikus művében közreműködött az Operaház Zenekara és Kórusa, az új művet a szerző és Ott Rezső hangszerelte, és Kocsár Balázs vezényelte. Az est látványvilágát, erre az alkalomra készített, az ország természeti szépségét, épített örökségét bemutató film gazdagította Hubay Gergely munkájaként, aki immár hatodik éve jegyzi egyben a Hollywood Csillagai filmzene koncertet is, Bán Teodóra ötlete alapján és rendezésében. A Magyar mise szólistái Miklósa Erika, Janicsák Veca, Gábor Géza, Sándor Péter és Szemenyei János, karmestere pedig Werner Gábor voltak.

A Városmajori Színház koncertkínálatában pedig olyan nevekkel találkozhatott a közönség mint – Freddie, Palya Bea, a Cotton Club Singers, Vastag Csaba, a Náray Erika–Szinetár Dóra–Szalóki Ági trió, Kamarás Iván, a Magashegyi Underground Symphonic, Dés László, a Pál Utcai Fiúk (PUF), Geszti Péter és a Hiperkarma, valamint Vásáry Tamás és Rákász Gergely.

A Városmajori Színház a színházimádók megbízható nyári zarándokhelye. Idén a kiemelt három estés bemutató Fejes Endre romantikus drámája volt a „Jó estét nyár, jó estét szerelem” Hídvégi Nóra új rendezésében, amely izgalmas színpadi eszközökkel tette átélhetővé a történet végzetszerűségét. Műsoron volt a Valahol Európában, az Állami áruházzal pedig egy friss és új propagandaoperett is bemutatásra került. De számtalan klasszikus bohózat, vígjáték, groteszk és targigroteszk, több zenés darab, és musical, mint például a My Fair Lady is szerepelt. Augusztus végén pedig immár harmadik alkalommal tért vissza a Nyáry Krisztián féle megunhatatlan „Így szerettek ők” koncertszínházi előadás.

Természetesen gyerekprogramokból sem volt hiány, hiszen a nyárnyitó Vakációváró Fesztivál és családi nap után minden szombat délelőtt gyerekeknek szóló előadások és programok várták a családokat a Városmajorban, vasárnaponként pedig a Margitszigeten. Az évad színes programpalettáján és műfaji sokféleségében minden korosztály megtalálhatta idén is a kedvére való, igényes kikapcsolódást nyújtó produkciókat.

Majd a sajtótájékoztató végén bejelentésre került a Városmajori Színházi Szemle díjazottjai.

1Bnyfdij

A nem budapesti teátrumok legjobb idei előadásainak seregszemléjén nyolc előadás vett részt, amelyet szakmai zsűri díjazott: A tündérlaki lányok, a Tóték, az Állami Áruház, Az üvegcipő, A salemi boszorkányok, az Édes Anna, az Osztrigás Mici és a Black Comedy. A zsűri idén négy tagú volt és ezúttal csak nőkből állt: Nagy-Kálózy Eszter és Tenki Réka színművésznők, valamint Miklós Melánia dramaturg, színikritikus és Bán Teodóra a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója.

A legjobb előadás: Black Comedy, székesfehérvári Vörösmarty Színház, rendező: Mohácsi János
A legjobb rendezés: Arthur Miller: A salemi boszorkányok – Weörös Sándor Színház, Szombathely, rendező: Alföldi Róbert
A legjobb női főszereplő: Dobó Enikő/ Kerekes – Barabás – Darvas – Gádor: Állami Áruház – Katona József Színház, Kecskemét, rendező: Benkó Bence és Fábián Péter
A legjobb férfi főszereplő: Bányai Kelemen Barna / Arthur Miller: A salemi boszorkányok – Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendező: Alföldi Róbert
A legjobb női mellékszereplő (megosztva): Danyi Judit Ascher Gizi szerepében – Állami Áruház – Katona József Színház Kecskemét, rendező: Benkó Bence és Fábián Péter / Hartai Petra Mary Warren szerepében – A salemi boszorkányok Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendező: Alföldi Róbert
A legjobb férfi mellékszereplő: Hirtling István/ Peter Shaffer: Black Comedy – Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, rendező: Mohácsi János
Különdíj: Molnár Ferenc: Az üvegcipő – Jászai Mari Színház, Tatabánya, rendező: Czukor Balázs.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.