Search
péntek 26 április 2024
  • :
  • :

Magán- és egyéb szálláshelyek fejlesztése

A vidéki magán- és egyéb szálláshelyeken 45 ezer szoba újulhat meg

2020. július 15-én lezárult a magán- és egyéb szálláshelyek fejlesztését célzó pályázat. Az eredményekről sajtótájékoztatót tartott dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója július 16-án, a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban.

A vezérigazgatótól megtudtuk, hogy minden olyan magánszemély, vagy vállalkozás tulajdonában lévő vidéki szálláshely pályázhatott, amely legfeljebb nyolc szobával és érvényes működési engedéllyel rendelkezik, továbbá regisztrálva van a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felületén.

A pályázatot 2020. június 4. és 2020. július 15. közötti időszakban volt lehetőség benyújtani. A forrás lehetőséget biztosít arra, hogy minőségi szálláshely kínálat várja mind a belföldi, mind a nemzetközi utazókat.

A pályázatok benyújtását elősegítve, a pályázati felhíváson túl, oktató videó, telefonos ügyfélszolgálat, a kisfaludyprogram.hu honlapon található gyakran ismételt kérdések és az ország 17 településén található Tourinform irodák munkatársai segítették a pályázókat a sikeres igénylések benyújtásához.

A másfél hónapos időszakban több mint 16 ezer vidéki szálláshely pályázott, közülük 84 százaléka nyertes lett. Szobánként egymillió forint vissza nem térítendő támogatást kaphat 13 471 szálláshely (összesen mintegy 45 milliárd forintot kapnak a kormánytól). Az ellenőrzés és feldolgozás napi szinten folyamatosan történt, így a beérkezett pályázatok közel 100 %-a feldolgozásra került. A pályázók elektronikus levélben értesítést kapnak az elbírálásról.

A támogatást nyert pályázók számára a támogatói okirat szintén elektronikus formában érkezik, ezt követően az igényelt támogatás teljes összege folyósításra kerül részükre 100%-os előleg formájában, legkésőbb augusztus 31-ig.

A pályázatokban vállalt fejlesztést, beruházást a kedvezményezetteknek legkésőbb idén év végéig kell befejezniük. A támogatásból a vidéki Magyarország szálláshelyei szobáinak mintegy 40 százaléka lesz felújítva. A forrásból bármilyen korszerűsítésre lehet költeni, bútorcserére, napelemre, vagy lehet bővíteni, szaunát, medencét építeni, egyedül forgóeszközt nem lehet vásárolni.

3JulcsiMinden vállalt tevékenységet a kedvezményezettnek 2020. december 31-ig szükséges befejeznie. Ezt követően 90 nap van arra megadva, hogy elszámoljanak a felhasznált összegről egyszerűsített online keretében. Az elszámolást segítendő videó készült a támogatásban részesült szálláshely tulajdonosok részére, amely mind a kisfaludyprogram.hu, mint az MTÜ online csatornáin elérhető.

A vidéki Magyarországon 19 883 egyéb-, és magánszálláshely működött 2019-ben. A Kisfaludy-programmal ötezer új ilyen szálláshelyet regisztráltak vidéken az NTAK rendszerbe, ami szintén az ágazat fejlesztését segíti, mivel a támogatás okán így már 24 937 magán és egyéb szálláshely működik Magyarországon.

A top 3 pályázatküldő megye: Somogy, Veszprém, Zala.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.