Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

Turista from Hungary

Kordos Szabolcs: Turista from Hungary

XXI. Század Kiadó

1TuristajoA magyar, ha megindul … Milyenek vagyunk mi magyarok, ha útra kelünk? A könyv a magyarok utazási, turistáskodási szokásait mutatja be. Az író tényfeltáró jelleggel, legalább harminc interjút készített olyan emberekkel, akik a szakmában dolgoznak, de biztosította számukra az anonimitást, így őszintébben nyilatkoztak és több izgalmas dolgot árultak el.

A könyvet olvasva én nagyon jól szórakoztam. A történetek bár humorosak, de elgondolkodtatók. Olyan mélyrétegeit tárja fel a magyar utazási, vagy egyáltalán társadalmi lélektannak, melyből minden olvasó okulhat.

Először is mit jelent az, hogy a magyarok Ferihegyen hagyják az agyukat, és menthetetlenül elanyátlanodnak külföldön? Ennek oka pusztán a nyelvismeret hiánya? Miért van az, hogy bizonyos magyaroknak egyáltalán nem való a nyaralás, mert képtelenek otthagyni akár egy hétre is szokásos kisboltjukat, kiskocsmájukat, tévéadójukat? Hogy lehet az, hogy még évekkel ezelőtt is a svédasztalok rémeként voltunk számon tartva? Mit jelent az, hogy a legújabb kornak is vannak portyázó magyarjai, avagy, mindent elviszünk magunkkal külföldről, ami csak befér a kocsiba/buszba? És annyi mindent pakolunk be magunkkal, ha utazunk, mintha atomháborúra készülnénk, akár több zsák krumplit, fél disznót, mert még mindig él a sztereotípia, hogy a külföld drága? Hogyan is kell értelmeznünk azt a különös vonzódást, mely a magyarokban él a légkondicionáló megbuherálása iránt, ha idegen honban vagyunk, és nem akarunk felárat fizetni? Kinek mi jut eszébe a magyarok örök utazási klasszikusáról, a görög buszos utazásról? Vajon milyen jelenséget takar a magyar honfoglaló virtus, mellyel mindenkit megelőzve rivalizálunk külföldön? Miért nem tudjuk magunkat még a nyaraláson sem igazán jól érezni, és miért vagyunk állandóan másokkal elfoglalva? Vajon miért képtelen egy magyar rendesen felöltözni egy szállodai vacsorához? És miért a hotelben kínált étel az utazás fokmérője?

Kardos2Azt is megtudjuk Kordos Szabolcs interjú alanyaitól, miként viselkednek hírességeink, színészeink, tévésztárjaink, politikusok ott, ahol azt hiszik, senki nem ismeri fel őket.

A könyvben elmesélik kalandjaikat a koronavírus idején az utasokat hazamenekítő idegenvezetők, azok a kollégáik, akik a krízis miatt a világ egy távoli pontján rekedtek, és beszélnek az iparág összeomlásáról a dráma nagy vesztesei, az utazási irodák tulajdonosai.

A Turista from Hungary 2013-ban jelent meg először, akkor minden példánya elkelt. Ez a könyv a második, átdolgozott, 2020-ban frissített kiadás.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.