Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

MVM és a Megyei Jogú Városok Szövetsége

Együttműködési megállapodás – MVM és a Megyei Jogú Városok Szövetsége


A partnerségi szerződés része a megyei jogú városok innovatív energetikai fejlesztése, a fejlesztendő területekre vonatkozó helyi pályázati kiírások közös kidolgozása, valamint az önkormányzati tulajdonú ingatlanok, közintézmények energetikai célú felülvizsgálata. A megállapodás célja a környezetbarát energiaforrásokra történő átállás ösztönzése és azok minél szélesebb körű elterjesztése, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és az innovatív technológiák alkalmazása.

3MVMA tájékoztató résztvevői: Csiba Péter, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dr. Ugron Gáspár Gábor, MVM Magyar Villamos Művek Zrt. operatív vezérigazgató-helyettese, Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke. Számos meghívott polgármester.

Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, az európai uniós fejlesztési programok tervezése és végrehajtása során együttműködve szeretnék segíteni a versenyképes és hatékony energiaellátással összefüggő fejlesztések megvalósítását. A megállapodás szerint az MVM Zrt. tízmillió forintos támogatást nyújt a Megyei Jogú Városok Szövetségének.

Az MVM fontosnak tartja az innováció és a megújuló technológiák támogatását. Növelni kell a háztartások, a közintézmények és a városok energiahatékonyságát, és ehhez alapvető eszköz a megújuló energiaforrásokra épülő áramtermelés. A partnerségi szerződés része a megyei jogú városok innovatív energetikai fejlesztése, a fejlesztendő területekre vonatkozó helyi pályázati kiírások közös kidolgozása, valamint az önkormányzati tulajdonú ingatlanok, közintézmények energetikai célú felülvizsgálata.

Szita Károly, a MJVSZ elnöke elmondta, hogy a megyei jogú városok a 2014-2020 közötti időszak uniós forrásaiból 120 milliárd forintot fordítanak energiahatékonysági fejlesztésekre, melynek felhasználásában nagy segítséget jelent az MVM szakértelme. A 23 megyei jogú városban kétmillió ember él. Fontos, hogy a városok élhető, egészséges környezetet tudjanak biztosítani lakosaiknak.

Csiba Péter 2015. augusztus 15-étől tölti be az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatói pozícióját. Előtte a GDF Suez vezérigazgatója volt. Több mint nyolc évet dolgozott az energetikai szektorban különböző vezetői pozíciókban, a villamosenergia-termelés és villamosenergia-kereskedelem, valamint a gázszolgáltatás és – kereskedelem területein.

A tájékoztatót vezette Dr. Bentzik Réka Kommunikációs igazgató.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.