Search
kedd 23 július 2024
  • :
  • :

Kökény Tamás 2016 Virtuóza

Kökény Tamás, nagybőgős  2016 Virtuóza jelentették be Varga Edit és Bősze Ádám műsorvezetők. aki megnyerte a műsor 12 millió forintos fődíját és a fellépési lehetőséget a New Yorki-i Carnegie Hall-ban.

A másik két finalista 6-6 millió forintot nyert és koncertlehetőséget a londoni Cadogan Hall-ban illetve a Berlini Filharmonikusok Koncerttermében.

1VirtuózokfináléA díjakat Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary Zrt. vezérigazgatója, Havas Ágnes, az Armel Operafesztivál igazgatója és Békefi Veronika, a Neckermann utazási irodák ügyvezető igazgatója adta át a versenyzőknek.

A fináléban Holozsai Eszternek, Kökény Tamásnak és Váradi Gyulának két fordulóban kellett bizonyítania. Egy klasszikus és egy crossover darabot adtak elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kíséretével.

A fináléból sem maradhattak ki az extra produkciók: a Virtuózok zsűritagja, Miklósa Erika Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő meglepetés duettet énekelt Molnár Levente, Liszt Ferenc-díjas operaénekessel, aki kifejezetten a műsor kedvéért látogatott haza. Az InFusion Trio pedig a Virtuózok kilenc döntősével adott elő közös produkciót.

A műsorban három különdíjat is kiosztottak. Az MTVA számára rendkívül fontos a tehetségek felkarolása, így a fináléba be nem jutott versenyzők közül Jakab Roland Attila kapta meg a közmédia különdíját. Ő képviselheti Magyarországot a Eurovision Young Musicians versenyen Kölnben, szeptember 3-án, az ifjú klasszikus zenészek versenyében. A díjat Vaszily Miklós, az MTVA megbízott vezérigazgatója adta át.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar különdíját Váradi László zongorista kapta, ő léphet fel közösen a Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester, zongoraművész és zeneszerző által vezényelt zenekarral. A Fornetti pedig egymillió forintot ajánlott fel Patkós Mariannak, hárfa vásárlására.

A fináléban az öttagú szakmai zsűrinek nem volt döntési jogköre, csupán véleményezhették az elhangzott produkciókat. A győztest a három finalista közül a nézők választották ki az egy hétig tartó, telefonos applikáción és SMS küldésen keresztül zajló szavazáson.

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.