Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

61. Kormányinfo

61. Kormányinfo

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő


61lazar A stratégiai kabinet ülésén áttekintették az Európai Bizottság által Magyarország ellen folytatott 21 – döntően gazdasági jellegű – kötelezettségszegési eljárást. Ezek között van olyan, amiben Magyarország nyert, például a dohányellátó, de vannak nehéz ügyek is – melyek még folyamatban vannak. Például a földügy, amely már bírósági szakban van, az Európai Bizottság ugyanis lehetőséget akar adni arra, hogy korlátozás nélkül szerezhessenek földet Magyarországon külföldiek és jogi személyek, birtokméret határ nélkül.

A gazdasági kabinet ülésén született döntéseket ismertetve elmondta, forrásokat hagytak jóvá az Országos Széchényi Könyvtárnak egy tízmilliárdos nagyságrendű programra, 4,4 milliárd forintot biztosítanak a XII. kerületi önkormányzatnak a Normafa helyreállításához, és hozzájárulnak Varga Imre szobrász alkotásainak méltó elhelyezéséhez is.

Orbán Viktor jövő heti programjáról elmondta, hétfőn Belgrádban tárgyal majd a kormányfő szerb kollégájával, kedden és szerdán Lengyelországban V4-tanácskozáson vesz részt, majd a Fidesz-KDNP szerda este kezdődő évadnyitó frakcióülésére érkezik Balatonfüredre, ahol nyitóelőadást tart. A tanácskozás várható témái között említette a népszavazást, a földárveréseket, a közigazgatás átalakítását és fejlesztéspolitikai kérdéseket.

Az október 2-i kvóta referendummal kapcsolatban elmondta, ha a magyar választók nem segítenek a kormánynak, akkor nem lesz elég ereje a kötelezető betelepítésről szóló európai bizottsági döntés kivédésére. A brüsszeli testület döntésének megváltoztatásához erő kell, ami csak a választóktól származhat.

Soros György magyar származású amerikai üzletember mindent elkövet annak érdekében, hogy befolyásolja – például civil szervezetek finanszírozásán keresztül – az európai, azon belül a magyar választók véleményét a bevándorlással kapcsolatban.

Molnár Gyula MSZP-elnök jelezte, készek a kormány kvótaellenes harcát támogatni, Lázár János azt mondta, az MSZP támogatása “nagyon sok”, az erő azonban a választói akaratban van, ezért azt kérte, a szocialisták vizsgálják felül bojkottra felszólító álláspontjukat.

A miniszter szólt emellett arról, hogy a szeptember 16-i EU-csúcson – amelyen a kontinens jövőjéről tárgyalnak majd – Magyarország a visegrádi tagállamokkal (V4) közös álláspontot akar képviselni.

A magyar kormány javaslatai közül Lázár János kiemelte a szigorú költségvetési fegyelemre alapozott európai gazdaságpolitikát, valamint azt, hogy a biztonság kérdésének kell az első helyre kerülnie az EU jövőjében. Fontos továbbá, hogy az unió őrizze meg a sikeres politikákat – ilyen például a kohéziós és az agrárpolitika -, és alakítson ki újabbakat, például a digitalizáció területén. Magyarország azt is szorgalmazza, hogy bizonyos kérdések maradjanak nemzeti hatáskörben.

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.