Search
szombat 20 július 2024
  • :
  • :

19. Magyar Termék Nagydíj

19. Magyar Termék Nagydíj átadás a Parlamentben


19. alkalommal adták át 2016. Szeptember 6-án a Magyar Termék Nagydíjakat a Parlamentben 60 vállalkozás 66 termékének és szolgáltatásának, amely feljogosít a Magyar Termék Nagydíj Tanúsító Védjegy használati jogára.

1magaLatorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében elmondta, hogy a korábbi, sikeres pályázati csoportok mellett az idén előtérbe kerültek olyan kulturális termékek és szolgáltatások, amelyek képesek a határokat átlépve növelni Magyarország nemzetközi ismertségét és elismertségét. Egyre fontosabbá válik a patrióta gazdasági szemlélet, éppen a Magyar Termék Nagydíj hírnevének köszönhetően egyre többen előnyben részesítik azokat a vállalkozásokat, amelyek Magyarországon termelnek és foglalkoztatnak, itt fizetnek adót.

Potápi Árpád János, Miniszterelnökség, nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerint a pályázat által nyújtott lehetőség hozzájárul a Kárpát-medencei magyarság gazdasági megerősítéséhez. A külhoni magyar közösségek oktatási, kulturális megerősítésén túl lépéseket kell tenni gazdasági megerősítésükért is.

A díjátadón Kiss Károlyné, a Magyar Termék Nagydíj pályázati iroda ügyvivő igazgatója kiemelte, hogy a legtöbb nyertes pályázat az élelmiszergyártás, élelmezés területéről érkezett. A pályázat kiírói tanácsának nevében ismertette az is, hogy idén 38 kategóriában lehetett pályázni a tanúsító védjegy elnyerésére, a bírált pályaművek 92 százaléka nyert. A nyertesek egyharmada budapesti, csaknem kétharmada vidéki székhellyel rendelkezik, az ország 16 megyéjéből. Idén első alkalommal pályázhattak a határon túlról, a díjazottak 4 százaléka külhonból érkezett. Az idei díjakkal 609-re emelkedett a Magyar Termék Nagydíj 19 éve alatt kiadott elismerések száma. Örömteli, hogy egyre több pályázat kötődik az építőiparhoz, és a kozmetikai témakörhöz fűződő pályázatok száma és színvonala is stabil pályázói kört jelent. A védjegy használata az elnyerés évében díjmentes, ezután csak utóellenőrzéssel lehetséges viselni és díjkötelessé válik.

A Magyar Termék Nagydíj pályázat Kárpát-medencéért Díját kapta a Kincses Kolozsvár Egyesület, a Pro Cultura Subcarphatica, a Vajdasági Magyar Diákszövetség, Mága Zoltán, hegedűművész … Klapka György, a Denise&Sandy Kft ügyvezetője is Magyar Termék Nagydíj védjegy használatára jogosulttá vált.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára szerint fontos, hogy a gazdaság fejlesztése mellett növeljük a fogyasztói bizalmat is, amely nem lehetséges jogkövető, fogyasztóközpontú vállalkozások nélkül. A Magyar Termék Nagydíj pályázati rendszere iránytűként szolgál a fogyasztók részére. Az ünnepségen átadták a cégek, szakmai szervezetek által felajánlott elismeréseket is. A díjazottak listája a www.termeknagydij.hu honlapon érhető el.

Az ünnepélyes díjátadót Széman György, ügyvezető igazgató vezette. 2017. márciusban 20. alkalommal hirdetik meg a kiírók a Magyar Termék Nagydíj pályázatot.

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.