Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Zarándokvonat – KárpátEurópa

Ismét indul Erdélybe az Össznemzeti Zarándokvonat – KárpátEurópa 


2petrusjoKárpáteurópa Utazási Iroda és a MÁV-START Zrt. közös sajtótájékoztatót tartott abból az alkalomból, hogy 2017-ben tizedik alkalommal indul a nagy sikerű Össznemzeti Zarándokvonat: a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz. A különvonat a 450. csíksomlyói búcsúba viszi el a zarándokokat, akik június 4-én, Trianon évfordulóján látogatást tesznek a történelmi Magyarország ezeréves határán, Gyimesbükkön is.

4mezojoAz eseményen beszédet mondott: Csépke András a MÁV-START vezérigazgatója, Petrus György és Mező Tibor a Kárpáteurópa Utazási Iroda vezetői, Tanka László a Panoráma Világklub elnöke, Csibi József a Székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment Klaszter menedzsere. Magyar népdalokat énekelt Dévai Nagy Kamilla, Liszt Ferenc-díjas és érdemes művész.

3karpatjoMegtudtuk, hogy három évfordulóról emlékeznek meg 2017 pünkösdjén az Össznemzeti Zarándokvonatok utasai. Az első évforduló – 10 éve lesz jövőre, hogy újraindult Erdélybe a Székely Gyors. A második évforduló – 2017-ben lesz a 450. csíksomlyói búcsú. A harmadik évforduló – számunkra kevésbé örömteli, június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, éppen akkor, amikor a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz utasai felkeresik a Nagy Magyarország Ezeréves határát, azt a határt, amely a békeszerződés következtében már csak a szívünkben létezik.

A csaknem fél kilométer hosszú zarándokvonatok, a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz utasai 2017. június 2-5 között keresik fel Erdélyt. A négy napos nemzeti program csúcspontja Pünkösd szombatján a félmilliónyi zarándokot vonzó Csíksomlyói búcsú, a Mária ünnep. Másnap a történelmi Magyarország Ezeréves határához érkeznek a zarándokok 50 ezer székely társaságában. Ugyanezen a nap délutánján a madéfalvi veszedelem turulmadaras emlékművénél trianoni megemlékezéssel folytatódik a program. A két vonat a Székelyföldön hol külön-külön, hol összekapcsolva halad. A negyedik napon pedig a megszokott útvonalon érkezik vissza Magyarországra.

1devaijoA mára már kultikussá vált vonatok története 2007 őszén kezdődött – mondta Petrus György a Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője. Látták, hogy az évszázadok óta létező, ám a szocialista Romániában majdhogynem tiltott csíksomlyói búcsú, a román diktátor Ceaucescu bukása után, az erdélyi magyarok, székelyek mellett, az anyaországi magyarok és a világ magyarságának ökumenikus, szent találkozójává vált. A zarándokok gyalog, szekéren, lóháton, autóval, busszal érkeztek a csíksomlyói Mária ünnepre, a vonat viszont hiányzott a közlekedési eszközök közül, holott ennek kapacitása lett volna a legnagyobb. És nem utolsósorban jóval kényelmesebb is a többinél, továbbá többet nyújt egyszerű utazásnál, programokat lehet szervezni az étterem – büfé kocsikban.

A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz többet nyújt egy vasúti utazásnál. A vonat a tervek szerint jövőre 16 kocsiból áll, amelyből 2 étterem-büfé kocsi, ahol 4 csillagos szálloda munkatársai szolgálják ki az utasokat – nem négy csillagos áron. A kulináris élvezetek mellett autentikus magyar népzenét játszó zenekar szórakoztatja itt az utasokat. A vonat vendége lesz Dévai Nagy Kamilla, Liszt Ferenc díjas énekes. A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz kocsijai behangosítottak, az idegenvezetők folyamatosan tájékoztatják a zarándokokat a látnivalókról. A szerelvényen 18 idegenvezető ugyanennyi utaskísérő vasutas, akiket kalauznak is nevezhetünk, 3 fős zenekar, 8-10 fő felszolgáló, 2 szakács, a MÁV-START 2 munkatársa , természetesen 2-3 mozdonyvezető és 3 utazási irodai vezető gondoskodik az utasokról. Székelyföldön a falvakban 8-10 szállásszervező és kb. 200 falusi házigazda várja a vendégeket. A zarándokvonaton egy-egy római katolikus és református lelkivezető várja a híveket.

Összességében évente több száz embernek nyújt értelmes elfoglaltságot, munkát a vonatok útjának megszervezése. A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz zarándokvonatok 2008 óta több mint 25.000 kilométert tettek meg Magyarországon és Erdélyben. Több mint 10.000 zarándokot vittek el a Csíksomlyói búcsúra és Gyimesbükkre, Magyarország Ezeréves határára. Az induló Össznemzeti zarándokvonat szerelvénye csaknem fél kilométer hosszú, ezért még a budapesti Keleti Pályaudvar csarnokából is messze kiér az eleje. A vonatokon utaztak püspökök, politikusok, képviselők sportolók. A tejesség igénye nélkül –a politikusokat kihagyva – Buzánszky Jenő az Aranycsapat hátvédje, dr. Papp Lajos a nemzet szívsebésze, Kiss-Rigó László római katolikus püspök, Tőkés László református püspök, Szabó Sándor, az Amerikai Magyar Református Egyház püspöke és még sok más ismert személyiség is a zarándokvonatok vendége volt. Az Össznemzeti zarándokvonat utasai nemcsak Magyarországról, hanem a világ minden tájáról – Amerikától Ausztráliáig, Németországtól Norvégiáig – érkeznek Erdélybe és 20-30 százalékuk csaknem minden évben visszatér.

A Kárpáteurópa Utazási Iroda egyedülálló vállalkozásba kezdett. Felkeresték 2007 őszén a MÁV-ot, akinek vezetői pozitívan fogadták a kezdeményezésüket. Több száz elkötelezett, lelkes ember, magyarok és székelyek, utazási irodások és vasúti vezetők, alkalmazottak munkája nyomán 2008 pünkösdjén a szent koronás címerrel díszített kultikus magyar NOHAB mozdony vezetésével indult az első zarándokvonat, a Székely Gyors. A vonat 8 kocsijában 400 zarándokot vitt Erdő Péter bíboros prímás érsek áldásával a csíksomlyói búcsúba. 1944 óta ez volt az első magyar személyvonat, amely eljutott az Ezeréves határra. Ezért mondták akkor a székelyek: …késtetek, késtetek 64 évet !

Azóta minden év pünkösdjén a Kárpáteurópa Utazási Iroda és a MÁV-START elindítja a Székely Gyorsot. Jövőre  10. alkalommal érkeznek Erdélybe a zarándokvonatok. 2010 óta már 2 vonatot is indítanak, az egyik a Székely Gyors, a másik a Csíksomlyó Expressz. Az utóbbi Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra. Itt összekapcsolják a Székely Gyorssal, majd Össznemzeti Zarándokvonatként halad Szolnok és Püspökladány megállással Erdély felé. Ott a nagyváradi és kolozsvári ünnepséget követően, Kalotaszegen át érkezik Székelyföldre, ahol Felcsíkban és Alcsíkban teszi le utasait. A zarándokok, a vonatok fogadtatása Erdélyben felejthetetlen emlék.

A vonat fővédnöke Böjte Csaba ferences testvér, akinek árvaházai javára a vonaton gyűjtést szerveznek.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.