Search
kedd 23 április 2024
  • :
  • :

Alkotói ösztöndíjak 2017

Állami zenei előadó-művészeti és alkotói ösztöndíjak átadása …

1osztondijasok

Ünnepi gála keretében 2017. április 3-án 23 fiatal tehetség vehette át Krucsainé Herter Anikótól, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkárától a Kodály Zoltán zenei alkotói, a Fischer Annie zenei előadó-művészeti és a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíjakat. Az ösztöndíjak szakmai lebonyolítója a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft, pénzügyi lebonyolítója a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Közhasznú Kft.

Fischer Annie zenei előadó-művészeti díjban 13 hangszeres és énekes szólista, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban 7 zeneszerző, zenetudós Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíjban 3 fiatal jazz muzsikus részesül. Az ösztöndíj időtartama 12 hónap, 2017. január 1-től december 31-ig szól.

Az állami zenei ösztöndíjak díjátadó gálakoncertjén a korábbi és jelenlegi ösztöndíjas művészek adtak hangversenyt a Zeneakadémián. Köszöntőt mondott és az ösztöndíjakat átadta Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára. Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a gálakoncerten hangsúlyozta: „Kiemelkedően tehetséges előadókat hallhattunk a díjátadón, amely az is bizonyítja, az ösztöndíjrendszer valódi motivációt és lehetőséget ad egy sikeres művészi életpálya elindításához.”

A kulturális tárca (korábbi nevén Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma) 1998-ban alapította meg a Fischer Annie előadó-művészeti ösztöndíjat, melyet a következő években kibővített a dzsessz, a táncművészet, a zeneszerzés és zenetudomány, valamint a képző- és iparművészetek különböző ágaira. Az ösztöndíjak szerepe és jelentősége kettős: egyrészt komoly fellépésekhez segíti a díjazottakat, másrészt rendszeres pénzbeli támogatást nyújt. Az ösztöndíjat egy évre lehet elnyerni, és legfeljebb három ízben megítélhető újra. A minisztérium három zenei ösztöndíjával kapcsolatos szakmai feladatokat a Filharmónia Magyarország látja el.

2017. évi ösztöndíjasok …

Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíj zeneszerzők, zenetudósok részére – A pályázatra 11 pályamunka érkezett, 6 ösztöndíj adható, 50%-ig felezhető a kiadható ösztöndíjak száma.

Teljes ösztöndíjban részesül (5 fő):
1. Alpár Balázs – zeneszerző
2. Bíró Viola – muzikológus
3. Kekkné Horváth Adél – muzikológus
4. Szabó Ferenc János – muzikológus
5. Virágh András Gábor – zeneszerző

Megosztott ösztöndíjban részesül (2 fő):
1. Bukáné Kaskötő Marietta – muzikológus
2. Ránki András – muzikológus

Fischer Annie zenei előadó-művészeti ösztöndíj – A 2017. évi Fischer Annie zenei előadó-művészeti ösztöndíjra 69 pályázat érkezett, 9 teljes ösztöndíj adható, 50 %-ig felezhető a kiadható ösztöndíjak száma

Teljes ösztöndíjban részesül (5 fő):
1. Csabay Domonkos – zongoraművész
2. Molnár Anna – mezzoszoprán énekművész
3. Osztrosits Eszter – hegedűművész
4. Nyári László – hegedűművész
5. Szabó Marcell – zongoraművész

Megosztott ösztöndíjban részesül (8 fő):
1. Baranyai Barnabás – gordonkaművész
2. Duleba Lívia –fuvolaművész
3. Janca Dániel – ütőhangszerek
4. Kalafszky Adriána – szoprán énekművész
5. Mészáros Zsolt Máté – orgonaművész
6. Orbán Kornélia –hárfaművész
7. Pregun Tamás – zongoraművész
8. Staszny Zsófia Mária – szoprán énekművész

Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíj – 18 pályamunka érkezett, 3 ösztöndíj adható, 50%-ig megosztható a kiadható ösztöndíjak száma.

Teljes ösztöndíjban részesül (3 fő):
1. Karosi Júlia énekművész
2. Ludányi Tamás szaxofon művész
3. Serei Dániel ütőhangszeres művész (dob)

További információ a www.filharmonia.hu oldalon található.

Pécs, 2017. április 3.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.