Search
hétfő 24 június 2024
  • :
  • :

Müpa – Nemzeti Színház Hajóállomás

Müpa – Nemzeti Színház Hajóállomás

Az új kikötő a Fővárosi Önkormányzat, a BKK, a BKV, a Müpa és a Nemzeti Színház összefogásával és együttműködésével jött létre. Ezzel a fővárosi menetrend szerinti hajózásba bekapcsoltuk a budapesti kulturális élet két fontos színterét, a Müpát és a Nemzeti Színházat is – mondta Dr. Dabóczi Kálmán a BKK vezérigazgatója április 25-én az új hajóállomás ünnepélyes átadásán.

1HajojoEzentúl délen a D11-es és a D12-es hajójárat új végállomása a Müpa – Nemzeti Színház kikötő. A vezérigazgató ünnepi beszédében kiemelte, azon dolgoznak, hogy a személyhajózás a közösségi közlekedés teljes értékű elemévé váljon, és ne csupán a nagy forgalmú, hanem a turisztikai szempontból kiemelt csomópontok is legyenek a közösségi közlekedési hálózatban.

A D11-es és a D12-es hajójárat ez idáig Újpesttől a Haller utcáig, illetve a Rómaifürdőtől a Boráros térig közlekedett, április 25-től azonban mindkét menetrend szerinti hajójárattal meghosszabbított útvonalon, a Müpa – Nemzeti Színház H kikötőig lehet utazni.

Bolla Tibor a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója arra emlékeztetett, hogy öt éve indult újra a menetrend szerinti közösségi közlekedés a Dunán. Akkor sokan kételkedtek abban, hogy sikeres lesz, de az idő igazolta a döntés helyességét, mert naponta mintegy kétezren veszik igénybe a D11-es és a D12-es hajójáratot.

1HajoSzalayjoEgy ilyen utazás – miközben Budapest csodálatos panorámájában gyönyörködhetnek a hajó fedélzetéről – remek nyitány az ezt követő kulturális élményhez – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a megnyitó ünnepségen, utalva arra, hogy a Müpába és a Nemzeti Színházba tartók egy újabb utazási lehetőséggel gazdagodtak.

Káel Csaba a Müpa vezérigazgatója elmondta, hogy amikor a Müpa elkészült, sokan feltették a kérdést, nincs-e túlságosan kívül a városon. Azóta 12 év telt el. Bár csak sínen és közúton lehetett megközelíteni, a kulturális központ mégis valódi találkozóhellyé vált. Majd reményét fejezte ki, hogy még több embert fog a Müpa-ba vonzani az, hogy most már hajójárattal is elérhető.

A. Szabó Magda, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója, Budapest legszebb közösségi közlekedési útvonalának nevezte a Dunát.

A dunai hajózás az 1960–70-es években élte virágkorát. A rendszerváltást követő lassú leépülése után 2009-ben kezdett az ágazat újjáéledni, amikor 2009–2012 között Budapesten európai uniós támogatással 9 kikötőt alakítottak ki, illetve újítottak fel, melyeket a BKK a D11-es, a D12-es járattal kapcsolt a közlekedési hálózatába. Az újjászervezett dunai hajóközlekedés egyértelműen sikertörténet, a járatok a turisztikai szezonban maximális kihasználtsággal róják a hullámokat.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.