Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

2024 Budapest

FINA döntés 2024-ről, ami felér egy aranyéremmel

A 17. FINA úszó-világbajnokság után újabb felnőtt úszó világeseményt rendezhet Magyarország, miután a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA a július 17-i délelőtti ülésén úgy határozott, Budapest rendezheti a 2024-es rövid pályás világbajnokságot.

2Fina2024A FINA Büro ülésén a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Bienert Gusztáv tartotta a prezentációt. A magyar pályázat fontos érvei között volt a Duna Aréna is, amelyet a világ legmodernebb uszodái között tartanak számon, ezért fontos, hogy a lehető legtöbb rangos nemzetközi versenynek adjon otthont. 2020-ban a magyar főváros rendezi a vizes szakág Európa-bajnokságát – úszó, a vízilabda, a műugró, a műúszó és a hosszútávúszó Eb-t, ezt követi a 2024-es rövidpályás világbajnokság.

A rendezésre pályázott még Budapesten kívül a tatárföldi Kazany, a Kínai Tajpej és Hongkong is.

Négy kiváló pályamű érkezett, az összes várost illetően elmondható, hogy a nemzeti szövetségek bármelyike kiváló bajnokságot tudna rendezni – jelentette ki a kihirdetéskor Julio César Maglione, a FINA uruguayi elnöke.

A 2022-es esemény rendezőjét is bejelentették, Kazany nevét olvasták fel, tehát akár az 50-es, a 25 méteres medencés vizes vb esetében is egymást követi a két rendező ország.

A közelmúltban született döntés arról, hogy 2018-ban junior műúszó-világbajnokságot rendezhetünk a vetélytárs Kanadáé lett a 2019-es esemény, 2019-ben junior úszó-vb-nk lesz, 2020-ban pedig felnőtt vizes Európa-bajnokság, a mostani vb európai „kistestvére”.

1JulcsijoA bejelentésen részt vett Balog Zoltán, emberi erőforrások miniszter, Seszták Miklós fejlesztési miniszter, Szabó Tünde sportállamtitkár, Gyárfás Tamás FINA-alelnök, Bienerth Gusztáv MÚSZ-elnök, Hargitay András korábbi, Sós Csaba jelenlegi szövetségi kapitány – és további óriási sportszakmai – és sajtóérdeklődés mellett.

Balog Zoltán miniszter megköszönte a bizalmat, miközben boldog születésnapot is kívánt Cornel Marculescu FINA-igazgatójának aki július 17-én tartja a születésnapját.

Seszták Miklós miniszter, a jelenlegi vb szervezőbizottságának elnökeként elmondta, minden megvan ahhoz, hogy 2024-ben is jó versenyt rendezzünk. Mint mondta, Szabó Tünde épp úgy érintett a sikerben mint a Magyar Úszó Szövetség korábbi főtitkára és külön megköszönte Gyárfás Tamás munkáját is.

Fürjes Balázs a kiemelt kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos kiemelte, ez a döntés felér egy aranyéremmel.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.