Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Benjámin Netanjahu

Benjamin Netanjahu Magyarországon  …


1GoldA Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége meghívására Benjámin Netanjahu Izrael állam miniszterelnöke és Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke július 19-én látogatást tett a magyar zsidó közösségnél. A találkozó a Mazsihisz székházában a Goldmark teremben volt, melyre meghívták a sajtó képviselőit is. Benjámin Netanjahu látogatása nagy jelentőségű, mert személyében harminc év után jár Magyarországon izraeli kormányfő.

1HeislerjoHeisler András, a Mazsihisz elnöke köszöntője után elmondta, hogy legfontosabb feladatuk tradícióik megőrzése, az oktatás, a nevelés és az értékteremtés. Sokan zsidó reneszánszról beszélnek. Látszólag minden rendben van, de valójában iszonyatos küzdelmet folytatnak, nem a kormánnyal, nem a népvándorlással, még csak nem is az antiszemitákkal, hanem az asszimilációval. Hosszabb távon a kérdés az, hogy gyermekeik, vagy unokáik vajon zsidókként fognak-e élni? Pozitív zsidó közösségi önképre vágynak, amelynek része a zsidó öntudat és az erős Izrael. Meggyőződésük, hogy Magyarországnak és Izrael Államának is elemi érdeke, hogy a magyar diaszpóra zsidóságát ne ossza meg, ne idegenítse el magától és megadjon minden segítséget ahhoz, hogy közösségeiket építve élhessenek, és tovább vihessék őseik magyar és zsidó tradícióit.

Mi magyarországi zsidók támogatjuk Izraelt és segítjük a magyar kormányt minden olyan törekvésében, amelyek értékeinkkel összeegyeztethetőek. Támogattuk Magyarország IHRA elnökségét. Megvédtük a magyar kormányt, amikor oktalan támadás érte nemzetközi zsidó szervezet részéről. Boldogan dolgozunk társadalomépítő projektekben is. Úgy érezzük, közösségünk a magyar kormányfő által igényelt „kis segítséget” mindig megadta, amikor csak lehetett és a jövőben is meg kívánja adni – mondta Heisler András.

1OrbanjoOrbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy Magyarországon a zsidók meg vannak becsülve! Mint mondta, összeköt bennünket egymás kölcsönös tisztelete. Egymásra vagyunk utalva, a két országot összeköti a külső fenyegetéssel szembeni önvédelem és hazánk szeretete. Az európai antiszemitizmus erősödését megállítjuk és az intolerancia tömeges Európába szállítását is. Közös érdek az is, hogy ne szélsőségesek szerezzék meg a Közel-Keleten a hatalmat, mert akkor Európának újabb és újabb invázióval kell számolnia. Majd hozzátette, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök látogatásának azért is nagy a jelentősége, mert a V4-ek vezetőivel is találkozott Budapesten.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök miután név szerint köszöntötte Heisler Andrást a Mazsihisz elnökét, az Orbán házaspárt, a főrabbit és Tarlós István főpolgármestert, Herzl Tivadarral kezdte beszédét. Ha nem lett volna a cionizmus eszméjének budapesti születésű, zseniális magyar atyja, akkor most nem állna itt az egyetlen, létező zsidó állam miniszterelnökeként.

1JulcsijoIzrael és Magyarország a múlttal tisztában van, de a jövőbe tekint, és az ilyen országoké a jövő – mondta Benjámin Netanjahu. Üdvözölte, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett a nemzetközi fórumokon, és élharcosa azon államok közösségének, amelyek fellépnek az újfajta antiszemitizmus, a modern zsidó állam “delegitimációja” ellen. Megköszönte azt is, hogy a V4-ek kormányfőivel is találkozhatott Budapesten és megígérte, hogy legközelebb Izraelben találkozhatnak ugyanígy.

A 30 év után elsőként Magyarországra látogató izraeli kormányfő összességében a leghosszabb ideje áll Izrael kormánya élén.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.