Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

PANNONICA FOLK FESTIVAL

PANNONICA FOLK FESTIVAL – 2017. augusztus 31 – szeptember 2.

1PannonicajoA fesztivál Lengyelországban, Szandec-földön ötödik alkalommal kerül megrendezésre, amely hallatlanul gazdag az érzelmes magyar-lengyel kapcsolatok történetének emlékeiben. A Poprád festői völgyében helyezkedik el, a hagyományos észak-déli európai összekötő útvonalak történelmi csomópontján. Annak ellenére, hogy városi területektől messze esik, “a rengetegben, a semmi közepén”, nemcsak Lengyelországból, de külföldről is nagyszámú színes közönséget vonz. Az egyik legfontosabb etno-folk-világzenei fesztivál, amely teljes egészében a „pannon” közép-európai régió zenéjével foglalkozik.

A Pannonica a Szandec-föld kulturális névjegye, a sokszínűség és a multikulturalitás gazdagságának jelképe. Találkozóhely, ahol együtt élhetjük és ünnepelhetjük meg az új Európa élő kulturáját és az érintetlen természetet. Egyedi, eredeti, multidiszciplináris, nem-kommercionális, energiától lüktető rendezvény ez, amelyen egymásnak adnak találkozót a pannon kultúra legkülönfélébb formáinak szerelmesei – egyszerre lesz jelen a balkáni, a magyar, a cigány, a kárpátaljai kultúra.

5CsaladojoA fesztivál gyermekbarát, a gyermekes családok fontos célcsoportot jelentenek. Nem pusztán egy lendületes szabadtéri zenei fesztivál, a lengyel és külföldi fellépések mellett erős oldala az élettől duzzadó fesztiválfalu is, ahol több ezer résztvevő népesíti be a sátortábort, akik örömmel vesznek részt a legkülönfélébb animációs programokon, zenei, kézműves, táncos, színházi foglalkozásokon, irodalmi esteken és lakomákon. És természetesen külön figyelmet fordítanak a természet tiszteletére is!

Lengyelországban a “pannon hangulat” szerelmesei számára kötelező naptári program ez a fesztivál a nyári vakáció idején. A Pannonica fesztivál bravúros gyorsasággal csatlakozott a legmeghatározóbb és legnagyobb lengyel világ- és népzenei fesztiválok szűk elitjéhez, és nemzetközi karrierbe is kezdett: elnyerte az EFA (az Európai Fesztiválszövetség) nemzetközi zsűrijének minősítését, és ennek köszönhetően két éven keresztül használhatja a “Remarkable Festival” címet, amelyet magas művészi színvonaláért és a nemzetközi kulturális áramlatokhoz való hozzájárulásáért kapott.

Mi vár ránk az idei fesztiválon?

Többé-kevésbé ugyanaz mint eddig, csak még nagyobb színvonalon! Vagyis: energia, öröm, remek mulatság, varázslat, trombiták, Balkán, Magyarország, pihenés, szerelmek, barátságok… Idén a következőket tervezik: koncertek, műhelyfoglalkozások, filmek, színház, vizuális művészetek, kulináris élvezetek, etno-divat, Guča-diszkó, magyar táncház, vezetett túrák, gyermekfoglalkozások, és mindenekelőtt felejthetetlen élmények az ország legőrültebb fesztiváljának többezer látogatója számára.

Hungarica a Pannonicán

Az idei fesztiválon Magyarország lesz a díszvendég, melyhez az alkalmat a Lengyelországi Magyar Kulturális Év 2016-2017 adta. A magyar kultúra számos hűséges rajongóval bír a közönség soraiban. Az első fesztiváltól kezdve, a magyar együttesek mindig a program részei voltak. Felléptek idáig – Romengo, a Söndörgő, a Besh-o-drom, és a Parno Graszt. Az ötödik fesztiválra három fő zenei fellépőt hívtak meg – a Buda Folk Band, a Kerekes Band és közkívánatra ismét a Söndörgő lép fel a Nagyszínpadon. Idén első alkalommal valódi táncházat is szerveznek és minden este élő zenével várják a közönséget a ZOORD együttes és Buda Folk Band zenészei.

3BeluljoDe ez még nem minden! A fesztiválhelyszínen kisebb magyar falu alakul majd, ahol magyar bor és gasztronómiai bemutatók, népi mesterségek művelői, artisták és mutatványosok, animációk a gyermekek számára, filmvetítések, valamint felolvasószínházi előadás is várható, az irodalom kedvelői pedig magyar irodalommal is találkozhatnak – lengyel nyelven. A nyíregyházi VIDOR Fesztivál is megmutatja majd magát a fesztiválon.

Magyarország különleges státuszát a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad főszervezője a Varsói Magyar Kulturális Intézet támogatt – tudtuk meg július 12-én Budapesten a Lengyel Intézetben, ahol sajtótájékoztatót tartottak a Pannonica Folk Fesztiválról. Wojciech Knapik fesztiváligazgató is részt vett az eseményen, aki elmondta, az a céljuk, hogy a Pannonica fesztiválra további magyar résztvevőket csalogassanak, nemcsak fellépőket, közreműködőket, kulturális animátorokat, turisztikai szakembereket, de közönséget is!

Nagyszínpad programjai:

ELSŐ NAP

Augusztus 31-én csütörtökön 4 koncert – kezdés 17.30-kor: Kerekes Band (HU), Teresa Mirga i Kałe Bała (PL)
Kapela ze Wsi Warszawa (PL), Duvački Orkestar Ekrem Mamutović (SRB)

MÁSODIK NAP

Szepterber 1-én pénteken 4 koncert – kezdés 17.30-kor: Vołosi (PL), Söndörgő (HU), Shantel & Bucovina Club Orkestar (Planet Paprika/D/RO), Abagar Quartet (BG)

HARMADIK NAP

Szeptember 2-án szombaton 4 koncert – kezdés 17.30-kor: Kapela Maliszów (PL), Buda Folk Band (HU), Terrafolk feat. Emilio Castielo & Godalkanje (SLO), Fanfare Ciocărlia (RO)

A fesztiválról érdeklődni lehet: E-mail:biuro@pannonica.pl

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.