Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

17. FINA Világbajnokság

Véget ért a 17. FINA Világbajnokság

1SesztakA 17. FINA Világbajnokságot összegezte, értékelte, adatokkal, tényekkel alátámasztotta július 31-én a Duna Aréna medenceterében dr. Seszták Miklós a FINA 2017 szervezőbizottság elnöke, nemzeti fejlesztési miniszter, Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere, Tarlós István Budapest főpolgármestere, Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos – a magyar sajtó jelen lévő képviselői részére.

A nemzetközi sajtótájékoztatót, már előző nap megtartották Dr Julio Maglione elnök és Cornel Marculescu ügyvezető igazgató részvételével.

1DunaArenaCsaknem félmillió, 485 ezer néző látta az öt helyszínen a budapesti és balatonfüredi vizes világbajnokság versenyeit – mondta Seszták Miklós, akitől azt is megtudtuk, hogy a margitszigeti és a Duna Aréna melletti szurkolói zónákban további 400 ezer látogató fordult meg. A szigeten a két hét alatt ötször volt telt ház, szombaton, a Magyarország-Horvátország férfi vízilabdadöntő alatt nemcsak a MAC-pályát, hanem a Margitszigetet is le kellett zárni.

A helyszíneken nagyon sok külföldi szurkolt, százezres nagyságrendben rendeltek jegyeket, elsősorban britek, németek, franciák, amerikaiak. A Magyar Turisztikai Ügynökség által elvégzett felmérés adatai szerint a budapesti szállodák megteltek, az átlagos kihasználtság a vb két hetében meghaladta a 90 százalékot, miközben a szobák átlagárai 200 százalékkal emelkedtek.

A vendégek kétharmada ebben az időszakban kimondottan a vb miatt érkezett, ők az átlagosnál négyszer hosszabb ideig, több mint kilenc napig tartózkodtak itt. A felmérések szerint a tízes skálán az elégedettségi mutató 8,73, a biztonságérzet 8,84 volt, s a külföldi vendégek 66 százaléka tervezi, hogy visszajön Magyarországra. A miniszter felhívta a figyelmet az augusztus 7-én kezdődő masters világbajnokságra, amelyre 11 711-en akkreditáltak, ebből 9378 sportoló, közülük 6501 úszó, a vízilabdatornára pedig 125 csapat nevezett.

1BalogjoA szervezőbizottság tagjai közül Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere különösen büszke volt a megnyitóünnepségre, ahol a kultúra és a sport találkozott egymással. A produkcióban több mint ötszáz táncos állt a színpadra, akik összhang és koreográfia tekintetében világszínvonalon teljesítettek, de a fény- és hangtechnika is magas színvonalú volt. Majd a miniszter bejelentette, hogy Budapesten jövőre junior műúszó-világbajnokság, 2019-ben pedig junior úszó-világbajnokság lesz. 2020-ban az úszók, vízilabdázók, szinkronúszók és műugrók Európa-bajnokságát rendezik meg a Duna Arénában, ami 2024-ben rövidpályás vb-nek ad majd otthont.

1TarlosTarlós István, Budapest főpolgármestere elmondta, született budapestiként különösen jó érzés töltötte el, hogy több mint 180 ország küldöttsége otthon érezte magát fővárosunkban. Majd hozzá tette, hogy a vizes világbajnokság elvitte Budapest és Magyarország jó hírét köszönhetően a közvetítések nagyszerű színvonalának, mert a legszebb arcunkat mutattuk meg a világnak, ahogyan azt szerettük volna.

Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos beszédében kiemelte, hogy a Duna Arénában 11 hivatalos világcsúcs született. A cápadresszes időszakot nem számítva ennyi világcsúcs olimpia utáni évben még soha nem született a világbajnokságok történetében, ami a tudatos magyar tervezésnek köszönhető. Gyors a medence, melynél fontos szerep jut a vízmélységnek, a vízfeszítés technikájának, a víz áramlásának. Mint mondta, a vizes vb-t az elkövetkezendő évtizedekre gondolva rendezték meg. 1Furjes

Az eseményen dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára és Csurka Gergely, a FINA média bizottságának tagja is részt vettek. A tájékoztatót Borsa Miklós szóvívó vezette.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.