Search
szerda 22 május 2024
  • :
  • :

Stein János, festőművész

Stein János festőművész hagyatéka a Kieselbach Galériában – a Női aktok mestere …

2KieselbachjoKieselbach Tamás és Molnos Péter beszélgettek a női aktok mesteréről augusztus 3-án, amikor is megtudtuk, hogy szerencsés véletlenek sorozatának köszönhetően, a közelmúltban szinte érintetlenül előkerült Stein János festőművész alkotói hagyatéka.

A közel 150 festmény, rengeteg vázlat, rajz és dokumentum alapján egy méltatlanul elfeledett, nemesen konzervatív művészi pálya bontakozik ki előttünk.

A világ és a művészet gazdag, sok rétegű, rengeteg érvényes olvasata van. Magunkat tesszük szegényebbé, ha egymás ellen játsszuk ki a különböző korok, stílusok és művészi attitűdök képviselőit.

Erre figyelmeztet Stein János hagyatékának örömteli felbukkanása és képeinek kiállítása, amely augusztus 26-ig tekinthető meg a Kieselbach Galériában.

3SteinAz 1874-ben Kolozsváron született festő a helyi középiskola elvégzése után a berlini festészeti akadémián kezdte el művészeti tanulmányait. Innen Párizsba utazott, ahol a Julian Akadémián a világhírű Benjamin Constant és Jean Paul Laurens tanítványaként képezte magát. A tanulóévek után bejárta Angliát, Hollandiát, Belgiumot, majd 1900-ban hazatérve Lotz Károly mester-iskolájában dolgozott Budapesten.

A századfordulót követő években sorra aratta sikereit: rendszeresen szerepelt a Műcsarnok kiállításain, díjakat nyert, majd egyre többször kérték fel monumentális feladatok elvégzésére.

Munkái a móri templomban, a Kerepesi temető árkádos sírboltjának kupoláiban, az Operaház éttermében, az egri székesegyházban és a nyíregyházi plébániatemplomban ma is hirdetik kiemelkedő technikai tudását. 1920-tól az Országos Magyar Iparművészeti Iskola tanáraként és az első magyar művészeti anatómia-könyv megalkotójaként szerzett hírnevet.

1SteinStein János képeinek kiállítása nem csupán kései kárpótlás, egy méltatlanul háttérbe szorult, de szerencsésen fennmaradt életmű felbukkanásának megünneplése – ezt a gesztust elgondolkodtató provokációnak szánjuk – mondta Kieselbach Tamás.

Arra akarjuk felhívni a figyelmet, hogy a kvalitás, a művészi minőség nem csupán a modernek privilégiuma.

Stein János a nemesen konzervatív, akadémikus festészet legjobb hagyományainak folytatója, abban a sorban áll, amelynek élén a nagy bravúrfestők, Benczúr Gyula vagy László Fülöp foglal helyet.

A virtuóz kéz, a bámulatos technika, a tökéletesre csiszolt komponálás és az érzéki felületalakítás mind olyan erények, amelyeket ezen a kiállításon bőven van alkalom megcsodálni. 2Stein

A világ és a művészet gazdag, sok rétegű, rengeteg érvényes olvasata van, kár bezárkózni egy magunkra erőszakolt, egy dimenziós értékrendbe.

Magunkat tesszük szegényebbé, ha egymás ellen játsszuk ki a különböző korok, stílusok és művészi attitűdök képviselőit. Erre is figyelmeztet Stein János hagyatékának örömteli felbukkanása és képeinek kiállítása.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.