Search
csütörtök 30 május 2024
  • :
  • :

Maestro Solti

Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny

4SoltiSzamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón bejelentette, október 3-án kezdődik 40 elődöntőbe jutott dirigens részvételével a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny a Filharmónia Magyarország szervezésében. Megtudtuk, hogy a versenyre 186 karmester nyújtotta be jelentkezését a világ negyven országából Kínától Oroszországon át Amerikáig.

A Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny első 1974-es győztese Kobayashi Ken-Ichiró máig meghatározza a verseny értékét, presztizsét.

Az eseménynek a budapesti Erkel Színház és a pécsi Kodály Központ ad otthont. Az első és második forduló október 3 -10 között a Magyar Operaház Zenekara és a Győri Filharmonikus Zenekar közreműködésével zajlik, majd a döntőbe került 6 versenyző december 13 – 15 között a Pannon Filharmonikusokat vezényelve mérheti össze képességeit. A rendezvény december 16-án gálakoncerttel zárul, a fordulókat heti rendszerességgel az M5 kulturális csatorna tűzi műsorra.

2SoltiAz első fordulóban nyitányokat, a másodikban áriákat, versenyműveket és egy szimfóniát, a döntőben szimfonikus művet vezényelnek a karmesterek – ismertette a megmérettetés részleteit Szamosi Szabolcs. Majd hozzátette, a fordulókba kilenc magyarországi születésű karmester jutott be.

A döntős mezőnyt Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere; Eötvös Péter zeneszerző; Alpaslan Ertüngealp, az Association des Artistes pour la Paix vezetője; Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója; Berkes Kálmán, a tokiói Musashino Zeneakadémia volt tanára; Antonio Moral, a Centro Nacional De Difusión Musical vezetője és Lesley Rosenthal, a New York-i Lincoln Center igazgatója zsűrizi. A verseny fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnöke Lady Valerie Solti, Solti György özvegye és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

Szamosi Szabolcs kiemelte, hogy a rendezvény célja közelebb vinni az emberekhez a zenét, a fiatal tehetségeknek lehetőséget biztosítani a bemutatkozásra, valamint megismertetni a karmester szakmát a nagyközönséggel. A verseny aktivitását növelve, lehetőségük lesz az érdeklődőknek egy versenyzőt a döntőbe juttatni.

1SoltiplakatAz M5 kulturális csatorna október 21-től tíz alkalommal szombat esténként tűzi műsorra a versenyt – mondta el a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) képviseletében Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója. Főműsoridőben számolnak majd be a verseny előkészületeiről, bemutatják a versenyzőket, a zsűrit és összefoglalókat adnak a három elődöntőről és a három középdöntőről.

A Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny első helyezettje 20 ezer euró, a második 10 ezer euró, a harmadik 5 ezer euró díjazásban részesül, a pénzjutalmak mellett fellépési lehetőségek is szerepelnek majd az elismerések között.

A verseny kísérőprogramjaként a pécsi Zeneszüret Fesztivál és a Magyar Plakát Társaság műveit bemutató vándortárlat várja a látogatókat.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.