Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Pannon Park

Pannon Park a Városligetben

A régi Vidámpark helyén létesül a Pannon Park a Városligetben és része lesz a biodóm is, amely egy óriási fedett szafari park. Az ünnepélyes alapkőletételen október 3-án Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere mondott ünnepi köszöntőt. Az eseményen részt vett és beszédet mondott Tarlós István Budapest főpolgármestere és Prof. Dr. Persányi Miklós az Állatkert főigazgatója is.

1BalogBalog Zoltán elmondta, hogy családbarát környezet, egyedülálló élményt és kikapcsolódást nyújtó közösségi tér épül, amely az 1,7 hektáros 21. századi létesítménynek a biodómnak, Kelet-Európa legnagyobb és legkorszerűbb akváriumának is helyet ad. A teljes költség várhatóan 43,7 milliárd lesz. Építője a Market Zrt.

A Pannon Park beépített területeinek mérete mintegy 34 ezer négyzetméter lesz. Az elmúlt évek kemény munkája Budapest új arculatát kirajzoló nagy ívű terveket és fejlesztéseket, beruházásokat szült. Budapest olyan európai város, amely képes nagy attrakciókkal Magyarországra vonzani a minőségi szórakozásra vágyókat.

1TarlosTarlós István főpolgármester szerint a Pannon Park is bizonyítja, hogy minden ellenkező hírrel és az esetlegesen valóban létező vitákkal ellentétben, a kormány és a városvezetés eredményesen működik együtt.

A megszűnt vidámpark egykori területén épülő öt hektáros Pannon Park az állatkert történetének eddigi legnagyobb fejlesztése lesz. A több millió évvel ezelőtti Kárpát-medencei ősvadont bemutató biódom egyszerre képvisel építészeti, botanikai és zoológiai bravúrt.

Az egész évben nyitva tartó, a természeti környezetet látványában és klimatikus viszonyaiban is felidéző, élő, organikus tér jön létre a fedett csarnokban, amelynek hatalmas terében csaknem 1400 fatermetű növény és egy kisebb elefántcsorda is új otthont kap. A biódom Budapest termálhőjét és az esővizet is újra fogja hasznosítani. A fejlesztéssel a város új zöldterületet is nyer, hiszen a korábbi Vidámpark területének négyhektáros lebetonozott felülete egzotikus növényekkel fog benépesülni.

1PersanyiProf. Dr. Persányi Miklós az állatkert főigazgatója elmondta, hogy az állatkert történetében eddig három kimagaslóan nagy léptékű fejlesztés valósult meg. Az első az állatkert 1866-as megnyitása, a második pedig az 1909 és 1912 között lezajlott fejlesztés, akkor épült a főkapu, az elefántház, a pálmaház, a kis- és a nagyszikla is. Ebbe a sorba illeszkedik harmadikként a Pannon Park létrehozása, amely várhatóan az évtized végéig 2020-ra készül el.

A tervek szerint jövő tavasszal nyílik meg új kiállításokkal a kisgyermekes családok állatos élményparkja, a Holnemvolt Vár. Az állatkert elmúlt években kibővült területén emellett 700 férőhelyes parkoló és egy új kiszolgáló zóna is épül.

A Mérték Építészeti Stúdió Kft. által tervezett Biodóm a kívülről felfutó zöld felület révén füves dombra emlékeztet, hatalmas üveg felületekkel, belül sűrű növényzettel, gazdag állatvilággal. A tetején lévő hatalmas fényáteresztő felületeken át, szabályozható módon jut be a napfény a belsejébe. A más-más magasságú csarnok átlagos magassága 17 méter, a legmagasabb pontján 36 méter lesz. Belül kanyargó folyócskán csónakázva is fel lehet majd fedezni a biodóm élővilágát. Ugyancsak a biodóm része lesz egy korszerű tengeri akvárium. Olyan fajokat mutatunk majd be itt, amelyek segítségével megidézhető a Kárpát-medence jelentős részében egykor hullámzó Pannon-tenger élővilága.

A biodómhoz tágas szabadtéri kifutók rendszere csatlakozik majd. Az épületben lakó állatok egy része, így az elefántok és a csimpánzok ezekben a kifutókban a szabad ég alatt is megfigyelhetők lesznek.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.