Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

Tripolisz tér

Tripolisz tér átadása – XIII. kerület

1TothBudapest, XIII. Kerületi Önkormányzat különleges eseményére kaptunk meghívást, a Tripolisz tér átadására. Köszöntőt mondott Dr. Tóth József polgármester és Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar Egyesület elnöke, aki személyes élményeit osztotta meg a Tripolisz tér múltjáról, jelenéről.

Angyalföld különleges, egyedi kialakítású része a „Tripolisz”. Van, aki szerint száz évvel ezelőtt a „Kocsma a Tripoliszhoz” nevű fogadó ihlette az elnevezést, mások szerint viszont az 1911-es török-olasz háború egyik színtere. Hivatalosan soha nem lett ez a környék „Tripolisz” bár sokan még ma is így hívják. Most viszont felkerül Budapest térképére a név, a XIII. kerületben Tripolisz teret avattak abban a legendás városrészben, amelynek szülötte – többek között – Angyalföldi Szabó Zoltán festőművész és Cziffra György zongoraművész.

Tripolisz térről Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar Egyesület elnöke megosztotta egykori élményeit …

1TothBekeA „Tripolisz tér” a Mosoly utca 27 és 31 közötti közterület. Itt kezdték építeni 1911-ben az első, földszintes barakkházakat. A 16 egyemeletes, függőfolyosós épületekből álló kislakásos bérházakat 1915-ben adták át a Mosoly utca -Tomori utca – Babér utca – Göncöl utca által határolt területen.

Sokan ma is Tripoliszként emlegetik a környéket, noha annak teljes átépítése több, mint harminc éve lezajlott. A képviselő-testület nemcsak “becenévként”, de közterület névként is megörökítette a “Tripolisz” elnevezést.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.