Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Italian National Day

Italian National Day 3Kozonseg

Az olasz állampolgárok 1946. június 2-án népszavazással döntöttek arról, hogy a monarchiát új államforma, a köztársaság váltja fel. Azóta június 2-a az Olasz Köztársaság Nemzeti Napja. Idén 72. alkalommal emlékeztek meg az Olasz Köztársaság születéséről.

A nemzeti ünnep alkalmából őexc. H. E. Massimo Rustico, az Olasz Köztársaság nagykövete fogadást adott június 1-én a Várkert Bazárban. Az ünnepi eseményen részt vett Gian Luca Borghese a Budapesti Olasz Kultúrintézet Igazgatója, Marco Bulf az Olasz Külkereskedelmi Intézet igazgatója és több olasz cég is képviselte magát.

A nagykövet úr köszöntötte a nagy számban megjelent diplomatákat, a magyar – politikai, társadalmi élet személyiségeit. Az ünnep díszvendége, a magyar kormány képviseletében Dr. Szabó László, külgazdasági és külügyi államtitkár, aki szintén köszöntőt mondva méltatta beszédében az ünnepet és a két ország kiváló kapcsolatait.

Az eseményen bejelentették, hogy Sergio Mattarella államfő előtt letette a hivatali esküt Giuseppe Conte új olasz miniszterelnök, aki az euroszkeptikus M5S és a jobboldali Liga közös kormányát vezeti.

Ez lesz Olaszország 65. kormánya a második világháború óta. 2KozönsegMapeiJulcsi

Az ünnepség olasz módra, a Dolce Vita jegyében zajlott.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.