Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

XIII. kerület – Díszpolgári címek, szakmai díjak átadása

80 éves Budapest XIII. kerülete – Díszpolgári címek, szakmai díjak átadása

A Radnóti Miklós Művelődési Központban megrendezett ünnepi rendezvényre a testvérvárosok küldöttei is eljöttek – Bécs-Floridsdorf, Kassa-Délváros, Eszék, Varsó-Ochota és Szováta delegációi. Részt vett a kerület országgyűlési képviselője Hiszékeny Dezső, Budapest Főváros főpolgármester-helyettese dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra, a kerületi díszpolgárok, a helyi társadalmi szervezetek, a történelmi egyházak XIII. kerületi képviselői, valamint a kerület köznevelési, kulturális, szociális és gazdálkodó szervezeteinek képviselői.

Liszt Ferenc: Les preludes című művével kezdődött az ünnepség, melyet a Szent István Király Szimfonikus Zenekar adott elő, Ménesi Gergely vezényletével.

1Tothjo1Dr. Tóth József polgármester ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy az ünnep jó alkalmat ad annak kimondására, az emberek itt, a kerületben, és az országban máshol is, békében és boldogan szeretnének élni. Mint mondta – nekünk  a ’90-es évek óta van víziónk a városrészünk jövőjéről. Terveink és elképzeléseink nagy része mára megvalósult. Több ezer milliárd forint hasznosult kerületünkben fejlesztésre, beruházásra, jelentős részben magánbefektetőknek köszönhetően. Több száz új önkormányzati beruházásban épült lakás, korszerű egészségügyi és szociális intézmények, gazdag kulturális programot nyújtó művelődési házak, kellemes parkok és közterek, jó a közbiztonság, és megbízható partneri kapcsolatok szolgálják a kerület lakosait.

Ha gondolatban sétát teszek a megálmodott kerületünkben, további, hatalmas változásokat látok. Amerre elhaladok, békében és felszabadultan élő embereket látok, tartsanak velem. A szívemmel érzem a kerületet. Látom a Duna part teljes hosszában húzódó, parkosított sétányt, az új Duna hidat, ami a Margitszigetre vezet. A Népsziget fái alatt sport és rekreációs célokat szolgáló létesítmények várják majd a pihenni, sportolni, kikapcsolódni vágyó embereket, akik talán éppen a Gyöngyösi térről érkeztek, a 2-es villamos végállomásáról. A rendőrségi igazgatási központ előtt közpark, két oldalán egy-egy 90 méter magas épülettel. Az Árpád híd hídfőjénél látom a felépült Göncz Árpád városközpont korszerű, multifunkcionális épület együttesét, és együtt örülök azokkal a kerületi és zuglói lakosokkal, akik elégedettek a megvalósult Szegedi úti vasúti felüljáró által nyújtott akadálytalan közlekedésnek kerületeink között.

Meggyőződésem, hogy jó úton járunk, fejlődésünk fenntartható, megalapozott, és visszafordíthatatlan. Az alkalmat megragadva szeretnék köszönetet mondani alkotó és konstruktív kapcsolatunkért Varsó Ochota kerülete, testvérvárosunk jelenlévő delegációjának abból az alkalomból, hogy együttműködésünk 25. évfordulóját ünnepelhetjük ezekben a napokban. Szívből gratulálok 80 éves kerületünk új díszpolgárainak, fogadják tisztelgésünk és megbecsülésünk jeleként mai ünnepségünket. Virágozzék tovább Angyalföld, Újlipótváros, Vizafogó és a Göncz Árpád városrész! Éljen a XIII. kerület!

Az ünnepi köszöntőt követően dr. Tóth József „Budapest Főváros XIII. Kerületért” szakmai díjakat adott át. Díjban részesült Dinnyés István természetjáró-túravezető, az Angyalföldi Természetbarát és Testedző Egyesület és a Volánbusz Természetjáró Szakosztály vezetője; Hegyi Iván újságíró; Helembai Mihály, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. nyugalmazott divízióvezetője; Korbán Gáborné, a Szociális Szolgáltató Központ vezető gondozója; Nieder Iván építész, a kerület első főépítésze, és Szabó Jánosné, a Mozgáskorlátozottak XIII. Kerületi Szervezetének vezetője. A zenekar a díjazottak tiszteletére eljátszotta a Berlioz Rákóczi indulóját, majd az új díszpolgárok köszöntése következett.

A kerület 80. születésnapján Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete díszpolgári címet adományozott dr. Kéri József cégvezetőnek, az Angyalföldi Média Közalapítvány egykori kuratóriumi elnökének, Pásztor Erzsi Kossuth-, Jászai Mari-, és Balázs Béla-díjas színművész, érdemes művésznek, és az Illés Együttes tagjainak: Bródy Jánosnak, Szörényi Leventének és Szörényi Szabolcsnak.

Az új díszpolgárokat Farkasházy Tivadar újságíró, maga is a kerület díszpolgára mutatta be és szólította színpadra. Az új díszpolgárok a cím odaítélését tanúsító oklevél átvételét követően köszönetet mondtak az elismerésért, hangsúlyozva kerületi kötődésüket a városrész múltja, jelene és
jövője iránt.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.